”Tämä on ollut tällainen Via Dolorosa” – Pirkkalan Teboilin yrittäjä Karri Lehtinen kertoo, että asema siirtyisi mielellään toisen nimen alle, jos vain voisi

Huoltoaseman yrittäjä kertoo kanta-asiakkaiden kannustuksen olleen tärkeää vaikeina aikoina.

PIRKKALAN Teboilin yrittäjä Karri Lehtinen kertoo viime vuosien olleen yritystoiminnalle rankkoja.

KEVÄÄLLÄ Pirkkalan Teboilin yrittäjästä Karri Lehtisestä tuntui, että tunnelin päässä näkyi valoa. Koronarajoitukset olivat poistuneet tai poistumassa ja huoltoaseman elämä normalisoitumassa.

”Sitten alkoi tämä hulluus, yhden miehen sota”, Lehtinen sanoo.

Lehtinen puhuu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Helmikuussa alkanut sota on näkynyt suomalaisten Teboil-asemien arjessa paitsi bensan hinnan kallistumisena, myös boikottivaatimuksina.

Teboil Oy:n omistaa venäläinen öljy-yhtiö Lukoil. Moni yksityishenkilö ja yhteiskunnan toimija, kuten poliisi, on lakannut tankkaamasta Teboililla vastalauseena sodalle.

LEHTINEN kertoo, että Pirkkalan Teboililla ei voi puhua varsinaisesta asiakaskadosta, mutta vuosi on ollut silti raskas taloudellisesti ja henkisesti. Boikotointia merkittävämpänä tulojen vähentäjänä hän pitää polttoaineen kallistunutta hintaa. Kun ihmiset eivät tule tankkaamaan, he eivät piipahda asioimaan myöskään kahvion ja myymälän puolelle.

Yritys on myös saanut vihaisia sähköposteja, joissa Lehtisiä syytetään Venäjän tukijoiksi. Toisaalta:

”Jos toiset ovat kääntäneet kannat toiseen suuntaan, ovat toiset tulleet varta vasten meille asioimaan kannustukseksi. Uusiakin naamoja on näkynyt”, Lehtinen kertoo.

Hän haluaa korostaa, että Pirkkalan Teboililla asioiminen ei rahoita sotaa. Tukea Ukrainalle osoitetaan oveen liimatuilla Ukrainan lipuilla.

ARKISENA iltapäivänä Pirkkalan Teboililla riittää vilinää. Karri Lehtinen tunnistaa suuren osan asiakkaistaan.
PIRKKALAN Teboil-aseman oviin on liimattu Ukrainan liput.

MONI Teboil-asema on vaihtanut nimeä ja teippauksia. Tampereella Sammonkadun Teboil lopetti toimintansa keväällä kokonaan.

”He vaihtavat väriä, ketkä voivat. Mekin vaihtaisimme, jos olisi mahdollisuus”, Lehtinen sanoo.

Tontin, jossa asema sijaitsee, omistaa Pirkkalan kunta. Kunta puolestaan vuokraa sitä Teboil Oy:lle, ja Lehtisillä on kauppiassopimus yhtiön kanssa. Jos yrittäjät vaihtaisivat aseman nimeä ja teippauksia, tämä laskettaisiin sopimusrikoksi.

”Henkilökohtaisesti toivoisin, että tilanteeseen tulisi nopeasti selkoa, kuten että lähteekö yhtiö vaihtamaan lippua, jonka alla toimivat. Tai jos kunta voisi lunastaa tontin ja me voisimme jatkaa tässä kauppiaina”, Lehtinen pohtii.

PIRKKALAN keskustan kupeessa sijaitsevalla ”Tiipiillä” on vakiintunut ja uskollinen asiakaskunta.

KARRI LEHTINEN edustaa veljensä Jarno Lehtisen kanssa Pirkkalan Teboilin toista yrittäjäsukupolvea. Karri Lehtinen muistelee häärineensä asemalla jo nelivuotiaana auttamassa autojen ikkunoiden pesemisessä. Monelle paikalliselle ”Tiipii” on kokoontumispaikka, jossa vaihdetaan säännöllisesti kuulumisia kahvin tai tuopin ääressä.

Virallisesti Lehtisten sopimus Teboil Oy:n kanssa on voimassa vuoden loppuun. Mitä asemalle tapahtuu vuoden 2023 alussa on vielä epäselvää.

”Halua jatkaa olisi ja kehitysideoita myös, mutta pitäisi olla myös varmuutta jatkumolle. Emme voi ehdoin tahdoin tehdä turhaa työtä”, Karri Lehtinen toteaa.

”Mahtavat kanta-asiakkaat käyvät meillä päivästä ja vuodesta toiseen ja tsemppaavat meitä. Vaikka tämä on ollut tällainen Via Dolorosa, motivaatiota pitäisi vain löytyä.”