TAMPEREEN sosiaalipäivystys oli ohjaamassa Suoja2022-harjoitusta Pirkkalassa lauantaina. Tunnelma oli tiivis ja tapahtumantäyteinen.
”Onko ambulanssi tullut?”
”Kaksi lisäresurssia ensiapupisteeseen kiitos!”
”Eikö teilloo yhtä sokeripalaa antaa, oon diapeetikko enkä mitään koko päivänä syäny…”
”Rannesyke tuntuu, hengitys pinnallista.”
KYSEESSÄ ei ollut tositilanne vaan Suomen Punaisen Ristin valtakunnallinen valmiusharjoitus Kirkkoveräjän seurakuntatalolla.
Kirkkoveräjällä harjoiteltiin tilannetta, jossa teollisuusalueella oli tapahtunut onnettomuus. Pelastustoimi oli määrännyt asukkaita suojaväistettäväksi läheiseltä asutusalueelta.
Osa asukkaista tuotiin seurakuntatalolle, mihin perustettiin evakuointikeskus. Tositilanteessakin Kirkkoveräjän seurakuntatalo olisi evakuointipaikka, johon pelastuslaitos ihmisiä ohjaisi.
”Tositilanteessa suurin osa ihmisistä kuitenkin löytää suojan tuttavien luota, eivätkä he tule evakuointikeskukseen”, sanoo harjoituksen järjestänyt SPR Pirkkalan osaston valmiuden yhteyshenkilö Raisa Kaukonen.
Harjoitus palveli monenlaisia mahdollisia tositilanteita.
Pirkanmaalla tapahtuu pari kertaa vuodessa rakennuspalo, jossa pelastuslaitos evakuoi asukkaita turvaan.
Tositilanteessakin sosiaalipäivystys vastaa evakuoitavien ihmisten hyvinvoinnista. Kolmannen sektorin toimijat, Suomen Punainen Risti ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun järjestöverkosto, voivat avustaa sosiaalipäivystystä.
PAIKALLA oli myös Pirkkalan ylilääkäri Tuomas Jukkola ja kaikkiaan noin 50 muuta eri rooleissa harjoitukseen osallistujaa.
Nuorin osallistuja oli viisi kuukautta vanha. Hänen mukanaan olivat Katri Leppäkorpi ja Riikka Jouste, jotka ovat olleet SPR-toiminnassa mukana jo 13 vuoden ajan.
Vastaavia valmiusharjoituksia SPR järjestää kerran kolmessa vuodessa. Viikonloppuna harjoituksia järjestettiin 65 eri paikkakunnalla.
Edellisen kerran harjoiteltiin kolme vuotta sitten vedenjakelun häiriötilannetta. Tämän vuoden teemana olivat evakuointitilanteet.
VARSINAINEN harjoitustoiminta kesti noin puolitoista tuntia, ja tämän jälkeen käytiin vielä purkukeskustelu ja yhteenveto.
Tilanne vastasi monilta osin tositilannetta, jopa muonitus ja ensiapu, jotka järjestettiin oikeaa tilannetta vastaaviksi.
Ruokaa ja juomaa odotettiin. Muonituksen peruslinjaukset käytiin läpi.
”Erityisruokavaliot otetaan huomioon. Se mitä vegaani syö, sitä voivat syödä muutkin”, sanoo harjoituksen muonitusosaa ohjannut Vapepan Tampereen ensihuoltoryhmän Juha Kaukonen.
”Tositilanteessa voileipä ja kahvin juonti rauhoittavat, ne normalisoivat tilannetta. Kahvinjuonti tuo tunteen, ettei ole hätää ja mahdollistaa jotain tekemistä, evakuointitilannehan on suurelta osin odottelua”, sanoi harjoitusta seuraamassa käynyt Tampereen kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Taru Herranen.
Teksti: Henna Syrjänen