Partolan apteekkari Kristiina Järvinen on vaikuttavan yliopistouran tehnyt professori, joka halusi vaihtaa apteekkialalle: ”Lääkemaailmassa tulee kaiken aikaa lisää tietoa, lääkevalikoima kasvaa ja uudistuu”

"Nautin, kun saan tehdä apteekissa suorittavaa, maanläheistä työtä", sanoo 15 vuotta Kuopion yliopistossa professorina toiminut farmasian teknologian tohtori.

APTEEKKARI Kristiina Järvinen (vas.) viihtyy apteekissaan Partolassa. Ilonaiheita ovat mukavat asiakkaat ja osaava henkilökunta, jota kuvaustilanteessa edustivat proviisori Emmi Torhola ja kassan takana kosmetologi, lääketeknikko Amanda Niemi.

PARTOLAN Itä-Apteekin apteekkari Kristiina Järvinen on uranvaihtaja. Reilut kymmenen vuotta sitten hän jätti professuurinsa Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa ja lähti töihin apteekkiin. Ensin Keuruulle ja sieltä Tampereelle. Vuosi sitten hän aloitti apteekkarina Partolassa.

”Uranvaihdos oli harkittu, haluttu päätös. Yliopistomaailma on antoisaa, mutta nautin, kun saan tehdä apteekissa suorittavaa, maanläheistä työtä.”

Järvisellä on takanaan vaikuttava akateeminen ura. Hän valmistui proviisoriksi Kuopion yliopistosta vuonna 1988, mutta innostui pian farmasian tutkimuksesta. Hän väitteli farmasian teknologian tohtoriksi vuonna 1993.

”Farmasian teknologian saralla tarkastellaan lääkkeenvalmistuksen teollisen mittakaavan prosesseja eli sitä, mitä modernissa lääkkeenvalmistuksessa on otettava huomioon”, Järvinen selvittää.

Farmasian teknologian professoriksi Kuopion yliopistoon Järvinen valittiin vuonna 1998.

Professorina hän työskenteli kaikkiaan 15 vuotta. Sinä aikana, vuonna 1999, hänet valittiin yliopistonsa Vuoden opettajaksi. Valinnan tehnyt ylioppilaskunta perusteli valintaa muun muassa sillä, että Järvinen oli ennakkoluulottomasti kehittänyt omaa opetustaan ja hän oli aktiivisesti osallistunut tiedekuntansa ja yliopiston opetuksen kehittämiseen.

”ON mielenkiintoista olla mukana apteekkialan kehityksessä. Koulutuksen kautta valmistaudumme uusiin tehtäviin, vaikka rokotuksiin, jos ne tulevat apteekkeihin”, Kristiina Järvinen sanoo.

”Mutta kun 50-vuotispäivä alkoi lähestyä, ryhdyin miettimään apteekkisektorille suuntautumista. Ajattelin, että jos jotain uutta haluaa vielä tehdä, se on tehtävä viimeistään tässä vaiheessa.”

ENSIN Kristiina Järvinen työskenteli proviisorina Keuruun apteekissa. Halu kokeilla apteekkiyrittäjyyttä oli kuitenkin suuri, ja vuoden 2016 alussa hän aloittikin Tampereen Aleksanterin kirkon vieressä sijainneen satavuotiaan Kirkko-apteekin apteekkarina.

Aika oli kuitenkin ajanut Kirkko-apteekin sijainnin ohi. Apteekki muutti vielä samana vuonna  vilkkaammalle kauppapaikalle Turtolan Citymarketin taloon, ja samalla apteekin nimi muuttui Turtolan apteekiksi.

Tällä hetkellä Järvinen on työskennellyt vuoden ajan Pirkkalan Itä-Apteekin apteekkarina Partolassa.

”Kun edellinen apteekkari jäi täältä eläkkeelle, hain ja sain tämän apteekin. Alalla on tyypillistä vaihtaa pienemmästä apteekista suurempaan, mikäli se vain on mahdollista.”

Kaikki asiakkaat eivät tarvitse neuvontaa, mutta meillä on todella paljon tuotealueita, joissa asiakkaat kaipaavat sitä.

Takana on työntäyteinen vuosi. Järvinen veti Partolan ohella myös Turtolan apteekkia viime vuoden lokakuuhun asti, jolloin hän myi sen uudelle apteekkarille.

”Samaan aikaan täällä Partolassa tehtiin remonttia toiminnallisuuden kehittämiseksi ja asiakaspalveluiden parantamiseksi. Lopputulokseen olen todella tyytyväinen, saimme tänne lisää selkeyttä, valoisuutta ja uusille tuotteille myös hyllymetrejä, vaikka neliöt ovat pysyneet samoina.”

”Apteekkiin tuli lisäksi yksi uusi reseptipaikka. Aiemman viiden sijasta meillä on nyt kuusi reseptipaikkaa, ja paikkojen intimiteettisuojakin on nyt entistä parempi.”

KRISTIINA Järvisen mukaan lääkkeet, niiden valmistus ja kehitys ovat yhdistävä tekijä hänen entiselle ja nykyiselle uralleen.

”Lääkemaailmassa tulee kaiken aikaa lisää tietoa, lääkevalikoima kasvaa ja uudistuu.”

Apteekkiväen onkin oltava jatkuvasti ajan hermolla ja hankittava uusinta tietoa myynnissä olevista lääkkeistä osatakseen informoida asiakkaita niiden vaikutuksista ja oikeasta käytöstä.

”Meillä on koko ajan myös apteekin itsehoitopuolella farmaseuttinen henkilö valmiina neuvomaan asiakkaita. Lääkeneuvontaan velvoittaa jo lääkelakikin.”

”Kaikki asiakkaat eivät tarvitse neuvontaa, mutta meillä on todella paljon tuotealueita, joissa asiakkaat kaipaavat sitä. Neuvonta on osoittautunut tarpeelliseksi esimerkiksi haavanhoidossa, suunhoidossa, intiimihygieniassa, kivussa ja säryssä sekä laajan skaalan vatsavaivoissa.”

VIIME aikoina on puhuttu paljon itsehoitolääkkeiden myynnin sallimisesta myös päivittäistavarakaupoille. Järvisen mukaan tämä ei ole ongelmatonta.

”Miten tällöin hoidetaan lain vaatima lääkkeiden neuvontapuoli?”

Esimerkiksi Ruotsissa on vedetty parasetamolit pois kaupoista niiden käytössä ilmenneiden myrkytystapausten vuoksi. Järvisen mukaan parasetamoli on turvallinen lääke, mutta sen käytössä on ehdottomasti noudatettava oikeaa annostusta.

”Neuvontaa tarvitaan, muuten seurauksena voi olla dramaattistakin haittaa.”

Aina itsehoitolääkkeetkään eivät sovi yhteen asiakkaan käyttämien muiden lääkkeiden kanssa. Apteekissa kaikkien lääkkeiden yhteensopivuus voidaan tarkistaa apteekin tietokoneohjelman avulla.