Pirkkalalainen Toini Henriksson täyttää 100 vuotta samana vuonna Pirkkalan kanssa – ”En ole mielestäni kauaa vielä elänyt”

Kun Henrikssonilta kysyy pitkän iän salaisuutta, saa kujeilevan vastauksen.

Toini Henriksson täytti 100 vuotta 6. toukokuuta.

TÄNÄ VUONNA, Pirkkalan juhliessa 100-vuotista taivaltaan, saman iän saavuttaa myös ainakin yksi kunnan asukas.

Hän on Toini Henriksson, jonka ikä vaihtui kolminumeroiseksi viime perjantaina. Päivänsankari itse on hieman hämmästynyt asiasta.

”En oikein ymmärrä sitä. En ole mielestäni kauaa vielä elänyt”, Henriksson sanoo.

Kun Henrikssonilta kysyy pitkän iän salaisuutta, saa kujeilevan vastauksen.

”Olen vähän sellainen luonne, että minulla ei ole salaisuuksia, vaan puhun suoraan.”

HENRIKSSON syntyi Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella vuonna 1922. Kätilönä uran tehnyt Henriksson on ehtinyt elämänsä aikana asua esimerkiksi Säkylässä, Helsingissä ja Tampereen Amurissa.

Pisin työsuhde, parikymmentä vuotta, Henrikssonilla oli Säkylässä, jossa hän vastasi esimerkiksi synnyttäjien kuljettamisesta lähimpään synnytyssairaalaan Loimaalle vuorokaudenajasta riippumatta. Henrikssonin vastuulla olivat myös Lasarus-veljien yhteisöön kuuluvien naisten kotisynnytykset, sillä kristillisen lahkon jäsenet kieltäytyivät asioimasta sairaalassa.

Toini Henriksson asuu nykyään Tampereella, mutta muistelee Pirkkalan olleen mukava paikka asua. Toinin tytär Maria Henriksson kertoo äitinsä nauttineen Loukonlahden rannassa ulkoilusta ja paikallisten ystäviensä seurasta.

Toinin tytär Maria Henriksson, 60, kertoo äitinsä omistautuneen työlle niin vahvasti, että tämä ehti naimisiin vasta noin 40-vuotiaana. Sisukkaasta luonteesta oli työssä hyötyä.

”Äitini on pohjalainen sisupussi, jolle määrääminen on aina ollut tosi helppoa”, kertoo Tampereen Härmälänrannassa asuva Maria Henriksson.

Maria kertoo äidin puolustaneen ainoaa lastaan kaikessa ”kuin naarasleijona”. Toisaalta tyttären äksyillessä äiti osasi aina pysyä rauhallisena, ja kodissa tuoksui aina Toinin leipoma pulla.

ELÄKKEELLE jäätyään Toini Henriksson muutti Loukonlahteen ja ehti asua Pirkkalassa noin 20–30 vuotta. Pari vuotta sitten asuinpaikaksi vaihtui Tampereen Annalassa sijaitseva perhekoti, jossa Alzheimerin tautia sairastavalla Henrikssonilla on tukea vuorokauden ympäri.

Syntymäpäivänsä aattona Henriksson sai Pirkkalan asiakasohjaajalta Tiina Vehkasaarelta kunnan virallisen kukka- ja herkkulähetyksen.

Samanlaisella lahjalla on tarkoitus muistaa muitakin tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan viettäviä pirkkalalaisia, jos heitä on.