”Monet turistit tulevat tänne harrastusmielessä leikkimään valkoista pelastajaa” – pirkkalalainen Jasmi Qvick reissasi yksin Keniassa ja näki turistiteatteria, mutta myös oikeaa Afrikan arkea

PIRKKALAINEN Jasmi Qvick tutustui Kenian-matkallaan Masai-kulttuuriin.

LEIJONIA, norsuja ja safarielämää. Masai-heimon edustajia nuotiolla punaisissa perinneasuissaan.

Kenian-matkaltaan juuri palannut Jasmi Qvick näki kaikkea sitä, mitä turistille Afrikassa tarjotaan. Se synnytti kokeneessa matkailijassa myös ristiriitaisia tunteita.

”Masai -heimon tarinoita iltanuotiolla kuunnellessa koin olevani osa suurta turistiteatteria ja masait elävätkin nykyisin täysin turismin voimin esittelemällä kyläänsä ja myyden matkamuistoja.”

”Monet turistit tulevat tänne harrastusmielessä leikkimään valkoista pelastajaa ja ottavat itsestään kuvia paikallisessa koulussa ja slummissa tehden viikon tai päivän vapaaehtoistyötä”, Qvick huomasi.

”Minusta se sisältää aina ongelman vallankäytöstä, eikä koskaan tavoita sitä oikeaa arkea jota täällä eletään”, hän miettii.

Jasmi Qvick (33) on matkaillut yli 50 maassa ja usein yksin. Viime joulukuussa Pirkkalainen kertoi hänen matkastaan Georgiaan ja Armeniaan.

MYÖS Kenian matkalle hän lähti yksin ja majoittui Airbnb:ssä paikallisten kotona.

Lisäksi hän tilasi kenialaisen matkanjärjestäjän kolmen päivän mittaisen safarin Masai Marassa.

”Vaikka kuvaaminen Masai -yhteisössä ja maaseudulla oli sallittua, niin en halunnut kuvata esimerkiksi paikallisia lapsia ja olla luomassa sitä Afrikka-kuvastoa mikä meillä länsimaissa yleensä on”, Jasmi kertoo.

”Se oli ainoa pätkä kun menin kansainvälisen ryhmän mukana, muuten olin yksin. Lensin erikseen Nairobista Mombasaan ja takaisin.”

VAIKKA etuoikeutettuna turistina olo herätti myös ristiriitaisia tunteita, Jasmi Qvick suosittelee Kenian matkaa lämpimästi.

MASAI Marassa safarilla tulivat monet Afrikan suuret villieläimet tutuksi, myös harvinainen mustasarvikuono, joita on jäljellä 12 koko Keniassa.

”Eläimet olivat yllättävän lähellä ja niitä oli paljon. Yöt nukuin teltassa ja oli jännittävää herätä välillä läheltä kulkevan leijonan karjaisuun.”

”Teltasta ei saanut poistua yöllä. Erään turistin kuoleman muistoksi oli asetettu muistomerkki. Hän oli joutunut norsujen tappamaksi mennessään kuvaamaan heitä yksin liian läheltä.”

Vapaaehtoistyöllä ylvästelijöiden lisäksi toinen turismin muoto, joille osallistuvia turisteja Jasmi ei arvosta, on metsästyssafarit.

”Ennen reissua yritin lukea Karen Blixenin kirjoja Afrikasta, mutta myös Blixenin käyttämä kieli ja Afrikka-kuva ärsytti minua, vaikka sitä kuinka tarkastelisi oman aikansa kontekstissa.”

Masai Marasta Qvick suuntasi päiväksi yhteen maailman vaarallisimmista kaupungeista kutsuttuun Nairobiin.

”Nairobissa ei suositella liikkumista ilman paikallista opasta, mutta tunsin oloni suht turvalliseksi kulkiessani omia reittejäni ja yöpyessäni paikallisessa Airbnbssä”.

ALLA olevasta galleriasta voit klikata matkakuvia suuremmiksi.

”Liikenteessä näin monia kolareita, mutta Nairobissa sai olla hyvin rauhassa, koska siellä ei näkynyt turisteja joten turisteille palveluita ja tavaroita kauppaavia ihmisiä ei ollut. Toki on alueita, joille ei kannata mennä leikkimään tyhmänrohkeaa tai pitää puhelinta näkyvillä”, hän opastaa.

MOMBASASSA olivat Jasmin mukaan vahvasti läsnä arabialaiset vaikutteet varsinkin arkkitehtuurissa, sillä arabikauppiaat perustivat kaupungin 1000-luvulla ja se oli Afrikan orja- ja norsunluukaupan keskittymä.

”Pääsin tutustumaan paikalliseen elämään vuokratessani makuuhuonetta Airbnbssä. Paikallinen mies, joka asui kanssani asunnossa ylläpiti ChildrenFree Africa -somesivustoja, joissa naisia kehoitettiin käyttämään ehkäisyä ja kuukuppeja sekä opiskelemaan itselle ammatti lapsien hankkimisen sijaan.”

Mies auttoi somealustan kommentoijia antamalla puhelinnumeroita eri alueen lääkäreistä, jotka tekevät ilmaiseksi laillisen abortin.

”Vaikka Keniassa on yksi Afrikan löyhimmistä aborttilainsäädännöistä niin silti etenkin maaseudulla on vielä yleistä, ettei ehkäisyä käytetä. Tytöt jäävät koulusta pois tullessaan raskaaksi ja mikäli abortti tehdään, tehdään se usein laittomasti ja salaa, mikä johtaa vakaviin komplikaatioihin ja useassa tapauksessa myös raskaana olevan naisen kuolemaan”, Jasmi Qvick kertoo.

Keniassa on hänen mukaansa kolmanneksi suurin esiintyvyys HIV:n suhteen läntisen ja itäisen Afrikan maista, mutta käänne parempaan on nähtävissä.

Tyttöjen ympärileikkausta tehdään edelleen maaseudulla, koska sen on ajateltu hillitsevän naisten seksuaalisia haluja miesten ollessa päivät poissa. Myös tämä on kuitenkin koko ajan vähenemään päin.

ENNEN matkaa Jasmi Qvick otti keltakuumerokotuksen sekä malarialääkityksen. Hepatiittirokotus oli hankittu jo aikaisemmin.

”Yhtenä yönä Mombasassa suojaus oli pettänyt ja toinen jalkani oli täynnä kipeitä hyttysenpuremia. Malarialla kestää itää jopa kolme kuukautta ja mikäli saan kuumeoireita minulta testataan malaria, joka voi tulla estolääkityksestä huolimatta.”

VAIKKA reissulla tuli nähtyä myös Kenian varjopuolia, Jasmi Qvick suosittelee matkaa sinne lämpimästi.

”Kenialaiset ovat hyvin ystävällisiä ja auttavaisia, ilmasto paikasta riippuen 25-30 astetta ja englantia puhutaan swahilin ja heimokielten lisäksi. Marraskuun alkuun loppuu Keniassa ”kevät” ja kuiva kausi ja Nairobi odotteleekin pian ennätyssateita alkavaksi”, Qvick tietää.