Kilpailukauden päätteeksi kaulassa roikkuu kultaa ja hopeaa. Mitalien kantaja on pirkkalalainen Konsta Mäenpää ja laji on amerikkalainen jalkapallo. Sitäkin Pirkanmaalla voi harrastaa, vaikka laji on harrastajamäärillä mitaten aika marginaalinen koko maan mittakaavassa.
14-vuotias Konsta on harrastanut lajiaan 2,5 vuoden ajan Tampere Saintsin riveissä. Hän hakeutui lajin pariin melkeinpä sattumalta.
”Piti hankkia jokin harrastus. Jostakin sain selville, että tuommoinenkin laji on. Koska en tiennyt mitään lajista, kai siinä oli uutuudenviehätystäkin.”
Pikkuhiljaa innostus ja kiinnostus lajia kohtaan kasvoi hänen aloitellessaan pelaamista linjamiehen paikalla. Vuoden harrastamisen jälkeen Konsta siirtyi kokeilemaan muitakin pelipaikkoja. Nyt hänellä on rutkasti kokemusta tukimiehen ja keskushyökkääjän rooleista.
”Näillä näkymin haluan jatkaa näillä paikoilla.”
Kehittyminen lajitaidoissa kiinnostaa paljon ja uudet saavutukset. Konsta näkee vahvuudekseen sen, vaikka hän ei koe olevansa taidoiltaan joukkueensa paras pelaaja, hänellä on periksiantamaton asenne.
Ohjatusti 14-vuotias Konsta ei enää muuta harrastakaan. Lähiviikkoina alkavalla harjoituskaudella treenejä on kolme kertaa viikossa.
Talvikaudella treenit pidetään pääosin Pirkka-hallissa ja kesällä Koivistonkylän kentällä. Pyynikin urheilukenttä on Tampere Saintsin kotikenttä.
KONSTAN joukkue on U15-joukkue, jossa pelaa 18 poikaa ja yksi tyttö. Heistä pirkkalalaisia on Konstan lisäksi Ilari Koskinen ja Samuel Kaltto. Henri Toimisen päävalmentama joukkue voitti kultaa ikäluokkansa Suomen 1. divisioonassa tänä vuonna.
Hopeaa Konsta sai pelatessaan U17-sarjassa joukkueessa, joka oli Pori Bearsin kanssa koottu yhdistelmäjoukkue.
Kausi meni aika nappiin, kommentoi U15-joukkuuen joukkueenjohtaja, Konstan äiti Riitta-Liisa Larjovuori. Kultaan johtaneesta kahdeksasta ottelusta joukkue ei hävinnyt ensimmäistäkään, vaikka Konstan mukaan tappion uhka oli usein lähellä. Sarjassa oli alun perin kahdeksan joukkuetta, mutta siitä jäi pois kaksi joukkuetta.
Alkavalla kaudella voitokas U15- joukkue kokee muodonmuutoksen, sillä yli puolet pelaajista siirtyy U17-joukkueeseen. U17-ikäluokassa pelaa noin kymmenen aktiivista joukkuetta ja joitakin seuroja, jotka eivät osallistu isompiin sarjoihin.
Ero U15- ja U17-vuotiaiden peleissä on Konstan mielestä selkeä. Vanhemman ikäluokan sarjassa vastaan tulee joukkueita, joissa on miesten ylimmällä tasolla pelaavia nuorukaisia.
”Tampere Saintsin toimiva yhteistyö muiden kaupunkien seurojen kanssa takaa sen, että kaikki juniorit pääsevät pelaamaan omalla ikätasollaan. Mikäli jossakin ikäluokassa on vähemmän harrastajia, muodostetaan yhdistelmäjoukkueita toisten seurojen kanssa”, Larjovuori sanoo.
Tampere Saints on Larjovuoren mukaan Pirkanmaalla ainoa joukkue, joka ylläpitää junioritoimintaa. Naistoiminta on vahvaa Saintsissa. Seuralla on nuorille naisille oma joukkue, jossa he voivat pelata noin 14-vuotiaasta alkaen.
AMERIKKALAISTA jalkapalloa harrastaa noin 4500 pelaajaa koko maassa. Junnuikäisiä lisenssipelaajia on noin tuhat.
Larjovuoren mukaan amerikkalaista jalkapalloa ei lajina tunneta kovin hyvin Suomessa. Suurempiin lajeihin verrattuna amerikkalaisen jalkapallon näkyvyys ei ole kovin laajaa eikä lajin harrastamisella ole kovin laajat perinteet maassa, vaikka lajia on Suomessa pelattu jo 1970-luvulta lähtien.
”On ollut hyvin harrastajia, mutta lisääkin saisi tulla. Kaikkiin joukkueisiimme otetaan avosylin vastaan uudet pelaajat”, Larjovuori sanoo.
Joukkueenjohtajan mukaan laji on salliva moniin muihin urheilulajeihin verrattuna, sillä laji toivottaa tervetulleiksi kaikenkuntoiset ja kaikenkokoiset harrastajat. Laji huomioi hyvin sen, että eri pelaajilla on eri vahvuuksia. Ne, jotka eivät koe monia muita urheilulajeja omakseen, viihtyvätkin amerikkalaisen jalkapallon parissa. Esimerkiksi pelaajan iso koko on vain plussaa.
”Kaikkien ei tarvitse olla nopeita. Joskin heitäkin tarvitaan”, Larjovuori sanoo.
Laji on vauhdikas ja siksi siinä on omat riskinsä. Harrastaminen pyritään kuitenkin tekemään turvalliseksi. On suojat ja terveydenhuolto sekä ikätasoiset säännöt. Tuomarilinjakin on yleensä tiukka.
”Ylimääräisiä tönimisiä ei salllita eikä epäasiallista kielenkäyttöä. Fyysinen laji lähtee helposti lapasesta, jos näihin ei puututa”, Larjovuori toteaa.
Harrastus on suhteellisen edullinenkin. Vaikka vakuutus, lisenssi ja varusteet harrastajan on hankittava omakustanteisesti, ikäluokasta riippumatta vuosikustannus jää enimmilläänkin alle tonnin ilman leirimaksuja. Leiritykseen ja myös kausimaksuun on mahdollista saada tukea.
Seuran kausimaksu, joka on junioreilla noin 500 euroa vuodessa, sisältää kaikki pelireissumaksut ja kattaa ruokakulut. Seuralla on vuokravarusteita, joilla pääsee harrastuksessa alkuun.
”Pyritään tarjoamaan mahdollisuus harrastaa kaikille varallisuudesta riippumatta”, Larjovuori sanoo.
Tampere Saints järjestää syksyn toiset avoimet treenit ti 18.10. klo 18-19.15 Koivistonkylän kentällä (Nirvankatu 14). Tapahtuma on tarkoitettu noin 12-17-vuotiaille nuorille.