Lopusta alkuun ja alusta loppuun

AIJA KAARTINEN. Pastori, Pirkkalan srk

OLETKO koskaan lukenut kirjasta ensin loppuratkaisua ja vasta sitten nauttinut kerronnasta alusta lähtien? Adventtina kirkossa kerrotaan ensin täysikasvuisesta Jeesuksesta Kristuksesta, joka saapuu kuninkaana, vasta sitten päästään hänen tulonsa odotukseen. Näin siinäkin edetään tarinan loppulehdiltä alkuun.

Kaikki huipentuu jouluna Jeesuksen syntyessä eläinten suojaan syöttökaukalon oljille. Avuton ja asunnoton lapsi saa silti osakseen kuninkaallisen vastaanoton, ensin enkeleiltä, sitten paimenilta ja lopuksi itäisiltä mailta tulleilta tietäjiltä.

Kuningas Herodeskin uskoo lapsen kuninkuuteen ja aloittaa vainon, koska pelkää vallankaappausta. Jeesus salakuljetetaan turvaan Egyptiin ja näin hänestä tulee kuninkuutensa tähden myös pakolainen.

Läntisen maailman ajanlasku lasketaan Jeesuksen syntymän jälkeen vuosissa ennen tai jälkeen Kristuksen. Nykyään se tosin on muutettu muotoon ennen tai jälkeen ajanlaskumme alun, mutta eihän se muuta sitä tosiasiaa, että ajanlaskumme alkaa Jeesuksen syntymästä.

VAIKKA Jeesuksen syntymävuodessa onkin joidenkin vuosien epätarkkuutta, olemme kuitenkin lopettelemassa vuotta 2023 jälkeen Kristuksen ja pian siirrymme vuoteen 2024 j.Kr.

Uudenvuodenpäivä on myös kirkollinen juhla, sillä silloin muistetaan 8 päivän ikäisen Jeesus-lapsen nimenantojuhlaa.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös Jeesuksella. Jeesus merkitsee Herra pelastaa. Toinen Jeesukseen liitetty nimi on Immanuel, joka tarkoittaa Jumala on kanssamme. Molemmat nimet kertovat, mitä Jeesuksen tulo maailmaan merkitsee.

Vanhan Testamentin ennustuksissa Jumalan lähettämällä pelastajalla on muitakin nimiä, esimerkiksi nämä: Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. (Jes. 9:5)

Raamatun viimeisen kirjan ensimmäisessä ja viimeisessä luvussa Jeesus nimetään kreikan aakkosilla α (alfa) ja ω (omega): ”Minä olen A ja O, alku ja loppu”, sanoo Herra Jumala, hän, joka on, joka oli ja joka on tuleva. (Ilm.1:8) Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu. (Ilm.22:13)

Samalla Jeesus lupaa: Minä tulen pian. Tule, joulun lapsi! Tule, Herra Jeesus!