KUN F-35 -hävittäjäkalusto Puolustusvoimien muine uusine aseistuksineen on 2030-luvulla Suomen käytössä, mahdollinen hyökkääjä ei voi ryhmittää joukkojaan Suomen lähialueelle, kuten Venäjä on tehnyt Ukrainan hyökkäyksessään.
Ei ainakaan ilman pelkoa kovasta vastaiskusta, kirjoittaa pirkkalalainen ilmailuun perehtynyt toimittaja Hannu Vallas Siivet-lehdessä.
”Aseiden käyttöä rajan takaa Suomeen suunnitteleva joutuu ottamaan huomioon, että Suomi voi vastata tuleen tavalla, joka on vähintään yhtä vaikeasti torjuttavissa”, sanoo Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraaliluutnantti Kim Jäämeri Vallaksen tekemässä Siivet-lehden tuoreessa haastattelussa.
Jäämeri korostaa haastattelussa hyvän puolustuskyvyn ennaltaehkäisevää vaikutusta. Hän sanoo pitkän kantaman täsmäiskukyvyn logiikan liittyvän ensisijaisesti pidäkkeeseen.
Suomen ympäristössä on pitkän kantaman aseita, joita vastustaja voi niin valitessaan ampua muutaman minuutin lentoajalla niin siviili- kuin sotilaskohteisiin. Näitä ovat muiden muassa ballistinen SS-26 Iskander sekä maalta, mereltä ja ilmasta laukaistavat risteilyohjukset.
Vastaiskupelote tarkoittaa, että myös Suomi voisi tässä tapauksessa tehdä saman vastustajalle.
”Ukrainassa näemme, kuinka sinne on ammuttu yli 2500 tämän tyyppistä asetta, mutta vastarinta jatkuu edelleen”, Jäämeri muistuttaa.
Jäämeri on toiminut aiemmin Satakunnan lennoston komentajana Pirkkalassa. Hän oli Suomen ensimmäinen Hornet-lentueen päällikkö Pirkkalassa.
ELI MITÄ Suomi tekisi, jos Venäjä alkaisi keskittää joukkojaan lähelle maiden rajaa ja tulittaa sieltä Suomeen, ja jopa tulla rajan yli? Voidaanko rajan taakse iskeä, kun halutaan estää vastustajan toimintaa Suomen maaperälle? Jäämeren mukaan voidaan.
Hän muistuttaa, että jo nykyisten Hornettien aseistukseen kuuluvat maailman suorituskykyisimmät JASMM-risteilyohjukset.
Suomen puolustuskyky on kuitenkin uudistumassa tästä radikaalisti 2030-luvulle mentäessä. Tähän vaikuttavat paitsi uudet F-35A Lightning II -monitoimihävittäjät, myös Merivoimien Laivue 2020 -uudistuksessa hankittavat korvettialukset ja uusi aseistus maailman kehittyneimpine ohjuksineen.
F-35:n aikakaudella Jäämeri näkee Suomelle kehittyvän iskukyvyn, jolla joukkojen keskityksiin voidaan vaikuttaa niin tehokkaasti, että muodostuu laajoja maaoperaatioita ennaltaehkäisevä kynnys. Hän toteaa, että F-35-aikana panssarintorjunta alkaa tarvittaessa tuhannen kilometrin etäisyydeltä.
Myös Suomen ilmatorjuntajärjestelmiä kehitetään. Pohjoismaiden Natoon kuuluvat ilmavoimat satoine hävittäjineen ovat nekin aikamoinen hyökkäystä ennaltaehkäisevä kynnys.
HANNU Vallas totesi Pirkkalaiselle pitävänsä Jäämeren kommentteja Suomen puolustusstrategioista merkittävinä.
”Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen sai lukea haastattelun etukäteen, joten näillä lausunnoilla on vankka pohja”, Vallas sanoo.