40 vuotta sitten: ”Polkupyörällä olisi helppo ajaa, jos vain pyörätiet olisivat kunnossa” – Pirkkalan pyöräilyolosuhteet vetivät toimittajan mietteliääksi

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1984.

”Niihin ei näe ajaa kovaa, mutta silti niihin ajetaan kovaa”, toimittaja varoittaa alikulkutunneleista Pirkkalaisessa 2.8.1984.

Muinaiset pyörätiemme!

Pirkkalassa pyöräillään paljon. Perinteinen hämäläinen maisema ei kunnan keskustassa kohoa jyrkäksi, vaan kumpuilee tasaisen rasittavasti. Polkupyörällä olisi helppo ajaa, jos vain pyörätiet olisivat kunnossa.

– –

Suomalaisittain suurehkossa kaupungissa polkupyörän ajamisen oppinut on kuntakeskuksemme vilinässä ihmeissään. Täällä kun pyöräillään kapealla jalkakäytävällä. Pyörällä puikkelehditaan ihmisten, lastenvaunujen, lätäköiden ja koirien välistä. Toivoa vain sopii, että kun Suupalta lähtee laskeutumaan kohti Tampere-Pirkkala-valtatietä, vastaan ei tule ketään. Kaksi polkupyörää kyllä mahtuvat toisensa sivuuttamaan, mutta entäs jos seassa on kolmaskin – jalankulkija.

Sekä jalankulkija että pyöräilijä pääsevät Suupalta Haikkaan samaa kevyenliikenteenväylää pitkin. Rakennettaessa väylät olivat hienot ja tasaiset. ”Kuningas routa” on kuitenkin paikkapaikoin tehnyt kolttosiaan ja väylät ovat pahasti muhkuralla. Onpa reunojakin lohennut. Jos samanlaisia lohkeiluja olisi autojen tiellä, olisi meteli melkoinen. Polkupyörällä voi aina hidastaa ja olla ajamatta monttuun, autolla ei.

– –

Liikkeiden aukioloaikoina Suuppa on täynnä pyöriä. Niitä on villisti pysäköitynä yhtä hyvin E-marketin kuin Sepontorinkin edessä. Polkupyörä on tieliikennelain määrittelemä väline, jonka pysäköimisessäkin on noudatettava tiettyjä sääntöjä. Nurmikot, ovien edustat, jalankulkijoille tarkoitetut väylät ja vieraat takapihat eivät ole pyörien pysäköintipaikkoja. Jos mahdollista, ne on pistettävä telineeseen.

Kuka hankkii telineet? Torstaina Suupalla pyöräilleet olivat sitä mieltä että kunta hankkikoon. Tuskinpa kuntaa voidaan velvoittaa telineitä muualle hankkimaan kuin omien kiinteistöjensä edustalle. Yksityisillä taloyhtiöillä on yhtä lailla velvollisuus huolehtia julkisivustaan. Kauniiseen julkisivuun kuuluu ojennuksessa olevat pyörät.

Pirkkalainen 2.8.1984.

Lue kaikki 40 vuotta sitten -jutut täältä.