”Pällistelimme tuliteriä tiloja” – Pirkkalassa pääsee nyt harrastamaan aivan uusissa työtiloissa ja luokissa

Vähäjärven koulun valmistuminen on tuonut uusia mahdollisuuksia harrastustoiminnalle. Kävimme kysymässä, mitä Pirkan opiston kurssilaiset ajattelevat uusista tiloistaan.

Satu Lehtinen kunnostaa Pirkan opiston kurssilla aitoa Thonet-tuolia, jonka hän osti halvalla purettavan talon poistomyynnistä. ”Putsaan, hion ja lopuksi maalaan sen.”
HARRASTUSELÄMÄ Pirkkalassa on saanut uutta potkua, kiitos Suupalle valmistuneen uuden koulurakennuksen. Vähäjärven koulun talossa pidetään tänä syksynä useita Pirkan opiston kursseja, joissa päästään hyödyntämään uudenkiiltäviä tiloja.

Yksi harrastajista on pirkkalalainen Tuija Anttila. Hän pääsi tutustumaan Verso-rakennukseen alkujaan Vähäjärven koulun vanhempainillassa, kun hänen tyttärensä aloitti yläkoulun. Koulun puutyötilat tekivät vaikutuksen Anttilaan, joka kuvailee itseään ”täysin aloittelijaksi” puutöissä.

”Näin, että Pirkan opistolla on täällä kurssi. Siihen oli ehkä kaksi paikkaa jäljellä, kun ilmoittauduin. Nämä hienot uudet tilat ovat se, mistä sain idean. Toinen tekijä on se, etten tiedä aiheesta mitään”, Anttila sanoo.

Puutyö ja entisöinti -kurssi kokoontuu Vähäjärven koulun yläkoulun puutyötiloissa. Käytössä on useita huoneita eri työvaiheita varten.
Tuija Anttilalla on työn alla säleikkömallinen valaisin, jollaisesta hän löysi kuvan Vähäjärven koulun Instagramista.
PUUTYÖ ja entisöinti -kurssi kokoontuu torstaisin kellarikerroksessa yläkoulun puutyötiloissa. Aiemmin kurssia käytiin Suupanniityn koulun väistötiloissa, jotka on nyt purettu. Vaikka kurssin opettaja Heikki Myllynen kehuu väistötilojen olleen toimivat, näyttävät niin opettaja kuin harrastajatkin olevan muutosta innoissaan.

”Oli ihmeellistä, kun pääsimme tänne talviloman jälkeen. Pällistelimme tuliteriä tiloja. Laitoin siitä Facebook-päivityksenkin, miten hienoa on päästä harrastamaan tällaisissa tiloissa”, sanoo nokialainen Hanna Berg.

Pirkkalassa asuva Satu Lehtinen kehuu sitä, että kellarikerroksen käytävien varresta löytyy omat tilansa niin pölyäville kuin kipinöivillekin työvaiheille. Uusissa laitteissa ovat turvamekanismit kunnossa, ja turvaa tuo myös tilojen väljyys ja valoisuus.

On myös kaikenlaisia uusia herkkuja, kuten lasertyöstöasema, jolla on tehty kurssilaisten nimikyltit.

”Ei enempää voi pyytää”, summaa Berg kurssilaisten tunnot.

Hanna Bergin (vas.) suvussa kulkenut Muuramen tuolitehtaan tuoli oli jo vähällä päätyä juhannuskokkoon, mutta Berg sai sen pelastettua. ”Minulla oli keltainen kausi 70-luvulla. Keltaisesta tykkään edelleen, mutta nyt saa tämä väri väistyä”, hän sanoo. Vieressä työskentelee Satu Lehtinen.
PUU- ja tekstiilitöiden lisäksi Pirkan opisto pitää Versossa esimerkiksi kielten, musiikin ja taiteen opetusta. Koulun monitoimisalissa kokoontuu teatteri-, tanssi- ja kuntoiluryhmiä.

”Se tuo tietysti meille lisäbuustia, että pääsemme uusiin tiloihin. Meillä on lupa laitteiden yhteiskäyttöön esimerkiksi käsitöiden ja teknisen työn tiloissa. Se varmasti motivoivat asiakkaita ja opettajia, että laitteet ja tilat ovat nykyaikaiset”, sanoo Iina Luoto, joka toimii opiston koulutussuunnittelijana kädentaitojen ja muotoilun aineissa.

Luodon mielestä koulussa on otettu hienosti huomioon kädentaitojen opetukseen liittyviä erityistarpeita erilaisiin työvaiheisiin soveltuvien tilojen muodossa. Pirkan opisto olikin mukana rakennuksen suunnittelussa. Joitakin kursseja pidettiin Versossa jo viime keväänä.

JOS jokin asia vaatii totuttelua, niin rakennuksen koko. Versossa on useita ulko-ovia, jotka ovat lähtökohtaisesti lukossa, kun kurssien osallistujat saapuvat paikalle.

Luoto kertoo, että kurssilaisille neuvotaan oikea ovi etukäteen. Ovia ovat avaamassa joko kurssin opettaja tai opistomestari, jonka tavoittaa myös puhelimella.

Avaimia tai kulkukortteja kurssien osallistujille ei jaeta.

”Olen kuullut, että jossain kohtaa tällaista ideaa on väläytelty, ja tiedän, että jossain muualla kuin Pirkanmaalla ovikoodeja käytetään. Mutta se on turvallisuusnäkökulma, miten koodit pysyisivät salassa, ettei niitä käytettäisiin väärin”, Luoto sanoo.

”Tämähän on ihan mahtavaa. Laitteet ja työkalut ovat uusia, todella hienoa. Pikkasen oltiin hämmästyneitä”, kehuu Teuvo Männistö uusia tiloja.
Seppo Pentti on harrastanut puutöitä 1970-luvulta asti, niin kursseilla kuin kotosalla. ”Nämä tilathan ovat ihan viimeisen päälle. Tämä on täydellistä, ei ole mitään puutteita.”
PIRKAN opisto pitää Pirkkalassa edelleen kursseja myös esimerkiksi kouluilla ja Pirkan pirtissä. Toimintaa on Pirkkalan lisäksi Nokian, Lempäälän ja Vesilahden alueilla.

Luodon mukaan opisto tekee kuntien kanssa tiivistä yhteistyötä, jotta koulutilat olisivat aktiivisessa käytössä. Verson kaltaisia uusia tiloja ovat Lempäälässä Kanavan koulu ja Nokialla Silta-kampus Nokialla.

”Kyllä uusi on aina uutta. Uudet tilat tekevät aina tietyllä tapaa vaikutuksen. Versossa on ihanan valoisaa ja jotenkin kaunista”, Luoto sanoo.

Opettaja Heikki Myllynen (oik.) opastaa Marjatta Dunderia teknologiahuoneen lasertyöstöaseman käytössä.
Laserilla poltetaan vuosiluku puuhun. Tässä on menossa testiversio kyltistä, jonka Dunder suunnittelee kiinnittävänsä rakennuksen seinään.