RIKOLLISUUS väheni Pirkkalassa viime vuonna. Poliisin tietoon tuli vuonna 2023 yhteensä 1380 rikostapausta, mikä on 5,76 prosenttia vähemmän kuin sitä edeltävänä vuonna.
Samaan aikaan muissa Nokian poliisiaseman alueen kunnissa kuljettiin päinvastaiseen suuntaan: Nokialla ja Ylöjärvellä poliisin tutkittavaksi tuli aiempaa enemmän rikoksia. Asukaslukuun suhteutettuna Pirkkalassa rötösteltiin näistä kunnista vähiten.
”Pirkkala on turvallinen paikka kulkea, elää ja asua. Tilastot tukevat tätä havaintoa”, tiivistää Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Panu Rautio. Hän työskentelee rikosten tutkinnassa kolmen kunnan alueella.
RIKOLLISUUDEN valtakunnalliset ilmiöt näkyvät myös Pirkkalassa. Esimerkiksi pahoinpitelyjä, petoksia ja seksuaalirikoksia ilmoitettiin poliisille viime vuonna aiempaa enemmän Pirkkalassa ja koko maassa.
Pirkkalassa tapausmäärät ovat toisaalta niin pieniä, että on vaikea sanoa, missä määrin tiettyjen rikostyyppien lisääntymisessä on kyse ilmiöstä ja missä määrin sattumasta. Seksuaalirikosilmoitusten valtakunnallista lisääntymistä puolestaan selittää seksuaalirikoslain uudistus vuoden 2023 alussa.
Viime vuonna Pirkkalassa kirjattiin harvinaisesti myös yksi tapon yritys. Kyse oli tapauksesta, jossa Pelson vankilamurhasta aikoinaan tuomittu mies kävi vaimonsa kimppuun puukolla tammikuussa 2023, alle puoli vuotta ehdonalaiseen pääsynsä jälkeen.
RAUTION havaintojen mukaan pahoinpitelyjen määrässä tapahtui koronavuosina käänne kurjempaan. Pirkkalassa pahoinpitelyt keskittyvät yksityisasuntoihin ja ravitsemusliikkeisiin.
”On hyvä tuoda esille, että Pirkkalan kaduilla on turvallista. Kunnassa ei ole alueita, joissa olisi erityinen riski joutua pahoinpitelyn tai jonkun muun rikoksen uhriksi”, Rautio painottaa.
Huumausainerikosten määrä on pysynyt Pirkkalassa 50–57 tapauksen tasolla vuodessa. Viime vuonna tapauksia kirjattiin tasan 50. Rautio ei osaa sanoa, kuinka monessa tapauksessa tekijä on ollut pirkkalalainen ja kuinka monessa tekijä on ollut täällä vain käymässä tai läpikulkumatkalla.
”Tiedän kuitenkin, että Pirkkala ei ole tässä asiassa lintukoto. Pirkkalassa käytetään, välitetään ja kasvatetaan huumausaineita.”
Rautio kuvailee huumausainerikosten olevan pitkälti piilorikollisuutta, joka selviää poliisille usein jonkin toisen tapauksen, kuten varkauden tai liikennerikoksen yhteydessä.
ENITEN Pirkkalassa tehdään liikennerikoksia ja näpistyksiä. Tämä selittyy Pirkkalan läpi kulkevalla läntisellä ohitustiellä ja Partolan vilkkaalla kauppa-alueella.
Partolasta poliisilla on ollut tutkittavanaan myös epäiltyjen petosten sarja, jossa ihmisiä on lähestytty kauppojen parkkipaikoilla ja heitä on pyydetty nostamaan käteistä rahaa. Huijarit ovat esittäneet lähettävänsä vastaavan rahasumman auttajan tilille pankkisovelluksella. Puhelimen näytöltä esitelty sovellus on kuitenkin Raution mukaan ollut pankin demosovellus, jolla rahat eivät ole siirtyneet.
Helmikuussa 2024 kuuden tällaisen huijauksen oli määrä siirtyä syyttäjälle syyteharkintaan.
Rautio kertoo, että petoksia tehdään muutenkin yhä enemmän teknologiaa hyödyntäen ja sähköisillä alustoilla. Tietoverkkoavusteisissa rikoksissa rikos kirjataan ensisijaisesti epäillyn kotipaikkakunnalle ja toissijaisesti uhrin kotipaikkaan, jos epäiltyä ei ole tiedossa. Pirkkalan tilastossa eivät näy rikokset, joissa epäillään ulkomaalaista tekijää.
PIRKKALAN väestö on keskimääräistä varakkaampaa ja korkeammin koulutettua. Näkyykö tämä rikostilastoissa?
”Yleisellä tasolla uskon, että sosioekonomisella tasolla on merkitys siihen, millaisia rikoksia alueella esiintyy. Enempää en asiaan uskalla kommentoida”, Rautio muotoilee.
Pirkkalan yleisestä turvallisuudesta huolimatta on yksi asia, josta Rautio kantaa erityistä huolta. Se on nuorison oirehtiminen, jonka hän sanoo olevan Pirkkalassa jo ilmiö. Ajoittain nuorten tempaukset täyttävät jopa rikoksen tunnusmerkit.