Ensimmäinen kohteemme oli Porvoon linna. Meillä oli oppaina linnan nykyiset omistajat Tuija ja Pertti Elfving. Linna on Porvoon ensimmäinen kivestä rakennettu talo. Porvoo on palanut monta kertaa ja 1760 suuren palon jälkeen luvattiin, että se joka rakentaa kivestä talon saa 20 vuoden verovapauden.
Ensimmäinen Porvoon linna valmistui 1760 joen rantaan. Linna on historiaa uhkuva kivitalo, joka antaa ainutlaatuisen historiallisen elämyksen. Historiaa esitellään Ruotsin kuninkaiden, Venäjän keisari Aleksanteri I:n ja rockin kuninkaan Remun hengessä.
Porvoon linnassa asui myös Remu Aaltonen 20 vuotta. Muutama vuosi sitten hän myi entisöidyn kotinsa, ja nyt 54-neliöinen persoonallinen kaksio on vuokrattavissa matkailijoille, vaikka yhdeksi yöksi. Asunnossa on myös Hurriganes-rekvisiittaa, kuten kopiot kulta- ja platinalevyistä sekä bändistä kertovia lehtiä ja kirjoja. Huoneistossa on keittiö ja oma aamiainen on helppo valmistaa kiireettömästi.
Remu Aaltonen omisti linnan kokonaan ostettuaan sen konkurssiin menneeltä arkkitehtiyritykseltä 1990-luvulla. Tulipalon jälkeen remonttiin tarvittiin rahaa, jolloin Pertti Elfving osti osan talosta 2004 ja loput 2017.
Remun puoli on talossa alkuperäisessä kunnossaan. Remu itse asuu Helsingissä.
PORVOONJOKI oli kauppatie, josta kulkivat myös valtamerilaivat. Porvoo on ollut merkittävä kauppapaikka. Merkittävä kauppatavara oli suola.
Vanha Porvoo on Museoviraston suojelema asuinalue. Asukkaita on 600-650. Keisari Nikolai I halusi 1800-luvulla, että vanha Porvoo puretaan rumuuden tähden. Arkkitehti Engelin tehtäväksi tuli tuolloin suunnitella empiirisiä pastellinvärisiä taloja ja leveitä katuja. Rahojen loppuminen viivästytti kuitenkin purkua. Lopulta alueen ainutlaatuisuus vaikutti siihen, ettei aluetta pureta vaan säilytetään. Valtion tuki tätä varten ollut merkittävä.
Porvoossa asuu tällä hetkellä 51 400 asukasta. Kaupunki on Suomessa sijalla 19 asukasluvun mukaan.
PORVOON hautausmaa on nähtävyys. Sinne on haudattu mm. J.L Runeberg ja Eugen Schauman.
Taidetehdas ent. tiilitehdas, metalliverstas ja Fiskarsin kehysraamitehdas on saanut uuden elämän merkittävänä taide- ja kulttuuripaikkana.
Porvoon tuomiokirkko on 1400-luvulta. Keisari Aleksanteri I avasi Porvoon valtiopäivät Tuomiokirkossa 1809. Tuomiokirkko on hyvin suosittu vierailukohde ja vihkikirkko, muun muassa Mika Häkkinen on vihitty siellä.
Ruokailimme Vanhassa Porvoossa Ravintola Hanna-Mariassa sekä lähtökahvit juotiin Runebergin tortun kera Tee- ja kahvihuone Helmessä.
Teimme kävely kierroksen Vanhassa Porvoossa, tutustuimme J.L Runebergin kotiin sekä bussikierroksella tutustuimme Porvoon uudempaan osaan. Tietty tärkeä kohde oli myös Brunbergin tehtaanmyymälä.
Matkalaiset viihtyivät reissulla. Porvoo jäi jälleen kohteeksi, joka pitää nähdä uudelleen. Bussimatkalla oli ohjelmaa ja tehtiin kysely, mihin matkataan ensi kesänä. Mielenkiintoisia kohteita löytyi. Ilo oli myös, että ensikertalaisia oli mukana 18.
Kiitokset kunnalle ja seurakunnalle osallistujilta.
Anita Ranta, teksti ja kuvat