Samuel, 18, ja Juhana, 18, unelmoivat erikoisjoukkoihin pääsystä – Pirkkalan kutsunnoissa näkyi ilmiö, jonka myös kapteeni Jonne Salminen on havainnut

Nuolialan koululla keskiviikkona järjestettyihin Puolustusvoimien kutsuntoihin osallistui noin 150 nuorta miestä.

Samuel Katto (vas.) ja Juhana Immonen osallistuivat keskiviikkona Nuolialan koululla Pirkkalassa järjestettyihin Puolustusvoimien kutsuntoihin. Heistä molemmat toivovat pääsevänsä erikoisjoukkoihin.

VETERAANIEN perintö -videota on hiljentynyt Nuolialan koulun liikuntasalissa katsomaan joukko kutsuntaikäisiä nuoria miehiä. Ilmeet ovat vakavat. Kenenkään kädet eivät hapuile taskun pohjalta älypuhelinta.

”Kyllä nykynuoret pärjäävät siinä missä entisetkin nuoret. Nuorille voi luottaa maan tulevaisuuden ja itsenäisyyden säilyttämisen”, sotaveteraani Esko Kiisseli sanoo videolla.

Käynnissä on toinen Pirkkalassa keskiviikkona järjestetyistä Puolustusvoimien kutsuntatilaisuuksista, joihin osallistui tänä syksynä kunnassa noin 150 nuorta miestä. Kutsuttaviksi marssi kahdessa erässä vuonna 2006 syntyneiden ikäluokka.

”Selkeästi jännitetään, mitä tulee. Se on uusi tilanne, jossa kukaan ei ole ollut aikaisemmin”, Pirkanmaan aluetoimiston asevelvollisuussektorin johtaja, kapteeni Jonne Salminen kertoo.

Lievän jännittyneisyyden myöntävät myös aamuiseen kutsuntatilaisuuteen osallistuneet Samuel Katto, 18, ja Juhana Immonen, 18.

”Minä ainakin vähän jännitin tätä tilaisuutta. Oli vähän epäselvää, miten kaikki toimii. Kaikki selitettiin tuolla selvästi ja annettiin aikaa kysyä kysymyksiä”, Katto kuvailee kutsuntojen jälkeen.

Nokialla asuva Peetu Aro, 17, ei päässyt oman kuntansa kutsuntoihin. Pirkkalassa lentokoneasentajaksi opiskeleva Aro mietti ennen tilaisuutta palveluspaikkavaihtoehdoikseen apumekaanikon tehtäviä Pirkkalassa Satakunnan lennostossa ja Parolan Panssariprikaatia.

KUTSUNTATILAISUUS on kestoltaan noin kolme tuntia. Ensimmäisenä nuoret miehet kokoontuvat yhteisesti koulun saliin, jossa kutsunnat avataan puheilla ja lyhyillä videoesityksillä. Ennakkotarkastuksissa lääkäri on tehnyt esityksen kutsuttavien palveluskelpoisuusluokasta, ja osa nuorista miehistä käy kutsuntatilaisuudessa uudelleen lääkärillä.

Lopuksi astellaan kutsuntalautakunnan eteen. Palveluskelpoisuusluokan määrittämisen ja vahvistamisen jälkeen lautakunta tekee päätöksen siitä, missä ja milloin asevelvollisuus suoritetaan. Useimpien pirkkalalaisten palveluspaikka löytyy joko Niinisalosta, Parolasta, Säkylästä tai kotikunnasta.

”Meidän toimialueellamme on isot joukko-osastot Porin prikaati sekä Panssariprikaati, ja Satakunnan lennosto löytyy vähän pienempänä mutta paikallisena edustuksena. Niihin se oikeastaan jakautuu”, Jonne Salminen kertoo.

Kutsuntoihin saapuessa ei tarvitse tietää, miten ja missä palveluksen haluaisi suorittaa. Vaihtoehtona on myös siviilipalvelus tai aseeton palvelus, eikä vielä kutsuntavaiheessa määrätä armeijassa tiettyihin tehtäviin.

Noin 1–2 kuukautta ennen palveluksen aloittamista joukko-osastot lähestyvät tulevia varusmiehiä kyselyllä, jossa selvitetään halukkuutta eri tehtäviin. Silti jo kutsuntatilaisuudessa näkyy Salmisen mukaan kuitenkin entistä enemmän määrätietoisia nuoria miehiä. He haluavat ottaa palveluksesta kaiken irti ja haastaa itseään.

”Tavoitteet ovat korkealla ja halutaan erikoisjoukkotehtäviin”, hän kuvaa.

Salmisen arvion mukaan erikoisjoukkojen hakutoiveiden määrä on lisääntynyt lukumääräisesti. Hän näkee ilmiön taustalla itsensä haastamisen lisäksi erikoisjoukkojen tunnettuuden kasvun esimerkiksi television ja sosiaalisen median kautta. Vaikutuksensa voi olla myös Ukrainan sodalla ja yleisellä maailmantilanteella.

Monen nuoren miehen askel kulki kutsuntapäivänä Pirkkalan sotilaskodin auton kautta. Sen tiskin takana häärivät Pirkko Marjamaa (vas.) ja Eevi Jacksen.

ERIKOISJOUKKOIHIN mielivät myös pirkkalalaiset Samuel Katto ja Juhana Immonen.

”Jotenkin on aina ollut sellainen kiinnostus niitä kohtaan. Se on ehkä vähän sellainen pikkupojan unelma”, Katto mietti. Häntä houkuttaa erikoisjoukoissa niiden tarjoama haaste ja fyysinen rasitus.

Määrätietoisesta kaksikosta molemmat kokevat armeijan suorittamisen tärkeäksi.

”On tehnyt jonkun asian, jonkun velvollisuuden”, Immonen miettii.

Katto ja Immonen eivät sano pelkäävänsä, vaikka maailmantilanne on muuttunut kuohuvaksi ja sota on tullut lähemmäksi Suomea.

”Se ei ajatuksena ei vaikuta minun päätökseeni erikoisjoukoista ja inttiin menosta, mutta totta kai minua huolettaa se”, Juhana Immonen avaa.

Pirkkalalainen Joonatan Ervanne, 17, näkee armeijaan menemisen kunnia-asiana.

TILAISUUDEN päätyttyä moni nuori astelee kohti koulun pihamaalle parkkeerattua sotilaskotiautoa. Tarjolla on ”sotkun” kuuluisia munkkeja.

”Se on sukupolvikysymyskin. Isät ja isoisät ovat niitä syöneet”, Pirkkalan sotilaskodin auton tiskin takana yhdessä Pirkko Marjamaan kanssa päivystävä Eevi Jacksen selittää uunituoreiden munkkien salaisuutta.

Munkkikahvien lomassa monien käsissä pyörivät vasta saadut palveluspaperit. Useimpien vuonna 2006 syntyneiden pirkkalalaisten asepalvelus alkaa vasta vuoden 2026 talven tai kesän saapumiserässä.

Monilla palvelukseen määrätyillä on vielä rutkasti aikaa ennen maastopuvun päälle pukemista. Millaisia vinkkejä kapteeni Jonne Salmisella olisi tuleville varusmiehille?

”Siviiliasiat kuntoon”, hän neuvoo ja kannustaa suhtautumaan tulevaan palvelukseen positiivisella asenteella. Myös yleistä aktiivisuutta kannattaa liikunnan muodossa lisätä.

”Palveluksessa tulee kuitenkin raskaita aikoja, joten fyysisen kunnon kehittäminen on tärkeää. Vaikka olemme Suomen suurin kuntokoulu, niin arkipäivän liikuntaa kannattaa lisätä ja vähentää kännykkäaikaa.”

Pirkkalassa kutsuttavana oli noin 150 nuorta miestä. Joukkoon lukeutui myös joitakin ulkopaikkakuntalaisia ja kutsunnoista aikaisemmin pois jääneitä.