Pormestari vakuuttaa Pirkkalan kasvavan kestävän kehityksen mukaisesti – ensi vuodelta hän nostaa esiin neljä hanketta yli muiden

"Kampushanke on merkittävä paitsi sen suuruuden myös sen rahoituksen vuoksi. Hanke rahoitetaan Kuntarahoituksen vihreällä rahoituksella", kirjoittaa Pirkkalan pormestari Marko Jarva.
Marko Jarva. Kirjoittaja on Pirkkalan pormestari.

MINULTA kysytään usein, miksi Pirkkala kasvaa. Miksi emme voi vain asettua ja tyytyä nykyiseen?

Pyrin vastaamaan mahdollisimman yksikäsitteisesti, vaikka vastaus kysymykseen on laaja ja monimutkainen kokonaisuus.

On hyvä huomata, että Pirkkala on sitoutunut kasvamaan kestävän kehityksen mukaisia periaatteita noudattaen. Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisten ja tulevien sukupolvien hyvän elämisen mahdollisuudet.

Tämä tarkoittaa, että ympäristö, ihminen ja talous on otettava tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.

Kirkonkylän koulun arvioidaan valmistuvan tammikuussa 2023. Vapaa-aikakeskuksen laajennushanke etenee. Myös Pereensaaren puiston rakentamista jatketaan

Kestävää kehitystä voidaan tarkastella kolmesta näkökulmasta, jotka ovat ekologinen kestävyys, taloudellinen kestävyys sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

Kestävä kehitys on yksi kolmesta Pirkkalan kuntastrategian toimintaperiaatteesta. Toteutuakseen kestävä kehitys vaatii kaikkien kunnan työntekijöiden, päättäjien kuin myös asukkaiden ja yritysten panosta. Ratkaisevat päätökset tehdään jo ennen suunnittelun aloittamista tavoiteasetannassa.

Kaavoituksen, suunnittelun ja rakentamisen pitää täyttää omalta osaltaan asetetut tavoitteet. Tavoitteiden saavuttaminen näkyy alueen ja kunnan arvostuksen ja arvon nousuna, mikä on puolestaan osa taloudellisesti kestävää kehitystä.

KESTÄVÄ kehitys näkyy ensi vuoden rakennushankkeissa. Kirkonkylän koulun arvioidaan valmistuvan tammikuussa 2023. Vapaa-aikakeskuksen laajennushanke etenee. Myös Pereensaaren puiston rakentamista jatketaan.

Pirkkala-kampuksen arvioidaan valmistuvan keväällä 2024. Kampushanke on merkittävä paitsi sen suuruuden myös sen rahoituksen vuoksi. Hanke rahoitetaan Kuntarahoituksen vihreällä rahoituksella, joka on suunnattu ilmasto- ja ympäristöystävällisiin investointeihin.

Keskustan kehittäminen on elintärkeää koko kunnan elinvoimaisuuden parantamiseksi.

VUOSI 2023 on meille muutosten vuosi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestää pirkkalalaisille 1.1. alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue, ei enää Pirkkalan kunta. Muuttuvassa kunnassa järkevän kasvun merkitys on entistä suurempi – hallittu kasvu on välttämätöntä, jotta voimme toteuttaa tarvittavat investoinnit ja taata hyvät palvelut kuntalaisille.

Meidän pitää tehdä tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa, jotta saamme pidettyä kunnan virkeänä ja palvelut kunnossa.

Kun sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, kunnalta poistuu niihin kohdistuvia menoja, mutta myös suuri määrä tuloja. Vuosi 2023 näyttää lukujen valossa mainiolta, tilikausi näyttää ylijäämäiseltä.

Ensi vuosi pitää kuitenkin sisällään paljon epävarmuustekijöitä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa niin energiakustannusten kehitykseen kuin korkotasoihin.

Sote-uudistuksen myötä kunnan rooli palveluiden tuottajana muuttuu. Keskeisenä tavoitteena on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuntaan jäävien palvelujen avulla sekä palvelujen jatkuvuuden varmistaminen kunnan palvelujen ja hyvinvointialueen yhdyspinnoissa. Yhteistyön merkitystä hyvinvointialueen kanssa ei voi liikaa korostaa.

Edessä on mielenkiintoinen vuosi. Vaikka kunnan rakenteeseen tulee muutoksia, pyrimme järjestämään palvelut yhdessä hyvinvointialueiden kanssa siten, että muutokset eivät vaikuta kuntalaisten arkeen.

Matkamme kohti viiden tähden kuntaa jatkuu, olemme hyvällä kasvun ja kestävän kehityksen polulla!