Nuorten oireilu on Pirkkalassa jo ilmiö, sanoo rikoskomisario – ”Havainnot kentältä kertovat, että nuorten ei-toivottu oirehtiminen ja jopa rikosten teko on yleistynyt”

Vaikka Pirkkala erottuu rikostilastoissa poliisiasemansa alueen muita kuntia rauhallisempana, on rikoskomisario huolissaan kunnan nuorisosta.

RIKOSKOMISARIO Panu Rautio kertoo poliisin kohtaavan jatkuvasti enemmän lapsia ja nuoria, jotka ovat jollakin tapaa tekemisissä huumeiden kanssa.

NUORTEN häiriökäyttäytyminen ja jopa rikokset ovat lisääntyneet Nokian poliisiaseman alueella. Näin kertoo Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Panu Rautio. Poliisiaseman alueeseen kuuluvat Pirkkala, Nokia ja Ylöjärvi.

Vaikka Pirkkala erottuu yleisesti rikostilastoissa Nokiaa ja Ylöjärveä rauhallisempana kuntana, kuvailee Rautio nuorten oireilun olevan Pirkkalassa jo suoranainen ilmiö. Poliisilla on Pirkkalassa yhä enemmän nuoriin liittyviä keikkoja, ja osa nuorten tempauksista täyttää rikoksen tunnusmerkit.

”Tästä ei ole tilastoa, mutta havainnot kentältä kertovat, että nuorten ei-toivottu oirehtiminen ja jopa rikosten teko on yleistynyt. Rikoksia ihannoidaan, ja nuoret koettelevat herkemmin rajojaan sellaisilla tavoilla, että rikoksen raja voi ylittyä”, Rautio sanoo.

Muutama vuosi sitten Nokian poliisiaseman alueella tehtiin selvitys nuorten tekemistä rikoksista. Raution mukaan nousu oli sekä rikosten että uusien rikoksentekijöiden määrässä oli näkyvillä huomattavaa nousua.

YLEISIMPIÄ nuoriin liittyviä poliisitehtäviä Pirkkalassa ovat näpistykset, liikennehäiriöt sekä nuorten muista kokoontumisista tulevat häiriöt.

Kesän lähestyessä turvallisuusriskejä aiheuttavat kokoontumisajot, joissa ajellaan liikenteen seassa esimerkiksi mopoilla ja mopoautoilla sekä kokoonnutaan porukalla kiihdyttelemään ja tekemään temppuja. Pirkkala on yksi kokoontumisajojen suosituimmista kohteista, sillä kunta on hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Viime toukokuussa kaksi ihmistä loukkaantui kolareissa Pirkkalassa pidettyjen mopomiittien yhteydessä.

”Miitit nousivat pintaan koronavuosina. Luulen, että ne ovat jääneet pysyväksi ilmiöksi. Poliisi pyrkii pohtimaan nuorten kanssa vaihtoehtoja luvallisten tapahtumien järjestämiseen, ja poliisiin on oltu jo yhteydessä ensi kesään liittyen, voisiko jossakin järjestää luvallisen tapahtuman”, Rautio kertoo.

Samaan aikaan, kun nuorten alkoholinkäyttö on tutkimusten mukaan vähentynyt, poliisi kohtaa yhä enemmän nuoria, jotka ovat tekemisissä huumeiden kanssa.

”Satavarmasti pystyn sanomaan, että poliisiaseman toimialueella on liikaa lapsia ja alle 15-vuotiaita, jotka ovat tavalla tai toisella tekemisissä huumausaineiden kanssa. Pirkkala ei voi olettaa olevansa ilmiöltä turvassa”, Rautio sanoo.

RIKOSKOMISARIO kehottaa aikuisia seuraamaan lapsensa tekemisiä. Kuvituskuva. Kuva: Karoliina Ahola

MIKÄ on mennyt pieleen? Epäonnistuttiinko koronapandemian hoidossa ja etäopetuksen järjestämisessä niin pahasti, että nuoret oireilevat nyt voimakkaasti? Rautio toteaa, että poliisilta ei löydy kysymykseen vastausta.

”Varmaan kyseessä on monen asian summa. Korona on varmasti vaikuttanut, ja toinen asia on yleiset asennemuutokset ja polarisaatio yhteiskunnassa. Huonosti voivat nuoret ovat edelleen marginaali, mutta ylilyönnit ovat aiempaa isompia.”

Rautio sanoo, että tosielämän rikkeissä ja rikoksissa näkyvät nykyään sosiaalisen median ilmiöt ja kärkäs keskustelukulttuuri.

”Sosiaalisessa mediassa nuorilta tuntuu puuttuvan tietty medialukutaito. Somessa tavoitellaan asioita, kuten kuuluisuutta ja varallisuutta, ja tapahtumat ovat kiivaita.”

Rautio peräänkuuluttaa jälleen tuttua asiaa: aikuisten tulisi seurata, mitä nuoret tekevät arjessaan, vapaalla, puhelimella ja netissä. Lisäksi nuorille pitäisi tarjota parempia eväitä kiinnittyä yhteiskuntaan.

”Nuorten tulisi tajuta, että heilläkin on tulevaisuus. Heidän kanssaan tulisi katsoa elämää eteenpäin, että he kokisivat, että heillä on joku funktio ja he kasvaisivat yhteiskunnan jäseniksi”, Rautio sanoo.

Lue myös: Pirkkala kulkee rikosmäärissä päinvastaiseen suuntaan kuin alueen muut kunnat – Tällaisia rikoksia kunnassa tehtiin viime vuonna