Majoitusyhtiö määrättiin lopettamaan toimintansa Soljassa sakon uhalla – Näin yhtiö itse kuvailee toimintaansa

Uhkasakosta tuli ankarampi kuin alkujaan esitettiin.

Nelikerroksinen Soljan Veturin asuintalo valmistui vuonna 2023. Samana vuonna kuntalaisilta alkoi tulla kunnalle palautetta talon käytöstä.
PIRKKALAN yhdyskuntalautakunta on määrännyt uhkasakon yhtiölle, jonka se katsoo harjoittavan luvatonta majoitusliiketoimintaa Soljassa.

Lautakunta totesi keskiviikkona, että Lasimestarinkatu 11:ssä sijaitsevaa kerrostaloa käytetään asemakaavan ja rakennusluvan vastaiseen majoitusliiketoimintaan. Lautakunta velvoittaa Global Mobility Oy:n lopettamaan rakennuksen käyttämisen luvattomaan liiketoimintaan välittömästi, kuitenkin viimeistään vuoden loppuun mennessä.

Vaatimuksen tehosteeksi asetetaan uhkasakko, jonka kiinteä peruserä on 50 000 euroa ja lisäerä 10 000 euroa jokaiselta kuukaudelta, jona velvoitetta ei ole noudatettu.

Alkujaan lautakunnalle esitettiin sakon suuruudeksi 20 000 euron peruserää ja 5 000 euron lisäerää. Yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen ehdotti sakon korottamista, ja ehdotus hyväksyttiin.

PIRKKALAN kunta sai vuoden 2023 lopulla kuntalaisilta palautetta, että nelikerroksisessa Soljan Veturin asuintalossa harjoitetaan mahdollisesti hotelli- ja majoitustoimintaa. Rakennusvalvonta huomasi, että kerrostalossa ei ole kirjoilla asukkaita ja että sen huoneistoja tarjottiin lyhytaikaiseen majoitukseen useilla verkkosivustoilla. Tarjolla oli myös hotellinomaisia palveluja ja varustelua, kuten hygieniatarvikkeita, liinavaatteita ja siivouspalvelua.

Rakennusvalvonta kehotti kiinteistön omistajaa lopettamaan majoitusliiketoiminnan kiinteistöllä. Kun kehotusta ei noudatettu, kunta lähetti selvityspyynnöt kiinteistön omistajalle ja majoitustoiminnasta epäillylle yhtiölle.

Soljan Veturin asuntoja on ollut vuokrattavana esimerkiksi Uhanda.fi- ja Booking.com-vuokraussivustoilla. Uhanda Oy:llä on sama toimitusjohtaja kuin Global Mobilityllä, ja yritysten selvityksissä Uhandaa kuvaillaan Global Mobilityn markkinointialustaksi.

Soljan Veturin asuntoja on välitetty vuokralle esimerkiksi Booking.com-sivustolla. Kesällä otetussa kuvakaappauksessa näkyy, että sivustolla kerrottiin esimerkiksi majapaikan ilmaisesta pysäköinnistä ja wifistä. Nykyään Booking.com ilmoittaa, että Soljan asuntoihin ei voi tehdä varauksia, vaikka asuntoja yhä esitelläänkin sivustolla.
KUNNALLE toimittamassaan selityksessä Global Mobility kiisti, että rakennuksessa harjoitettaisiin asuntojen lyhytaikaista Airbnb-tyylistä vuokrausta. Yhtiö kertoi vuokranneensa talon kaikki asunnot oman asumiseen liittyvän liiketoimintansa tarpeisiin huoneistojen omistajalta. Yhtiö totesi, että kaikki 35 asuntoa on vuokrattu yrityksille käytettäväksi näiden työntekijöiden kakkosasunnoiksi ja että asunnoissa on asuttu tyypillisesti kuukausia kerrallaan.

Yhtiön mukaan asuntoja ei ole vuokrattu nettialustojen kautta vaan yhtiön omien työntekijöiden toimesta. Yhtiö katsoo, että toiminta ei olennaisesti poikkea kaavasta eikä rakennusluvasta saati aiheuta häiriötä naapurustossa. Mahdolliset siivouspalvelutkaan eivät yhtiön mielestä tee toiminnasta kiellettyä majoitustoimintaa.

”Mikäli pakkotoimiin ryhdytään, se johtaa samalla siihen, että kunta estäisi alueella toimivien yritysten työntekijöiden asumista. Asumisolosuhteet ovat merkittävä tekijä työntekijöiden rekrytoinnissa. Tällainen toiminta ei liene kunnan edun mukaista”, selvityksessä todetaan.

Lue myös: Soljan luvaton majoitustoiminta palaa kunnan päätöksentekoon ensi viikolla – Näin asiasta esitetään

Lue myös: Kerrostaloa epäillään käytettävän luvattomaan majoitustoimintaan Soljassa – Asuntoja vuokrataan välityssivustoilla liinavaatteineen päivineen