Nuorten miesten uskonnollisuus kasvussa ja naiset liberalisoituvat- se herättää ajatuksia

Ville Salminen, nuorisotyönohjaaja, Pirkkalan srk

KESÄN rippikoulut ovat jo aivan nurkan takana. Ensimmäinen seurakunnan rippikoululeiri on heti kesäkuun alussa ja siitä alkaa aina elokuulle kestävä rippikoulujen putki.

Rippikouluissamme on vapaaehtoisena laaja joukko eri ikäisiä nuoria ja aikuisia. Lukuna se on noin 150 vapaaehtoista. Leirillä on siis jokaista kahta rippikoululaista kohden noin yksi vapaaehtoinen. Ilman heitä leirien järjestäminen olisi verrattain vaikeaa.

Merkittävää on se, että meidän seurakunnan leireillä sukupuolijakauma on ollut vuosien ajan melko tasainen. Monissa muissa seurakunnissa kaivataan erityisesti poikia mukaan toimintaan.

Tulevaisuus voi näyttää kuitenkin erilaiselta, sillä jatkossa poikia ei välttämättä tarvitse erikseen houkutella mukaan.

Vuosittain julkaistava kirkon kasvatuksen kyselybarometri julkaistaan lähipäivinä. Kuulimme kyselyn vastauksista pääkohtia Nuori 2024 –päivillä Tampereella. Kyselystä selviää, että erityisesti nuorten miesten uskonnollisuus on kasvussa.

Perinteisesti naisten uskonnollisuus on kyselyjen perusteella ollut Suomessa ja maailmalla aina korkeammalla tasolla. Muutokseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, että tutkimusten mukaan naiset liberalisoituvat yhä enemmän miesten kääntyessä edelleen konservatiivisempaan suuntaan.

Barometrin esittelystä mieleeni jäi erityisesti parikymppisen miehen sitaatti, jossa hän kertoi, että seurakunnan toiminnassa saa olla aidosti oma itsensä.

KÄYKÖ meillä Suomessa lopulta niin, että kirkon konservatiivisuus karkottaa nuoret naiset? Tuskin, mutta ainakin itsessäni se herättää ajatuksia. Mielestäni on erityisen tärkeää, että seurakunnan toimintaan saa tulla juuri sellaisena kuin on.

Seurakunta kuuluu kaikille.