Mies otti taittoveitsen esiin ja uhkaili tappamisella taloyhtiön pihassa Pirkkalassa – Käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

Miesten välillä oli ollut pitkään riitaa. Taustalla oli ainakin tuohtumusta siitä, että uhkailtu mies oli komentanut syytetyn lapsia.

PIRKANMAAN käräjäoikeus antoi tuomionsa joulukuussa 2023. Arkistokuva: Mikko Peltoniemi

PIRKANMAAN käräjäoikeus tuomitsi miehen sakkoihin kahdesta laittomasta uhkauksesta, jotka tapahtuivat Pirkkalassa marraskuussa 2021 ja marraskuussa 2022.

Uhkaukset kohdistuivat toiseen mieheen, jonka kanssa syytetyllä oli ollut pitkään riitaa. Uhkailun kohteeksi joutunut oli aiemmin komentanut syytetyn lapsia, mitä syytetty oli pitänyt rasistisena.

Jälkimmäisessä uhkailutilanteessa paikalla oli myös jutun toinen asianomistaja, nainen.

Välikohtaukset tapahtuivat Pirkkalaisen tietojen mukaan Pereen alueella.

ENSIMMÄISESSÄ tapauksessa syytetty oli tavannut toisen miehen kotitalonsa pihassa aikaisin aamulla. Asianomistajan mukaan syytetty uhkaili häntä tappamisella ja pään irti repimisellä.

Vuotta myöhemmin miehet ja nainen kohtasivat taloyhtiön pihassa. Syytetyn ja naisen mukaan uhkailtu mies lähestyi ensin syytettyä, kun taas uhkailtu mies kertoo menneensä autoltaan suoraan talon alaovelle. Kohtaamisen aikana syytetty otti autosta taittoveitsen ja uhkasi tappaa miehen.

SYYTETTY kiisti syytteet. Hänen mukaansa hänellä oli ollut ensimmäisessä tilanteessa ainoastaan suusanallista riitaa miehen kanssa. Jälkimmäisessä kohtaamisessa hän tunnusti pitäneensä taittoveistä kädessään, mutta sanoi, ettei se ollut avattuna. Hän perusteli veitsen pitelyä pelollaan miestä kohtaan.

Oikeus päätyi uskomaan asianomistajia siinä, että taittoveitsi oli tilanteessa avattuna. Oikeuden mukaan uhkailun kohteeksi joutuneella miehellä on ollut perusteltu syy pelätä turvallisuutensa puolesta. Vaikka sanalliset uhkaukset kohdistuivat mieheen, oikeus katsoi myös paikalla olleen naisen olleen uhattuna, kun syytetty huitoi veitsellä.

Tuomio annettiin joulukuussa 2023. Syytetylle määrättiin maksettavaksi 65 päiväsakkoa, josta tulee hänen tuloillaan noin 1230 euroa. Lisäksi hänen pitää korvata uhkailemalleen miehelle 800 euroa ja naiselle 500 euroa korkoineen aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomittu on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.