Kolumni: Haluatko boikotoida yhdysvaltalaisia tv-sarjoja? Minulla on sinulle erinomainen ratkaisu

Kirjoittaja Sanni Harmanen on toimittaja, joka on elämässään ehtinyt boikotoida ravintoloita, kurkkuja ja kissakahviloita.
YSTÄVÄNI kertoi aikovansa lopettaa Facebookin käytön. Ja Instagramin.

Hän ei ole yksin. Nuorista aikuisista koostuvassa tuttavapiirissäni on muitakin, jotka ovat ilmoittaneet siirtyvänsä Metan some-alustoilta muualle sen jälkeen, kun niiden moderointia höllennettiin Donald Trumpin virkaanastujaisten kynnyksellä.

Mutta ystäväni lista ei päättynyt siihen. Hän aikoo katkaista myös Netflix- ja Disney+-tilauksensa. Hänen boikottinsa ei kohdistu vain Metaan, vaan Trumpin Yhdysvaltoihin laajemmin.

Ihailen ystäväni päättäväisyyttä.

Tuttavapiirini elokuvaharrastaja kertoi pidättäytyvänsä nyt jenkkileffojen katselusta, ja eräs innokas matkailija odottelee USA:n reissulle parempia aikoja.

VENÄJÄN hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 johti venäläisen kulttuurin jonkinasteiseen boikottiin länsimaissa. Tänä vuonna venäläisnäyttelijä hyväksyttiin ehdokkaaksi Oscar-gaalaan, mutta päätös herätti edelleen kysymyksiä, sataako kulttuurikentällä saatu myönteinen huomio hyökkääjän laariin. (Satoi, ainakin venäläismedioiden riemusta päätellen.)

Venäläisen viihteen välttely arjessa ei kuitenkaan vaadi valtaosalta suomalaisia lainkaan ponnisteluja. Yhdysvaltojen kohdalla tilanne on täysin eri. Yhdysvaltalaisuus määrittelee suomalaisten viihdekenttää ja muuta arkielämää valtavalla volyymilla joka päivä. Musiikki, tv-sarjat, elokuvat. Viestisovellukset, sähköpostiohjelmat, puhelinohjelmistot. Pelit, nettiympäristöt, meemit. Coca-Cola, McDonald’s, Subway. Täydellinen USA-boikotti vaatisi sellaisia ponnistuksia, että helpommalta tuntuisi muuttaa luolaan sivistyksen ulottumattomiin.

Onko se syy olla yrittämättä? En tiedä. Jokaisella aikuisella on oikeus ja velvollisuus miettiä, mikä kulutus vastaa omia arvoja ja minkä valintojen uskoo vaikuttavan yhteiskuntaan laajemmin. Valikointi voi auttaa mahdottomalta tuntuvan urakan edessä. Tuttavapiirini elokuvaharrastaja kertoi pidättäytyvänsä nyt jenkkileffojen katselusta, ja eräs innokas matkailija odottelee USA:n reissulle parempia aikoja.

SOSIAALISEN median tutkija Pekka Kallioniemi Tampereen yliopistosta totesi MTV:n haastattelussa, että amerikkalaisten brändien ja tuotteiden täydellinen välttäminen on vaikeaa. Hänen mukaansa boikottien tehokkuus riippuu kuluttajien pitkäjänteisyydestä ja boikotin vaikutuksesta yritysten imagoon.

Jos ei muuta, niin ehkä vallitseva tilanne tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa, mitä kaikkea löytyy oman kulttuurikuplan ulkopuolelta.

Netflixin irtisanova ystäväni huomautti, että hänelle päätös jenkkiviihteestä luopumisesta oli lopulta helppo. Hänellä katseluaikaa on vallannut viime aikoina japanilainen anime.

Siihen tutustumista minäkin suosittelen.