Ehei: ensin piti selvittää, kuka tuttu suostuisi lainaamaan kallista digikameraa kuvauksia varten. Muihin muodista kiinnostuneisiin ei tutustuttu kommenttikentissä tai nettifoorumeilla, vaan soittamalla ja ehdottamalla tapaamista omalle studiolle.
Vaikka moni käytännön asia oli 20 vuotta sitten ehkä hankalampaa kuin nykyään, kuuluu muotisuunnittelija Maria Jokelan äänessä into, kun hän muistelee uransa alkuaikoja.
”Tämä näyttely esittelee studiokulttuuria. Silloin ei ollut some-kulttuuria, vaan kaiken pohja oli työtila, jossa tehtiin töitä ja tavattiin ihmisiä”, Jokela sanoo.
Dead Birds & Lionheart -merkin takana ovat pirkkalalaislähtöiset Maria Jokela ja Anni Niemi. Heistä Jokela asuu edelleen Pirkkalassa, Niemi Turussa. Kaksikko tutustui toisiinsa nuorina Pirkkalan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa, ja yhdessä he myös lähtivät opiskelemaan muotialaa Englantiin.
Vuosituhannen alussa ystävykset hankkivat työhuoneen Tampereelta. Samoihin aikoihin heidän huomionsa kiinnitti toinen pirkanmaalainen tekijä.
”Meistä näytti, että pukeutumismaailma oli sika-ankea, emme löytäneet mitään valmista mihin olisimme halunneet pukeutua. Onneksi osasimme tehdä vaatteita itse. Ajattelimme, että asialle on tehtävä herranjumala jotakin”, Mattelmäki muistelee merkin perustamista.
Jokela näki Mattelmäestä kertovan lehtijutun, soitti ja kutsui käymään. Mattelmäki tuli vierailulle Itsenäisyydenkadulle Jokelan ja Niemen työhuoneeseen. Kellaritasossa sijainnut työtila oli niin pieni, että sinne mahtui juuri ja juuri kolme ihmistä.
Pian Jokela ja Niemi olivat jo mukana Super Mukavan avajaisnäytöksessä Ylioppilastalolla, jossa tarjoiltiin muistikuvien mukaan mustaamakkaraa.
”Kaikki, mitä olemme tehneet yhdessä, on ollut vaivatonta. Asiat ovat sujuneet meillä ilman pilkuntarkkaa suunnittelua”, Niemi kuvailee.
Matkan varrelle on mahtunut arkisen uurastuksen ohessa monenlaisia huippuhetkiä, kuten Dead Birds & Lionheartin oma muotinäytös New Yorkissa muotiviikkojen aikana vuonna 2008 ja Jokelan osallistuminen Muodin huipulle -tv-kisaan vuonna 2009. Jokela ylsi kilpailussa toiselle sijalle.
Jokelan mukaan moni tunnistaa hänet edelleen ohjelman perusteella ja tulee ihmettelemään, miksi hän näyttää niin tutulta.
”Pidän periaatteena, että jos on mahdollisuus, niin miksei tekisi jotakin. Silloin minulla ei ollut vielä lapsiakaan. Halusin kisaan, sain matkan kuljettua loppuun ja sain siitä arvokkaan kokemuksen”, Jokela summaa.
Kilpailun finaalilähetykseen Jokela osallistui Muka Van silkki-puuvillamekossa.
”Mitä enemmän haluaa toteuttaa omia visioita, pitää tehdä muitakin töitä, vaikka moni ei siitä puhu”, Jokela toteaa ja lisää, että jokaisella suunnittelijalla on oma polkunsa.
Dead Birds & Lionheartin sekä Muka Van tarinat jatkuvat edelleen. Jokela kannustaa kiinnostuneita vierailemaan työhuoneella – tai sitten laittamaan modernisti viestiä Instagramissa.
Local Contemporaries 20/24 -näyttely Galleria 2:ssa (Suupantori 2) 4.7.–12.8. Avoinna ma–pe klo 10–19.