IKÄVÄ puoli tässä on nyt vain se, että muita vaihtoehtoja oikeassa olevat eivät nähneet ja kun hetkessä havumetsien hiljainen äänimaisemakin muuttui lopullisesti hyvin meluisaksi – viereisessä Kurikankallion vaaramaisemassa sekä Pehkusuon pitkospuiden luonto-lehdossa kulkevalle.
Näin maailma siis muutetaan. Täytyy sitten minunkin vain lähteä hakemaan seuraavaksi vastaavia luontoelämyksiä, mielenvirkistystä sekä elinvoimaa 600 km:n päähän Iso-Syötteen maisemiin, jos vain bensiini sinne asti vielä riittää.
Kurikankallio tulisi kuitenkin kaikesta tästä jo aiheutuneesta luontokadosta huolimatta vielä muuttaa maakuntakaavassa arvokkaaksi luontokohteeksi, vaikka sen luontoarvosta onkin jo puolet menetetty – ainakin silloin kun tuuli käy Suupalta päin.
Nykyiset infrasuunnitelijat käyttävät nimittäin vuonna 2022 yleisesti käyttöönotettua DataKustik Cadna melulaskentaohjelmaa. Tämä ohjelma laskee kaikki kovat pinnat, myös meluaidat ja rakennukset, heijastusvaikutuksensa osalta omiksi melulähteiksi, jolloin alkuperäinen melu moninkertaistuu niiden vaikutuksesta vaimennuksen ollessa suuntaansa vain 1 db:n luokkaa.
Valitettavasti melusaasteen laskentakorkeus on Suomessa edelleen kahteen kilometriin asti vain 2 metriä, vaikka muualla EU:ssa se on ollut jo yli 20 vuotta 4 metrin korkeudessa.
Tämä tieto ja laskentaohjelmapäivitykset on nyt siis ainakin syytä huomioida, kun tarkemmat kaavoitus- ja rakennussuunnitelmat valmistuvat Kurikankallion kylkeen tulevalle Pihtikorven uudelle hienolle ja kiiltävälle teollisuusalueelle.
Jos jollakin on vielä parempaa tietoa näistä asioista, niin kapinoimatta kertokoon siitä kaikille esimerkiksi tällä kansalaisvaikuttamisen foorumilla.
Timo Lehtinen
Pirkkala