Lukijalta: Hoitotakuusta leikkaamiseen ei ole varaa

Sdp:n aluevaltuustoryhmä vaatii, että Pirkanmaalla tulee pitää yllä nykyistä hoitotakuuta jatkossakin.

SYYSKUUSSA 2023 astui voimaan 14 päivän hoitotakuu perusterveydenhuollossa ja neljän kuukauden hoitotakuu suun terveydenhuollossa. Maan hallitus on kuitenkin nyt päättänyt tehdä merkittäviä leikkauksia hyvinvointialueiltamme ja yhtenä keinona on hoitotakuun merkittävä pidentäminen 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen. Lisäksi suun terveydenhuollon hoitotakuuta pidennettäisiin neljästä kuuteen kuukauteen.

Tämä hoitotakuun kiristys 14 vuorokauteen on ollut tärkeä askel sujuvampaan hoitoon pääsyyn. Pirkanmaalla ei olla vielä täysin päästy hoitotakuuseen, mutta kehitys on ollut oikean suuntainen. Tällä hetkellä hoitoon pääsy on toteutunut alle 14 vuorokaudessa 86 % perusterveydenhuollossa. Erikoissairaanhoidon puolella potilaista 95 % on päässyt hoitoon vaaditussa alle 180 vuorokaudessa ja hammashoitoon pääsy on 84 % osalta toteutunut neljässä kuukaudessa. Hoitoon pääsy on parantunut ja hoitojonot ovat lyhentyneet.

Nopean hoitoon pääsyn ansiosta terveysongelmiin voidaan puuttua ajoissa, mikä vähentää raskaampien ja kalliimpien hoitomuotojen tarvetta.

Maan hallituksen päätös luopua 14 vuorokauden hoitotakuusta uhkaa heikentää tätä kehitystä ja siirtää ihmiset kolmen ja kuuden kuukauden hoitojonoihin. Tämä ei tuo toivottuja säästöjä, vaan todennäköisesti kasvattaa kustannuksia pitkällä aikavälillä. Hoitojonossa ongelmat pahenevat, eivät parane itsekseen. Myös asiantuntijat ovat pitäneet 14 päivän hoitotakuun säilyttämistä keskeisenä tekijänä perusterveydenhuollon toimivuuden ja terveyserojen kaventamisen kannalta. Nopean hoitoon pääsyn ansiosta terveysongelmiin voidaan puuttua ajoissa, mikä vähentää raskaampien ja kalliimpien hoitomuotojen tarvetta. Pitkät hoitojonot puolestaan altistavat potilaat tilanteille, joissa sairaudet etenevät ja vaativat myöhemmin kalliimpia toimenpiteitä. Viivästynyt hoito pahentaa terveysongelmia ja kuormittaa erikoissairaanhoitoa sekä päivystyksiä.

PERUSTERVEYDENHUOLLON vahvistaminen ja hoitoon pääsyn nopeuttaminen olivat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen keskeisiä välineitä taittaa kustannusten nousua ja vähentää inhimillistä kärsimystä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa hoitoon pääsee, sen nopeammin ja edullisemmin paraneminen tapahtuu. Tämä vaikuttaa pidemmällä ajalla myös yritysten kustannuksiin lyhentyneinä sairaslomina ja työkyvyttömyyden vähenemisenä.

Pirkanmaan Sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä edellyttää, että Pirkanmaalla pidetään yllä nykyistä hoitotakuuta jatkossakin, eikä sitä tietoisesti pidennetä. Jos tätä ei ole huomioitu tulevassa talousarviossa, niin tulemme sitä sinne esittämään.

Sdp:n aluevaltuustoryhmän puolesta

Joni Kumlander

puheenjohtaja, Sdp:n aluevaltuustoryhmä

Taru Tolvanen

varapuheenjohtaja

Ulla Kampman

varapuheenjohtaja

Jenni Jokinen

varapuheenjohtaja