Yksi tärkeä asia menee monella pieleen kiertoliittymässä – Näin ajat liikenneympyrässä turvallisesti

Suuntamerkin näyttämisellä annetaan tarpeellista tietoa omista kääntymisaikeista muille ympyrään saapuville.

Kiertoliittymässä, joka kansan suussa kulkee myös liikenneympyränä, väistämissäännöt ovat selkeät ja näkemät esteettömät. Niihin on helppoa tulla joka suunnasta ja poistua joka suunnasta. Kuva: Erkki Koivisto
Risteysliikenne voidaan tehdä turvallisemmaksi liikenneympyröillä. Ne ovatkin yleistyneet varsinkin kuntataajamien pääraiteilla, kun ongelmallisia eli ruuhkaisia, usein valo-ohjattuja risteyksiä on liikenteen sujuvuuden ja liikenneturvallisuuden nimissä urakoitu uusiksi.

Liikennesuunnittelussa liikenneympyrän sijasta puhutaan usein kiertoliittymistä.

Risteyksen muuttaminen kiertoliittymäksi on sujuva liikenneratkaisu, sillä liikenne soljuu siinä joustavasti ilman turhia pysähdyksiä − kunhan muistaa liikenteen perussäännön: kerro muille aikeistasi.

Ympyrästä poistuvien ajoneuvojen on aina näytettävä suuntamerkki oikealle. Silloin ympyrään ajavan ei tarvitse tarpeettomasti kokonaan pysähtyä, kun hän tietää voivansa liittyä liikennevirtaan.

Suuntamerkin näyttämisellä annetaan tarpeellista tietoa omista kääntymisaikeista muille ympyrään saapuville moottoriajoneuvojen kuljettajille sekä pyöräilijöille ja jalankulkijoille, jos ympyrä on varustettu risteävillä suojateillä ja pyörätien jatkeilla niin kuin se useimmiten on. Sen sijaan liikenneympyrään saapuvien ajoneuvojen ei tarvitse näyttää suuntamerkkiä.

Pekka Moilanen Pirkanmaan Liikenneopistosta muistuttaa, että autoilija lähestyy kiertoliittymää aivan kuten mitä tahansa muutakin risteystä − noudattaen varovaisuutta. Kuva: Erkki Koivisto
Pekka Moilanen Pirkanmaan Liikenneopistosta muistuttaa, että autoilija lähestyy kiertoliittymää aivan kuten mitä tahansa muutakin risteystä − noudattaen varovaisuutta.

− Risteykseen saavutaan sellaisella nopeudella, ettei tulo yllätä ketään eikä myöskään kuljettajaa itseään.

− Kun saavutaan kiertoliittymään aikeissa poistua heti ensimmäisestä liittymästä oikealle, vilkku tulee laittaa päälle jo ennen kuin saavutaan risteykseen. Kun poistuu toisesta tai kolmannesta liittymästä, vilkku on laitettava päälle jo edellisen risteyksen kohdalla, Moilanen painottaa.

Moilasen mukaan yleisin virhe, jonka autonkuljettaja tekee kiertoliittymässä, on ”rattivilkku”.

− Eli vilkku laitetaan päälle vasta, kun käännetään rattia poistuttaessa liittymästä.

Todella moni kuljettaja jättää vilkun käytön Moilasen mukaan liian myöhään tai ei käytä sitä lainkaan. Se on ongelmallista, sillä hyvä vilkun käyttö nopeuttaa risteyksen välityskykyä.

Muistitko vilkuttaa? Liikennemerkin lisäkilpi kehottaa autoilijaa vilkuttamaan risteyksessä. Kuva: Sanna Hillberg
Liikenneympyrä eli kiertoliittymä on varustettu lähestyvistä suunnista väistämisvelvollisuudesta kertovalla liikennemerkillä (kärkikolmio), jolloin liikenneympyrään saapuvien on väistettävä sekä pyöräilijöitä, kävelijöitä ja mopoilijoita että ympyrässä jo olevaa ajoneuvoliikennettä.

Autokouluopetuksessa kiertoliittymäajossa painotetaan erityisesti nopeutta ja vilkun käyttöä.

− Ehkä vaikein osa-alue on sen arviointi, joka on osa havainnointia, mihin väliin ehdin. Nyrkkisääntöä on, että kun vastakkaisella puolella on vielä risteykseen tulija, voit mennä kiertoliittymään, mutta kun hän on alkanut jo kaartaa vasenta reunaa tai jo tulee vasemmalta, pysähdy ja väistä. Pelisilmä kehittyy nopeasti, mutta hätäiset päätökset johtavat kolariin.

Osa kiertoliittymistä varustetaan istutuksin tai vaikkapa taideteoksin aiheuttaen ”tahallaan” näköesteitä, jotta nopeudet olisivat pienemmät.

Kieroliittymissä ajaminen on autonkuljettajalle helpompaa, kun suuriliikenteisissä kiertoliittymässä on hyvät näköalat joka suuntaan, mikä helpottaa havainnointi ja arviointia.

− Niihin voidaan rakentaa myös liikennevalo-ohjaus, Moilanen sanoo.

Raskaan liikenteen asiantuntijana Pekka Moilanen korostaa, että taajama-alueilla kiertoliittymä on hyvä risteysmalli, mutta pääväylille niitä pitäisi rakentaa vain todella suureen tarpeeseen.

− Ongelmakohta on esimerkiksi nelostiellä Kärsämäellä, jossa on kolme kovin pientä kiertoliittymää peräkkäin.

Paikka on ahdas varsinkin talvikelillä. Se on yksi Suomen pääteistä, ja raskasta liikennettä siellä kulkee paljon.

− Kärsämäelle olisi ehkä voinut rakentaa ohitustien, mutta esimerkiksi maankäyttö, maanomistus ja muut selvitettävät asiat voivat sellaisen estää, Moilanen toteaa.

Liikenneympyrä/kiertoliittymä

Risteyksiä on toteutettu kiertoliittyminä nimenomaan liikenteen sujuvuuden parantamiseksi. Kuva: Erkki Koivisto
Kun saavut liikenneympyrään, väistä ensin jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, sen jälkeen liikenneympyrän liikennettä.
Aja liikenneympyrässä rauhallisesti, omaa kaistaasi pitkin.
Kun poistut liikenneympyrästä, näytä ajoissa vilkkua oikealle. Väistä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.