Pirkkalalainen Sirkka Uusivirta voitti airfryer-kokkauksen SM-kisat: ”Äärettömän kätevää, helppoa, nopeaa ja myös edullista” – Nappaa talteen airfryer-vappuaterian ohje

Sirkka Uusivirta kokkaa airfryerillä eli kiertoilmakypsentimellä useita kertoja viikossa.

Kun Sirkka Uusivirta sai kutsun airfryer-kokkauksen SM-kilpailuun, hänellä oli pari viikkoa aikaa suunnitella kilpailuruokansa. Tämä itämaiseen tyyliin maustettu kokonaisuus oli tuomareiden mieleen.

AIRFRYER, ilmafriteerauskeitin, kiertoilmakypsennin, pöhötin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Ensimmäiset airfryerit tulivat markkinoille lähes 15 vuotta sitten, mutta niiden suosio alkoi kasvaa kohisten vasta muutama vuosi sitten. Esimerkiksi viime vuonna niitä ostettiin Suomessa noin 140 000 kappaletta.

Pirkkalalainen Sirkka Uusivirta on yksi Suomen lukuisten airfryereiden omistajista. Hän ei ole kuitenkaan kuka tahansa airfryer-kokkaaja, vaan tuore Suomen mestari.

Uusivirta voitti toissa viikonloppuna Helsingin messukeskuksen Ruokamessuilla airfryer-kokkauksen Suomen mestaruuden. Kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa.

Hän päihitti kilpailun finaalissa kanssakilpailijansa annoksella, joka koostui rapeista, pankojauhoilla kuorrutetuista kanapaloista, gochujang-kesäkurpitsanuudeleista, itämaisesti maustetusta porkkanapersiljasalaatista ja lehtikaalisipseistä. Porkkanasalaattia lukuunottamatta kaikki muu oli airfryerissa tehty.

”Voitto tuli täysin yllätyksenä, olin finaalissa kovassa seurassa”, mestaripöhöttäjä kertaa tuntemuksiaan lauantain 20.4. kilpailussa, jossa yksi tuomareista oli televisiostakin tuttu keittiömestari Kim Mikkola.

ENSIMMÄISEN airfryerinsä Sirkka Uusivirta hankki vajaa neljä vuotta sitten. Innostus ruoanlaittoon sai sen myötä hänessä aivan uusia kierroksia.

”Ruoanlaitto on minulle intohimo, ja airfryer on vain kasvattanut sitä. Teen sillä ruokaa useamman kerran viikossa.”

”Airfryerilla voi tehdä kaikkea, mitä tavallisessa uunissakin.”

Sirkka nostaa esiin esimerkiksi broilerin fileet, joille kiertoilma antaa hänen mukaansa uskomattoman maukkaan pinnan, ilman rasvaa.

Myös sämpylöitä ja pullia voi paistaa airfryerissa. Vappumunkitkin siinä paistuvat, puhumattakaan vapun ruokaherkuista.

Airfryerillä valmistuu myös Sirkka Uusivirran suunnittelema vappuateria. Siihen kuuluu yrttituorejuusto-juustoraasteseoksella täytettyjä jalopenoja. Kuva: Sirkka Uusivirta

”JOS vappuna on huono grillaussää, makkarat ja muut vapun ruoat onnistuvat loistavasti pöhöttimessä.”

”Paitsi, että näin saa erittäin maukasta ruokaa, sen valmistaminen on äärettömän kätevää, helppoa, nopeaa ja myös edullista, sillä sen avulla säästyy sähköä.”

Kotikeittiöiden lisäksi laite on osoittautunut käteväksi muun muassa asuntoautoreissuilla. Sen ansiosta kokkaamisessa ei tarvita kaasukeitintä.

Kauppojen airfryer-valikoima on mittava. Sirkan mukaan edullisillakin laitteilla saa hyvää ruokaa. Kannattaa vain valita tarpeeksi iso, yksinasuvallekin sellainen, jossa on ainakin kolmen litran paistinkaukalo.

AIRFRAIJAAMINEN, kuten tätä kokkaamistapaa myös kutsutaan, on vienyt Sirkka Uusivirran niin mukaansa, että hän toimii myös Facebookin Airfryer, vinkit ja ohjeet, Suomi -ryhmän ylläpitäjänä.

”Ryhmä oli jo olemassa, kun aloitin tämän harrastuksen. Innostuin laittamaan ryhmään ruokakuviani, ja kuinka ollakaan, minut pyydettiin ylläpitoon.”

”Se ja ryhmäläisten neuvonta on kivaa toimintaa. Meitä ylläpitäjiä on useita. Se on tarpeen, sillä ryhmässä on lähes 150 000 jäsentä.”

Ryhmässä Sirkka on huomannut, että airfryerit näyttävät olevan erityisesti miesten mieleen.

”Minulle itselleni ruoanlaitto tuo vastapainoa työlleni IT-asiantuntijana.”

Vappumenu airfryerilla

Yrttituorejuusto-juustoraasteseoksella täytetyt jalopenot
Nakit pekonikääreessä
Lihapullat
Veneperunat
Maissi
Munkit

 
 -Halkaise jalopenot, ja jos et pidä niin tulisesta, korvaa ne minipaprikalla. Sekoita tuorejuustosta ja juustoraasteesta tahna ja levitä lusikalla jalopenojen sisään. Paista airfryerissa 170C noin 10 minuuttia.
– Kääräise nakit pekonisiivuun, paista 180C noin 8 minuuttia.
– Tee mieleisesi lihapullataikina. Paista airfryerissa 180C noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin värisiä ja kypsiä.
– Leikkaa perunat koosta riippuen neljään tai kahdeksaan osaan ikään kuin veneen muotoon. Laita kulhoon pari ruokalusikallista öljyä ja mieleisiäsi mausteita ja pyöräytä lohkot mausteseoksessa. Paista airfryerissa noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja hyvänvärisiä.
– Sivele maissit sulatetulla voilla ja ripottele päälle vähän suolaa. Paista airfryerissa 170C noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja hyvänvärisiä.
– Tee munkkitaikina normaaliin tapaan ja kohota taikina. Muotoile haluamasi mallisia munkkeja, kohota ne ja paista airfryerin koosta riippuen noin neljä munkkia kerrallaan leivinpaperin päällä 185C noin 7 minuuttia. Voitele munkit voisulalla ja kierittele sen jälkeen sokerissa.

Menun suunnitteli Sirkka Uusivirta.