Killon kaavaehdotus tulossa nähtäville mielipiteitä varten: mittava muodonmuutos tarjolla perinteiselle omakotialueelle

Rakennusoikeuksia lisättiin hiukan sitten luonnosvaiheen. Lisärakennus saa kaavaehdotuksen mukaan olla 120 kerrosneliön laajuinen.

Killon kaavaehdotus ennakoi sodan jälkeen rakennetulle omakotialueelle Pirkkalassa isoa muodonmuutosta. Havainnekuva kaavauudistuksen vaikutuksista.
KILLON vanhan osan omakotialueelle on luvassa mittavaa lisärakentamista tulevina vuosina, mikäli alueen uudistavan kaavaehdotuksen suunnitelmat toteutuvat.

Pirkkalan yhdyskuntalautakunta päätti keskiviikkona esittää, että kunnanhallitus asettaisi kaavaehdotuksen nähtäville mielipiteitä ja viranomaisten lausuntoja varten.

Kaavaehdotuksen mukaan alueen tonteille voisi jatkossa rakentaa joko 120 neliön erillisen lisärakennuksen tai vaihtoehtoisesti laajentaa nykyistä taloa laajennusosalla. Laajennustapauksissa rakennusoikeus tontilla olisi 220 kerrosneliötä. Rakennusoikeuksia on hieman nostettu sitten luonnosvaiheen.

Lisäksi tonteille voisi kummassakin tapauksessa tehdä 30 neliön talousrakennuksen, mikäli se tontin ominaisuuksien ja paloturvallisuuden huomioiden on mahdollista sijoittaa tontille.

Lisäksi on tutkittu ns. poikkeustapauksen käyttöä tonteilla, joissa kumpikaan edellä kerrottu vaihtoehto ei ole mahdollinen, vaan tarvitaan tontille räätälöity ratkaisu

Killon tonteille saisi kaavaehdotuksen mukaan rakentaa joko 120 neliön erillisen lisärakennuksen tai laajentaa nykyistä rakennusta. Asukas ei voi valita tapaa, vaan se määrätään kaavassa tonttikohtaisesti.
Havainnekuva mahdollisuudesta toteuttaa lisärakennus.

Lisärakennuksen suurin sallittu koko kasvoi 10 kerrosneliöllä sitten luonnosvaiheen ja laajennustapauksissa tontin rakennusoikeutta kasvatettiin 20 kerrosneliöllä.

Lisäksi on huomattava, että kellaritilat voi rakentaa kaavan määräämän rakennusoikeuden päälle, joten lisärakennuksessa voi olla käyttötilaa enemmän kuin 120 neliötä.

Tontinomistaja ei voi päättää lisärakentamisen tapaa. Kaavakartta kertoo, millä tonteilla lisärakentaminen on mahdollista ja mille tontille laajentaminen on parempi ratkaisu. Laajennustavat päätettiin kartoituksessa, jossa puntaroitiin lisärakentamisen toteutuksia ja sopivuutta maisemaan tonttikohtaisesti tarkastellen. Laajentamista on suositeltu tonteille, joilla uudisrakennus sijoittuisi liian ahtaasti.

Kaavakartassa erillinen lisärakennus on ratkaisuna valtaosalla tonteista.

Jokaisen tontinomistajan omassa päätösvallassa luonnollisesti on, haluaako hän rakentaa tontilleen lisärakennuksen vai elellä väljemmällä tontilla.

ARKKITEHTI Mika Raatikaisen mukaan kaavakarttaan on sitten luonnosvaiheen tehty rakennusoikeuksien lisäämisen ohella pieniä korjauksia ja tarkennuksia.

Asukkaista osa piti kaavaluonnoksen tapaa esittää lisärakentaminen erillisenä rakennuksena hyvänä ja osa omalta kohdaltaan haastavana tai huonona ratkaisuna.

Maakuntamuseon taholta erilliset lisärakennukset olivat lähtökohtaisesti hyvä tapa edetä alueen kaavamuutoksessa.

Maakuntamuseo halusi tarkentaa useita kaavaluonnoksen kohtia muun muassa suojelumääräysten osalta. Suojelumerkinnän alaisten tonttien osalta luonnos edellyttää maakuntamuseon lausuntoa useimpien rakennushankkeiden yhteydessä.

Rakennustapaohjetta on peräänkuulutettu sekä yksityisten että maakuntamuseon taholta, jotta saadaan mahdollisimman selkeä ohjeistus jatkossa sekä korjaamiseen että uudisrakentamiseen alueella.

Kaava otetaan uudelleen käsittelyyn nähtävillä olon jälkeen.

Lue hankkeesta lisää täältä aiemmasta kaavaluonnoksesta kertoneesta uutisestamme.

Killon kaavaehdotuksessa esitetään perinteisen omakotialueen tonteille lisärakentamismahdollisuuksia joko erillisen lisärakennuksen muodossa tai laajennusosalla.