”PIRKKALA on OP Tampereen vahvaa aluetta”, toteaa viime vuodelta hyvän taloudellisen tuloksen julkaisseen OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen.
OP Tampereen liikevoitto kasvoi edellisvuoden 42,7 miljoonasta eurosta 80,8 miljoonaan euroon. Suotuisan tuloskehityksen taustalla oli Vilpposen mukaan pitkälti parantunut korkokate.
Toinen leimaa antava piirre talousvuodelle oli asuntomarkkinoiden tyssäys. Se johti muun muassa siihen, että uusia asuntoluottoja nostettiin 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Vilpponen muistuttaa seisahduksen taustoista: ensin korkotaso kohosi reippaasti ja lisälöylyä iskivät inflaatio ja sähkön hintashokki.
”Tämänhetkinen ennuste on, että Suomi kokee maltillisen taantuman. Vuodelta 2025 ja mahdollisesti jo tältä loppuvuodelta odotetaan positiivista kehitystä. Pankki nosti Suomen kasvuennusteen ensi vuodeksi 1,4 prosenttiin”, Vilpponen kertoo.
Epävarmuutena niin Suomen kuin maailman talouden osalta on häilyvä geopoliittinen tilanne, eli monella suunnalla muhivat kriisit.
PIRKKALASSA monet tunnusluvut viime vuodelta olivat parempia kuin OP Tampereen toimialueella keskimäärin.
OP Tampereen asuntoluottokanta väheni vuoden aikana 0,2 prosentilla. Pirkkalassa kanta kasvoi 1,9 prosentilla. Sijoituskanta kasvoi pankin koko alueella 8,8 prosentilla ja Pirkkalassa 10,1 prosentilla.
”OP Tampereella on Pirkkalassa 5854 omistaja-asiakasta”, Vilpponen kertoo. Koko Suomessa OP-ryhmällä on 2,1 miljoonaa omistaja-asiakasta ja markkinaosuus on 40 prosenttia.
VILPPONEN kuvailee Pirkkalaa pankin kannalta vireäksi alueeksi aktiivisen rakentamisen ansiosta.
Viime vuoden loppu näytti jo paremmalta asuntomarkkinoiden kannalta ensiasunnon ostajien hyödyntäessä poistuvaa veroetuaan. Kuluvan vuoden tammikuu on Vilpposen mukaan ollut taas melko hiljainen.
Vilpponen kertoo, että asiakkaat ovat haastavassakin tilanteessa pystyneet maksamaan luottonsa. Maksuaikojen pidennyksiäkään ei ole kysytty erityisen paljon.
”En ole ollenkaan huolissani asuntomarkkinoiden kokonaistilanteesta Tampereen seudulla, vaikka myymättömiä asuntoja on nyt jonkin verran. Seudulle muuttaa paljon ihmisiä. Jollain aikavälillä voi olla edessä asuntopula.”
Vilpponen on seurannut keskustelua Härmälään ja Pirkkalaan suunnitellusta raitiotiestä. Mikäli Tampereen ja Pirkkalan valtuustot niin päättävät ensi syksynä, laajenevat kiskot Hatanpäältä Pirkkalaan ja toisella suunnalla Linnainmaalle.
”Kun ratikkapäätöksiä saadaan, se tietää hyvää niille alueille, joille ratikka rakennetaan”, Vilpponen sanoo.
Tampereen kokemusten perusteella näyttää siltä, että asuntorakentaminen vilkastuu ja nykyistenkin asuntojen hinnat nousevat kysynnän kohotessa raitiotielinjan varrella.
OP TAMPEREEN asiakkaiden talletukset laskivat vuodessa 177 miljoonalla eurolla ja olivat vuoden lopussa 3,4 miljardia euroa.
”Tämä johtui siitä, että ihmiset käyttivät säästöjään ja osin siirsivät niitä paremmin tuottaviin sijoituksiin”, Vilpponen sanoo.
Varallisuudenhoidon puolella kasvua oli 8,8 prosenttia, joten kuluttajilla oli yhä myös kasvamaan laitettavaa varallisuutta.
Mihin pankki nyt neuvoo laittamaan rahojaan, jotta tuotto olisi mahdollisimman hyvä tai ainakin inflaation kutistavalta vaikutukselta säästyttäisiin?
”Hajautus on se ensimmäinen asia. Säästötililtä saa jo hyvin tuottoa. Korkorahastot ja indeksilainat ovat olleet suosittuja. Osakesijoituksissa on huomioitava oma riskinsietokyky ja olennaista on maantieteellinen hajautus kansainvälisiin arvopapereihin. Kaiken pohjana on oma sijoitussuunnitelma”, Vilpponen sanoo.
VILPPONEN muistuttaa mielellään OP Tampereen asiakkailleen jakamasta hyvästä.
”Asiakasomisteisen pankin hyvä taloudellinen menestys näkyy omistaja-asiakkaille entistäkin tuntuvampina etuina: OP-bonuksia maksettiin ennätysmäärä. Tänä vuonna omistaja-asiakkaat saavat OP-bonuksia 40 prosenttia enemmän kuin normaalisti.”
”Kuluneena vuonna tuimme toimialueemme yhdistyksiä 90 000 eurolla: mahdollistimme sadan nuoren kesäduunin ja jaoimme Hyvä työ -lahjoituksia yhdistyksille. Palkkasimme OP Tampereeseen 29 asiantuntijaa lisää”, Vilpponen kertoo.