Vuoden lukuteko -palkinnon saaja tunnustautuu lukutoukaksi ja fantasian faniksi – katso opettaja Riina Leppärannan kirjavinkit

KIRJASTOVIRKAILIJA Merituuli Heiska (vas.) luovutti Vuoden lukuteko -palkinnon opettaja Riina Leppärannalle tänään perjantaina Toivion koulun kirjastossa. Leppäranta sai kunniakirjan ja lahjakortin kirjakauppaan.

AINA jokin kirja kesken. Sellaiseksi lukijaksi Riina Leppäranta tunnustautuu oikopäätä. Harraste heijastuu hänen tapaansa tehdä työtään opettajana. Hän haluaa innostaa oppilaitaan kirjojen pariin.

Leppärannan kannustava asenne on pistetty merkille. Pirkkalan kirjasto valitsi Toivion koulussa työskentelevän Leppärannan Vuoden lukuteko -palkinnon saajaksi.

LEPPÄRANTA nauttii kaikesta kirjallisuudesta, mutta suosikkigenrekseen hän nimeää fantasian.

”Viime aikoina olen lukenut nuorten ja nuorten aikuisten fantasiaa paljon enkä niinkään aikuisten kirjallisuutta.”

Leppärannan mieltymykset voi päätellä myös siitä, millaisia teoksia hän pitää kärkikolmikkoonsa itseoikeutetusti kuuluvina.

Harry Potter -kirjasarjaan Leppäranta palaa aina uudestaan. Kirjasarja kertoo velhopoika Harry Potterista ja hänen seikkailuistaan Tylypahkan taikakoulua.

Leppäranta suosittelee alakouluikäisille ja miksei yläkouluikäisillekin Nevermoor -sarjaa. Sen tarina muistuttaa Harry Potter -sarjaa. Nevermoor kertoo tytöstä, joka on sosiaalisissa piireissään hylkiö. Käy ilmi, että hänellä on maagisia kykyjä, joiden vuoksi hän pääsee erityiseen kouluun ja seuraan. Hän ei ole uusissakaan piireissään aina pidetty.

Aikuisille Leppäranta suosittelee Diana Cabaldonin kirjoja. Gabaldonin teokset ovat historiallisia romaaneja, joihin yhdistyy tieteiskirjallisuudesta tuttu aikamatkailu.

HARRY Potter -kirjasarjaan Riina Leppäranta palaa aina uudestaan.
TOINEN Leppärannan suosikkisarja on Nevermoor, joka muistuttaa Harry Potter -sarjaa juonikuvioiltaan.
RIINA Leppäranta suosittelee Diana Cabaldonin kirjoja aikuisille fantasianjanoisille lukijoille.

LEPPÄRANTA ei ainoastaan lue kirjoja. Jos vähänkään paksumpi nide vaikuttaa kiinnostavalta, hän valitsee sen kuunneltavakseen äänikirjana työmatkallaan.

”Muuten en saisi niitä arjen hulinassa luettua.”

Leppäranta on ensimmäiseltä koulutukseltaan toimittaja. Hän arvelee ammattitaustansa ruokkivan edelleen rakkautta kieleen ja sanoihin.

Nykyisessä ammatissaan Leppäranta työskentelee neljättä vuotta. Hän opettaa kolmasluokkalaisia.

EHDOTUS Leppärannan palkitsemisestaan tuli Toivion kirjastosta kirjastovirkailija Merituuli Heiskalta, kertoo Pirkkalan kirjastopalvelupäällikkö Laura From.

Leppärannan palkitsemisen perusteissa mainitaan, että Leppärannalta löytyy aitoa kiinnostusta lukemiseen ja pieniä lukijoita kohtaan. Hän käyttää aikaa ja vaivaa auttaakseen lapsia löytämään juuri heille mieluisat kirjat, jotta lukemisesta voi innostua. Opettaja näyttää hyvää ja tarpeellista esimerkkiä oppilaille positiivisesta asenteesta lukemista kohtaa. Oppilaille luetaan ääneen ja kirjoille nauretaan yhdessä.

”Riinalta lapset oppivat paitsi hyvän asenteen lukemiseen, myös sen, kuinka paljon erilaisia kirjoja on ja kuinka kirjastosta löytää materiaalia kaikkeen”, From kertoo sähköpostitse.

Viime vuonna vastaavan palkinnon sai päiväkotiryhmä Luhtaröllit.

”Pidämme tärkeänä näissä erityisesti lasten ja nuorten lukemaan innostamista ja lukutaidon tukemista, koska siitä koko ajan puhutaan paljon ja siitä ollaan myös huolissaan. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö aikuisten lukutaito olisi tärkeää ja palkitsemme toki sopivassa välissä näitäkin tahoja”, From sanoo.

VUODEN lukuteko -palkinto jaettiin tänä vuonna toista kertaa Pirkanmaan kirjastoissa, joiden PIKI-verkosto täyttää 20 vuotta.

Kukin kirjasto valitsi omasta kunnastaan palkinnon saajaksi yksittäisen henkilön tai tahon, joka on tehnyt tärkeää lukemista edistävää työtä kuluneen vuoden aikana tai jo pidempään. Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kirjaston ulkopuoliselle taholle. Kukin kirjasto jakaa itse tunnustuksen valitsemalleen palkinnon saajalle. Kaikki Vuoden lukuteosta palkitut saavat kunniakirjan ja kirjaston valitseman pienen palkinnon.

Edit 27.9. : Korjattu Nevermoor-kirjasarjan nimi oikeaan kirjoitusasuun.

Vuoden lukuteko -palkinnon saajat 2022


Akaa: Sahurin vuoropäiväkoti, Viiala (Akaa)  
Hämeenkyrö: Heinijärven koulun 2. ja 3. luokka sekä opettajat Kirsi Kero-Katajainen ja Tuula Rasa 
Ikaalinen: Luokanopettaja Maria Roppola 
Juupajoki: Kirjaston lukupiiri
Kangasala: Lukuopettajat Pirjo Laatikainen ja Pauliina Niemistö
Kihniö: Yläkoulun äidinkielen opettaja Riitta Kalliokoski
Lempäälä: Moision alakoulu
Mänttä-Vilppula: POEM ry  
Nokia: Viisi lukukoiraa ja ohjaajat
Orivesi: Satutuntien vetäjä Ulla Seppälä
Parkano: Luokanopettaja Katri Kallio
Pirkkala: Toivion koulun opettaja Riina Leppäranta
Punkalaidun: Kirjallisuuspiirin vetäjä Marja Uotila
Pälkäne: Kirjapiirin vetäjä Kaija Turunen
Ruovesi: Mm. lukupiirejä vetänyt Tapani Uusiniitty 
Sastamala: Stormin koulu
Tampere: Takahuhdin yläkoulun suomi toisena kielenä -opettaja ja kirjailija Maria Lassila
Urjala: Mm. Kalevala ääneen luettuna -piirin vetäjä Marja-Leena Salo
Valkeakoski: Valkeakoski-opiston lausuntapiiri Riimi ry
Vesilahti: Vesilahden päiväkoti Peiponpellon varhaiskasvatuksen perheohjaaja Pirjo Honkanen sekä lastenkirjailija Tiina Nopola
Virrat: Killinkosken koulun opettajat  
Ylöjärvi: Paikalliset vapaaehtoiset, jotka lukevat viikoittain Ylöjärven Uutiset -lehteä Tampereen seudun näkövammaiset -yhdistyksen (TSN) äänilehtipalveluun