Jouko ”Jokke” Karppanen oli Pirkkalan Hiihtäjien tukipilari ja muiden ihmisten pyyteetön auttaja

Monelle pirkkalalaiselle tuttu Jouko Karppanen menehtyi 6. toukokuuta 2024.

Jouko Karppanen 1958-2024. Kuva: Antti Jokinen

JOUKO ”JOKKE” KARPPANEN menehtyi äkillisesti 6.5.2024 kotonaan Toiviossa. Hän syntyi vuonna 1958 ja oli viisilapsisen perheen toiseksi vanhin. Lapsena hän oli toimelias käytännön ihminen, jota ei monien poikien tapaan opiskelu kiinnostanut, vaikka päihittikin opettajansa päässälaskutaidossa.

Opiskelu ei kiinnostanut, mutta miten poika, jolla olisi ollut lahjoja kouluttautua, selvisi elämän korkeakoulusta?

Ammattikoulusta hän valmistui autonasentajaksi, jonka jälkeen hän teki erilaisia metallitöitä, kunnes 80-luvun puolivälissä siirtyi maalaitemekaanikoksi Satakunnan lennostoon turvaamaan Hawkien ja Hornetien huoltoa. Muutamaa vuotta myöhemmin hän ryhtyi työnsä ohessa hoitamaan Toivion koulun sivutoimista talonmiehen tehtävää.

MEILLE kuntalaisille näkyvin Joukon toiminta oli 40-vuotinen ura Pirkkalan Hiihtäjien puheenjohtajana. Seuran lajeihin kuuluivat hiihdon lisäksi suunnistus ja hiihtosuunnistus. Näiden lajien suorituspaikat on tehtävä itse. Kaivinkoneiden, täyttömaan, talkooväen, rahoituksen ja lupien hankinta jäi Joukon harteille.

Suuria ponnistuksia vaati Ympärihiihdon 40-kilometrin lenkki ja hiihtosuunnistuskisojen lukuisat reitit keskelle raivaamatonta metsää kivien ja kantojen keskellä. Moottorikelkan ohjaksiin tarvittiinkin leveäharteinen, isokourainen ja sitkeä Jouko, joka lähti metsään pakkasesta, räntäsateesta ja helteestä välittämättä. Suunnistuskarttoja varten oli maasto käveltävä metri metriltä ja merkittävä karttapohjaan kaikki tarvittava. Virheitä ei saanut olla.

Hiihtäjien toiminnan johtaminen vaati laajan yhteistyöverkoston: kunnan virkamiehet, maanomistajat, urakoitsijat, muut urheiluseurat, liikuntaorganisaatiot, oman seuran jäsenet vanhempineen, kyläläiset ja sponsorit. Joukolla oli hyvä kyky arvioida, mitä resursseja tarvitaan. Hänellä oli myös uskollinen ja monitaitoinen tekijäjoukko, jolla Joukon esimerkkiä noudattaen nuorten liikunta oli sydämenasia.

PIRKKALAN Hiihtäjien arvoihin kuuluu jokaisen lapsen kunnioittaminen tasa-arvoisesti riippumatta siitä, miten hän menestyy. Joukolle Jukolan viesti olikin tärkeä vuotuinen tapahtuma, jossa PirHi oli näkyvästi mukana. Joukon johdolla seura menestyikin hyvin, vaikka onkin lähinnä kasvattajaseura, josta menestyneet urheilijat siirtyvät isompiin lajiseuroihin.

Maailmanmestaruusmitaleja, Suomen mestaruuksia ja Hopeasompavoittoja on tullut johdonmukaisen valmennuksen tuloksena. Jouko piti meitä ajan tasalla kirjoittamalla Pirkkalaiseen tuloksia kilpailuista ja juttuja menestyneistä nuorista ja seuran järjestämistä tapahtumista.

Joukolle tärkeää ja merkityksellistä oli ihmisten pyyteetön palveleminen.

JOUKON toimintaa kuvaa hyvin seuraava tapahtuma. Istuimme Toivion koulun käsityöpajan höyläpenkeillä kahdestaan vuonna 2006 ja pohdimme tulevan moottoritien alikulkutunneleiden hankaluuksia latujen kunnossapidon osalta. Moottoritien yli kulkevaa siltaa ei ollut suunnitelmissa. Mietimme tapoja, joilla asiaan voisi vielä vaikuttaa.

Sovimme, että Jokke kävisi tiepiirissä neuvottelemassa, mitä mahdollisuuksia olisi vielä muuttaa suunnitelmia. Jokke sai neuvoteltua ratkaisun, jossa kaksi tunnelia jätetään rakentamatta ja niiden tilalle saadaan yksi ylikulkusilta. Minun tehtäväkseni jäi viedä asia kunnan virkamiehille päätettäväksi. Silta tehtiin ja nyt meillä on Joken silta hiihtäjille, retkeilijöille ja metsän eläimille.

PIRKKALAN kunnan luottamustehtävissä Jouko aloitti 2000-luvun alussa liikuntatyön johtokunnassa. Kun Jouko valittiin Pirkkalan valtuustoon 2013 Demarien edustajana, hän toimi samalla tavalla vastuullisesti kuin kaikessa mihin hän sitoutui ja alkoi huolehtia tapahtumista ja Toivon talon ylläpidosta. Hän toimi kunnanhallituksen jäsenenä kahdeksan vuotta 2013-2021, jonka jälkeen yhdyskuntalautakunnassa. Valtuutettuna hän ehti toimia 11 vuotta.

Joukolle tärkeää ja merkityksellistä oli ihmisten pyyteetön palveleminen. Kaiken seuratyön hän teki korvauksetta. Hänelle tuotti iloa se, että latuja käytettiin ja seuralla oli toimintaa. Hiihtäjien kasvatit muistavat hänet kannustuksesta silloinkin, kun omasta mielestä ei ihan hyvin mennyt.

Tärkeintä lapsirakkaalle Joukolle oli oma poika ja lapsenlapset, joista hän sai viimeiset vuodet nauttia.

Miten siis tämä poika Toiviosta selvisi elämän korkeakoulusta, jossa ihmiskunnan korkeimpien arvojen toteuttaminen on tavoitteena. Jokainen, joka on Joukon tuntenut, voi sen itse määritellä. Minulta Jouko saa täyden kympin.

Tapani Vainio

Joukon ystävä

Toivion koulun opettaja ja rehtori 1973-2009

Lue myös: Valtuutetun poismeno kosketti – Pirkkalan valtuuston kokous alkoi hiljaisella hetkellä