Pirkkalan vanhin yksityinen päiväkoti täytti 10 vuotta – Kunnan syntyvyyden suunta näkyy sielläkin syksyisin

Kahdeksanryhmäinen päiväkoti kuuluu Pirkkalan suurimpiin.

Pikku Kakkosen juontaja Veera Degerholm leikitti juhlavieraita Temppuvekara-päiväkodin 10-vuotisjuhlissa elokuun lopulla. Kuva: Veera Veltti
KYÖSTILLÄ sijaitsevan päiväkodin pihassa saattoi elokuun lopulla nähdä laamoja ja tv:stä tutun juontajan. Touhula-ketjun päiväkoti Temppuvekara juhli 10-vuotisjuhliaan 29. elokuuta.

Kyseessä on vanhin yksityinen päiväkoti Pirkkalassa ja myös yksi isoimmista päiväkodeista kunnan alueella.

”Juhlat sujuivat oikein ihanasti. Sää suosi ja aurinko lämmitti. Paikalla oli nykyisiä ja muutamia vanhoja perheitämme sekä lisäksi sellaisia, jotka aloittavat meillä syksyn aikana”, kertoo päiväkodin johtaja Veera Veltti.

Isoja ja pieniä vieraita oli yhteensä noin 150. Juhlien vetonauloihin kuului Pikku Kakkosesta tutun Veera Degerholmin pitämä leikkituokio.

TEMPPUVEKARAN työntekijöistä kolme on ollut päiväkodissa mukana alusta lähtien. Päiväkodin johtajalla itsellään tulee lokakuussa täyteen seitsemän vuotta talossa.

Veltti kertoo, että historiansa aikana Temppuvekara on laajentunut ja kehittynyt. Viisiryhmäisenä auenneessa päiväkodissa toimii nykyään kahdeksan ryhmää, ja painopiste on vaihtunut liikuntapainotteisesta päiväkodista seikkailupäiväkodiksi. Seikkailupedagogiikkaan kuuluu Veltin mukaan muun muassa säännöllisiä retkiä, lasten osallistamista sekä elämyksien saamista arjen pienistä asioista.

Veltti korostaa, että Temppuvekarassa on tehty alusta alkaen töitä hyvän ilmapiirin luomiseksi.

”Me olemme tiivis yhteisö, jossa kaikki tuntevat kaikki. Meillä on paljon talon yhteistä toimintaa, kuten lauluhetkiä ja seikkailuratoja, ja teemme monenlaista sisällä ja ulkona yhdessä. Meillä ei tunnu isolle päiväkodille, vaikka se sitä on.”

Pirkkalan lapsimäärän vähentyminen näkyy meillä siinä, että meillä on usein syksyllä paikkoja vapaana.

Veera Veltti
HAASTATTELUA tehtäessä Temppuvekarasta löytyi vielä vapaita paikkoja tälle syksylle. Lapsia päiväkodissa on yhteensä noin 120.

Takavuosina Temppuvekarassa oli Veltin mukaan usein tilanne, että halukkaita tulijoita oli enemmän kuin paikkoja. Monille jouduttiin myymään ei-oota.

Viimeisten viiden vuoden aikana päiväkotiin hakijoiden määrät ovat hieman vähentyneet. Suurimpana syynä Veltti pitää sitä, että Pirkkalaan syntyy vähemmän lapsia. Pirkkalainen uutisoi elokuussa, että esiopetukseen tulevaan ikäluokkaan kuuluu tänä syksynä 225 lasta, kun vielä vuosi sitten luku oli 268. Vaikutusta voi olla myös koronapandemialla, joka ajoi monia lapsia kotihoitoon.

”Pirkkalan lapsimäärän vähentyminen näkyy meillä siinä, että meillä on usein syksyllä paikkoja vapaana. Usein alkutalvesta talo on jo täyttynyt”, Veltti kertoo.

PÄIVÄKODIN 10-vuotisjuhlavuonna Veltti haluaa nostaa esille työntekijöiden tärkeyden.

”Kuten juhlapuheessakin sanoin, työntekijät ovat ne, jotka tekevät päiväkodin ja jotka lämmöllä, läheisyydellä, rakkaudella, halilla, sensitiivisyydellä, rutiineilla, säännöillä ja hassuttelulla luovat sen ilmapiirin”, hän sanoo.

”Olen kiitollinen, onnellinen ja ylpeä työntekijöistämme. Siitä, millä innolla, sitoutuneisuudella ja ammattitaidolla he tekevät täydestä sydämestään töitä. Se on se, mistä Temppuvekara on tehty ja mikä vie meitä koko ajan eteenpäin.”