
SUNNUNTAINA on historian ensimmäinen Evakkojen liputuspäivä. Pirkkalan Karjala-seura vastaa Karjalan Liiton haasteeseen ja innostaa kaikkia pirkkalalaisia, joiden pihasta lipputanko löytyy, nostamaan silloin lipun salkoon evakkojen muistamiseksi.
Evakkojen liputuspäivänä halutaan muistaa ja kunnioittaa kaikkia Suomen sodissa evakuoituja. Karjalaisten lisäksi moni joutui jättämään kotinsa Petsamossa ja muualla pohjoisessa.
Pirkkalan Karjala-seuran varapuheenjohtaja Tarja Sipponen näytti Leena Köykän kanssa mallia jo hiukan etukäteen oman kotitalonsa lipputangon edessä Nuolialassa.
”Kaikki liputtamaan, jotka kynnelle kykenevät. Kerroin asiasta jo taloyhtiömme As Oy Toffojäniksen isännöitsijälle täällä Eskonpolulla. Liputus on varmistettu tänä ja tulevina vuosina”, Sipponen innostaa.
Toisen maailmansodan aikana Suomi menetti laajoja alueita. Pysyvästi evakuoitiin noin 440 000 ja väliaikaisesti lähes 200 000 ihmistä.
Pirkkalaan muutti sodan melskeissä lähes 800 Karjalan evakkoa, joten monella kuntalaisella on karjalaisverta suonissaan.
”Laskin, että Suomessa on 1,5 miljoonaa evakkojen jälkeläistä. Isäni oli syntyisin Viipurin läänin Pyhäjärveltä”, Sipponen kertoo.
LEENA Köykän äiti syntyi Koiviston Keskisaaressa, missä Venäjällä on nykyisin suuri satama. Äiti kertoili Leenalle hiekkarannoista meren äärellä. Köykkä sanoo karjalaisuuden koskettavan.
”Kyllä sitä tunnistaa juurensa. Karjalaisuus on yhteisöllistä, tuetaan toisiamme.”
Molemmat muistavat yhteiset kokoontumiset karjalaisten sukulaisten kesken. Ilonpitoa riitti.
Sipponen kehuu Pirkkalan aktiivista Karjala-seuraa. Se on vaalinut karjalaisperinnettä aktiivisesti, muun muassa julkaissut kaksi laajaa Evakkotarinoita-kirjaa. Niin Sipponen kuin Köykkä kertovat kirjassa ajatuksiaan karjalaisuudesta.
Sunnuntaina Karjala-seura myös laskee seppeleen Karjalaan jääneiden muistomerkillä Pirkkalan vanhalla kirkolla.
EDUSKUNNAN Karjala-kerho teki yhdessä Karjalan liiton kanssa kirjallisen kysymyksen evakkojen liputuspäivästä viime syksynä.
Sisäministeri totesi, että liputuspäivän aihe on arvokas ja muistamisen arvoinen. Kansalaiset sekä järjestöt voivat omaehtoisesti aloittaa liputtamisen. Kyseessä ei ole virallinen liputuspäivä.
Evakkojen liputuspäiväksi valikoitui 20. huhtikuuta, koska se on Karjalan Liiton perustamispäivä.
Ensimmäinen Evakkojen liputuspäivä su 20. huhtikuuta. Seppeleenlasku Karjalaan haudattujen muistomerkillä Pirkkalan vanhalla kirkolla kello 9.