Ihmisenä, ikäihmisten parissa työtä tekevänä ja Pirhan työntekijänä totean, että alasajo on täydessä vauhdissa. Jatkuvan periaatteen YT:t etenevät luotijunan lailla. Toimivia rakenteita ja toimipisteitä lakkautetaan, ennaltaehkäisevää toimintaa lopetetaan tai muutetaan etäpalveluksi.
Hyvä esimerkki on ikäihmisten päivätoiminta. Kotona vielä asuvan, kevyillä avuilla toimeentulevan viikon kohokohta muutetaan etäpäivätoiminnaksi.
Päivätoiminnan periaate on saada ihminen tapaamaan toisia. Liikkumaan, syömään ja osallistumaan. Hänen toimintakykyään seurataan, apuvälineiden ja avun tarvetta kartoitetaan. Ravitsemustilaa ja hyvinvointia huomioidaan. Verenpainetta ja sokeriarvoja mitataan tarvittaessa ja voidaan tehdä erilaisia testauksiakin. Jos ikääntyvä ei omassa kodissa pääse pesulle, niin monesti päivätoiminnassa sekin hoituu.
Tärkein on kuitenkin yhdessä olo. Ihmisenä kohtaaminen. Yhdessä tekeminen. Siellä jutellaan päivänpolttavista asioista, tehdään käsillä ja saadaan vertaisilta tukea sekä hyväksyntää. Siellä syntyy merkityksellisiä ihmissuhteita samassa elämäntilanteessa olevien kesken. Onko niin, ettei ikääntyneelle ole niihin enää oikeutta?
Päivätoiminta mahdollistaa omaishoitajien vapaapäivät. Miten se toimii etänä? Päivätoiminta on työpaikkana erinomainen luoville, kädentaitoja ja ihmistuntemusta omaaville vanhustyön taitajille. Tällä hetkellä se mahdollistaa monen osatyökykyisen hoitajan työuran jatkamisen. Osatyökykyisiä ja osatyökyvyttömiä on hoitajien keskuudessa enemmän kuin muissa ammateissa. Mihin heidät laitetaan?
Päivätoiminta tukee kotona pärjäämistä ennen raskaiden, kalliiden palveluiden aloittamista. Ennaltaehkäisevästi.
Lee Jung
Superin liittohallituksen jäsen
lähihoitaja, ikävalmentaja, RAI-kouluttaja