HARVOIN näkee näin tuimia ilmeitä näin makeiden herkkujen ääressä.
Herkuttelu oli vakavaa hommaa, kun Suupanniityn koulun kotitalousluokkaan kokoontui tiistaina 12. huhtikuuta viiden hengen raati. Raatilaiset saivat maisteltavakseen koulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden valinnaiskursseilla suunnittelemia Pirkkala 100 -juhlaleivoksia. Yli 70 leivoksesta mukaan finaaliin oli valittu kuusi leivosta.
Raati koostui kunnan, koulun henkilökunnan ja oppilaskunnan edustajista. Kriteereinä pidettiin leivoksen maun ja ulkonäön lisäksi esimerkiksi sitä, että se olisi helppo valmistaa kotikonstein.
”Onko tällaisen kaksivärisen pursotteen teko yksinkertaista?” tiedusteli opetuspäällikkö Mika Luukkanen muilta raatilaisilta arviointinsa tueksi.
VAIKEAKSI kuvaillun arvioinnin jälkeen voittajaksi julistettiin kahdeksasluokkalaisten Iiris Erkkilän ja Sivia Kärkkäisen mansikka-juustokakkuleivos. Leivoksen mansikkakiille ja pikeerillä tehty kuvio mukailevat Pirkkalan vaakunan värejä ja turkiskoroa.
Kokonaisuuden kruunaa mintunlehti, joka muistuttaa kovasti pirkkalankoivun lehteä.
”Suunnittelimme leivoksen itse ja yhdistelimme siihen eri ohjeita”, Erkkilä kertoi.
”Prosessi oli kiva ja toteutuskin onnistui hyvin”, kommentoi Kärkkäinen.
Kotitalousopettaja Katri Karppanen myönsi molemmille palkinnoksi 10 euron lahjakortin Hesburgeriin.
Tarkoitus on, että Pirkkala 100 -juhlaleivoksia voitaisiin tulevaisuudessa tarjota esimerkiksi kunnan tapahtumissa.
LEIVOSKISA oli vain yksi osa Suupanniityn koulun moni–alaisen oppimiskokonaisuuden viikkoa.
Kahden päivän aikana oppilaat tutkivat Pirkkalaa ja sen satavuotista historiaa eri oppiaineiden tunneilla. Muistoksi viikosta jäävät esimerkiksi itse tehdyt Pirkkala-aiheiset avaimenperät, kotiseudusta otetut valokuvat ja Pirkkala-räppi. Samalla viikolla valmistui myös oppilaiden tuhti sarjakuva-antologia, jonka tarinoissa kuvataan Pirkkalaa ennen ja nyt.
Pirkkala 100 -leivos: Mansikka-juustokakkuleivos
12 kpl
Pohja:
125 g digestive-keksejä
50 g voita
Täyte:
100 g ranskankermaa
150 g vaniljanmakuista tuorejuustoa
1 kpl kananmuna
100 g kondensoitua maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
Mansikka-kiille:
2 dl mansikkamehua
1 dl hyytelösokeria
tippa punaista elintarvikeväriä
Halutessasi kiilteestä sameampaa, voit korvata osan mansikkamehusta mansikkasoseella.
Pikeeri:
kananmunan valkuaista (½ munan valkuaisesta)
1,5 dl tomusokeria
muutama tippa sitruunamehua
Työohje:
- Aloita laittamalla uuni 175 asteeseen ja vuoraa muffinipelti vuoilla.
- Murskaa pohjan keksit ja sulata voi. Sekoita keskenään.
- Painele seos tasaisesti vuokien pohjalle. Jätä pohjat odottamaan.
- Vatkaa tuorejuusto ja ranskankerma keskenään.
- Lisää kananmuna, kondensoitu maito sekä vaniljasokeri joukkoon.
- Siivilöi vehnäjauho seokseen ja vatkaa.
- Kaada massa tasaisesti pohjien päälle.
- Paista uunissa noin 30 min, kunnes vain leivoksen keskiosa hieman tutisee.
- Jätä leivokset paiston jälkeen jäähtymään, esim. yön yli tai useaksi tunniksi.
Mansikka-kiille:
- Kiehauta mansikkamehu (ja mansikkasose) kattilassa. Lisää halutessasi tippa elintarvikeväriä.
- Lisää hyytelösokeri ja kiehauta sekoittaen.
- Anna jäähtyä 2-3 min. Muista sekoittaa välillä.
- Kaada jäähtyneiden leivosten päälle vuokiin. Anna sokerikiilteen jähmettyä kunnolla.
Pikeeri:
- Mittaa valkuaista ja puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa muutama minuutti, kunnes seos on paksua vaahtoa.
- Lisää loput tomusokerista ja sitruunamehu.
- Jatka vatkaamista 1-2 min. (Valmis pikeeri on tanakkaa)
- Siirrä seos pursotinpussiin.
- Pursota pikeerillä jähmettyneen sokerikiilteen päälle Pirkkalan “logonauhaa”, turkiskoroa.
Reseptin kehittivät Iiris Erkkilä ja Sivia Kärkkäinen, Suupanniityn koulu