Pirkkalan terveyskeskuksen henkilökuntaa on nyt poissa harvinaisen paljon, ja se näkyy puhelinpalveluissa – Muutenkin meneillään on ”poikkeavin vuosi pitkään aikaan”, sanoo hoitotyön johtaja

Terveyskeskuksesta kerrotaan, että vajaamiehitystä on yritetty paikata esimerkiksi houkuttelemalla eläköityneitä ammattilaisia takaisin töihin.

PIRKKALAN terveyskeskuksen ylilääkäri Tuomas Jukkola ja hoitotyön johtaja Milja Hänninen kertovat kuluvan vuoden olleen poikkeuksellinen kunnan terveyspalveluissa. Jukkola ja Hänninen kuvattiin terveyskeskuksen sisäpihalla. Kuva: Sanni Harmanen

JOS on yrittänyt soittaa lähiviikkoina Pirkkalan terveyskeskukseen, on voinut joutua pettymään. Terveyskeskuksen puhelinpalvelut ovat olleet syyskuussa melkein päivittäin tukossa.

Esimerkiksi ajanvarausnumeroissa on ollut ruuhkaa ja takaisinsoittojen määrää on jouduttu rajoittamaan.

Ongelmat johtuvat henkilökunnan poikkeuksellisesta poissaolojen määrästä, kertoo terveyskeskuksen ylilääkäri Tuomas Jukkola. Syksyisin liikkuvat taudit kaatavat työntekijöitä petiin, ja sijaisia on vaikea löytää. Silloin karsitaan siitä, mistä voidaan – tässä tapauksessa puhelinpalveluista.

VAIKUTUSTA voi olla myös hoitoalan ammattijärjestöjen työtaistelulla, jonka nojalla työntekijät kieltäytyvät ylitöistä ja työvuorojen vaihtamisesta.

”Työtaistelu, yleinen henkilöstövaje ja edelleen jatkuvat koronan poikkeusjärjestelyt ovat vieneet meiltä resursseja”, Jukkola summaa.

Hän sanoo, että vajaamiehitystä on yritetty korjata kaikin mahdollisin keinoin. Esimerkiksi eläköityneitä ammattilaisia on rekrytoitu takaisin töihin. Sijaisten löytäminen on kuitenkin vaikeaa.

KOKONAISUUDESSAAN Pirkkalan tilanne ei ole mitenkään toivoton. Kunnan kaikki 170 terveyspalveluiden vakanssia on tällä hetkellä täytetty. Työntekijöitä on vielä enemmän, noin 200, sillä osa heistä työskentelee osa-aikaisessa työsuhteessa.

Hoitotyön johtaja Milja Hänninen kertoo, että moni rekrytoitava haluaa osa-aikaiseen työhön, vaikka kokoaikainen pesti olisi tarjolla. Taustalla voi olla esimerkiksi työntekijän halu huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

PULMISTA huolimatta Pirkkalan kunnan sote-palveluilla menee naapurikuntia paremmin, kertovat Milja Hänninen ja Tuomas Jukkola.

”Ennen hoitoalan työntekijät eivät halunneet keikkatöitä, mutta nyt kiinnostus niihinkin on nostanut päätään. Annamme hövelisti osa-aikaisuuksia, ettemme vain ajaisi ketään hyvää tekijää pois meiltä. Meillä on terveyspalveluissa ammattitaitoinen henkilökunta ja arvostamme jokaisen työpanosta”, Hänninen sanoo.

Samaan aikaan kiinnostus Pirkkalan kunnan sote-töihin tuntuu laskeneen. Hänninen kertoo, että vielä keväällä vakituista sairaanhoitajan paikkaa saattoi hakea kahdeksan ihmistä, kun taas syksyllä enää kolme. Esimerkiksi yksityinen sektori houkuttelee työntekijöitä kovemmilla palkoillaan.

Naapurikuntiin verrattuna Pirkkalan terveyspalveluiden työntekijätilanne on kuitenkin hyvä, sanovat Hänninen ja Jukkola.

KULUVA vuosi on ollut sote-alalla rankka, niin myös Pirkkalassa.

”Tämä on ollut poikkeavin vuosi pitkään aikaan. Pitkään jatkuneet työtaistelutoimet ja niiden tuoma mediahuomio ovat olleet päällä jo keväästä asti. Samalla edistämme koko ajan hyvinvointialueeseen siirtymistä, ja siihen liittyvä tiedonsiirto aiheuttaa lisätyötä”, Hänninen kertoo.

Pirkkalan sote-palvelut siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestämiksi vuoden 2023 alussa. Vaikka vuosi lähenee loppuaan, moni asia on henkilöstölle yhä kysymysmerkki.

Kuntalaisille muutos tuskin näkyy tammikuun 1. päivänä mitenkään.

Milja Hänninen

YLILÄÄKÄRI Jukkolan mielestä monen asian valmistelu on jäänyt hyvinvointialueella viime tippaan. Esimerkiksi hyvinvointialueen esihenkilövalinnoista ja työntekijöiden sijoittumisesta hyvinvointialueella saadaan tarkempaa tietoa vasta lokakuussa.

Jukkola vakuuttaa palvelujen säilyvän ennallaan. Työntekijät jatkanevat toistaiseksi samoissa tehtävissä ja samoissa kunnissa kuin ennenkin. Jukkolan mukaan moni Pirkkalassa työskentelevä on kuitenkin huolissaan siitä, voidaanko työntekijä jossakin vaiheessa määrätä töihin toiselle puolelle Pirkanmaata.

”Kuntalaisille muutos tuskin näkyy tammikuun 1. päivänä mitenkään. Muutokset kunnissa eivät tapahdu vuodessa tai kahdessa”, ounastelee hoitotyön johtaja Hänninen.

ON MAHDOLLISTA, että hyvinvointialueelle siirtymisen lähestyminen selittää osaltaan Pirkkalan terveyspalvelujen rekryvaikeuksia.

Jos Pirkkalan terveyskeskuksen työntekijä hakisi nyt töihin vaikkapa Tampereen Taysiin, hänen kertyneet vuosilomansa nollautuisivat työnantajan vaihtuessa. Sen sijaan, jos hän hakee työpaikkaa vuodenvaihteen jälkeen, kuuluvat Pirkkalan terveyspalvelut ja Tays jo samaan organisaatioon ja lomapäivät saattavat säilyä.

”Rekrytointi voi siis helpottua vuoden alusta lähtien. Mutta kuka se tarkalleen on, joka meille silloin rekrytoi ihmisiä tänne Pirkkalaan?” Jukkola pohtii.

VUODENVAIHDETTA odotellessa Pirkkalassa jatketaan palveluiden, etenkin digipalveluiden kehittämistä.

Sähköisesti täytettäviä Omaolo-oirearvioita on otettu laajasti käyttöön, ja marraskuussa aletaan pilotoida chatissa tehtävää hoidon tarpeen arviointia.

Juttua korjattu 6.10. klo 16.25: Täsmennetty kohtaa, jossa kerrottiin työtaistelusta. Jutussa todettiin aiemmin, että työtaistelun nojalla ”työntekijät voivat kieltäytyä” ylitöistä ja työvuorojen vaihtamisesta. Työntekijöillä on kuitenkin oikeus kieltäytyä niistä myös silloin, kun työtaistelua ei ole päällä. Kohta korjattu muotoon, että työtaistelun nojalla ”työntekijät kieltäytyvät” ylitöistä ja työvuorojen vaihtamisesta.