”Pelko persiis on, että milloin joutuu lähtemään…” – pirkkalalaisen pubin yrittäjä huolestui R-kioskin rakennuksen purkusuunnitelmista

Pirkkalan keskustan uusi korttelikehityshanke herättää kysymyksiä vuokralla toimivien yrittäjien keskuudessa.

PIRKKALAN keskustassa sijaitsevan Walter´s pubin yrittäjä Mika Järvinen ja Ramintola Oy:n aluepäällikkö Heidi Kandell miettivät, mikä on edessä, kun liikekeskus puretaan ja tilalle tehdään uutta fiinimpää rakennuskantaa. He lukivat kortteliuudistuksen tuoreista käänteistä Pirkkalaisesta pari viikkoa sitten.

UUTINEN Pirkkalan keskustassa sijaitsevan R-kioskin ja useiden muiden yritysten liikekorttelin kehityshankkeesta huolestuttaa kauppakeskuksessa vuokralla toimivaa ravintolayrittäjää.

”Pelko persiis on, että joutuuko tästä heti lähtemään”, tokaisee Walter´s pubin Mika Järvinen.

”Hankimme ravintolan omistukseemme yhtiökumppanin kanssa neljä vuotta sitten. On ollut monenlaisia aloituskuluja ja juuri nyt homma on alkanut pyöriä, joten toivoisi ettei heti joudu lähtemään”, Järvinen sanoo.

Pirkkalainen kertoi 9. lokakuuta, että Suupantie 2:ssa sijaitsevan kauppakeskuksen kortteliin kaavaillaan uudistusta, jossa nykyinen talo purettaisiin ja tilalle tulisi uutta rakennuskantaa.

Tyypillisesti se on tavannut tarkoittaa asuintaloja, joiden pohjakerroksissa on liiketiloja.

SUUPANTIE 2:n korttelissa on aloitettu kortteliuudistuksen suunnittelu. Osakkaiden on määrä ottaa kantaa hankkeeseen lokakuun lopulla. Mika Järvinen on yrittäjänä Walter´s pubissa, joka toimii vuokratiloissa.

Liikekeskuksessa toimivat nyt muiden muassa Aito Säästöpankki, Partolan Tilitoimisto, Taitokeskus Pirkanmaa, Kuntien hankintatoimisto Kuha, parturi, kauneusalan yrityksiä, fysioterapeutti, judosali, lääkärikeskus Medisport, Pirkkalainen-lehti ja Pirkkala-seura sekä Pirkkalan sosiaalitoimisto. Yläkerroksissa on asuntoja.

WALTER´S pubin omistavan Ramintola Oy:n aluepäällikkö Heidi Kandell ja Järvisen yhtiökumppani Katri Valdes-Reveco miettivät Järvisen kanssa baaritiskillä kahvia siemaillessaan, mitä on edessä.

Hankkeen käynnistäjiltä tulleet tiedot siitä, että rakentamisen alkuun on joka tapauksessa ainakin muutamia vuosia, helpottaa yrittäjiä. He ovat tienneet jo vuosien ajan, että korttelissa on tiedossa uudistusta, mutta tarkempaa tietoa ei ole ollut.

Liikekeskuksen omistajien on määrä allekirjoittaa uudistuksen vauhtiin laittava osakassopimus 25. lokakuuta.

”Tilamme omistaa yksityinen ihminen. Hän sanoi jo aiemmin, että tämä talo lanataan maan tasalle jollain aikavälillä”, Mika Järvinen toteaa.

Järvinen tuumaa, että uusi liikerakennus ja paikallinen pubi eivät ole todennäköinen yhdistelmä.

”Se ei välttämättä ole kiinni vain siitä, että vuokrat nousisivat. Ravintola vaatii kalliita ratkaisuja rasvanerotteluineen ja ilmanvaihtoineen. Sellaisia ei helposti olla valmiita tekemään. Siksi ravintolat usein perustetaan paikkoihin, jossa nämä ovat olleet vanhastaan.”

Järvinen on omistajana Ramintola Oy:ssä, joka pitää seitsemää baaria eri puolilla Tampereen seutua. Näihin kuuluvat Walter´sin lisäksi Peyton Place Hervannassa, Kansan baarit Kangasalla ja Multisillassa, Lietsunkulma Lielahdessa, Carlos Lentävänniemessä ja Kylän baari Orivedellä.

”Olen ollut ravintola-alalla 20 vuotta. Katerakenne on tuona aikana puolittunut”, Järvinen sanoo.

WALTER´S pubin väki miettii, että kortteliuudistuksilla voi olla laajemmin sellainen nurinkurinen seuraus, että palvelut vähenevät.

Vanhoissa ja vuokriltaan edullisissa liikekeskuksissa saattaa toimia runsaasti pienyrittäjiä, joille uusi rakennus ei enää sovi hintansa vuoksi tai siksi, että tarjolla ei ole sopivia huoneistoja.

Vuokralaiselle jatko voi olla mahdotonta ja huoneistoja omistavat vanhemmat yrittäjät saattavat pistää pillit pussiin. Joka tapauksessa eteen tulee dilemma siitä, missä toimia rakentamisen aikana.

Uudistuksen jälkeen talossa voi olla viisi suurta liikehuoneistoa aiempien 15 pienen sijaan. Rakentajille on edullisempaa tehdä asuntoja kuin liiketiloja.

Katri Valdes-Reveco sanoo, että Walter´s on kuin paikallinen olohuone, jossa pidetään tietovisoja, bingoa ja syntymäpäiviä.

”Voi tulla vain aamukahvillekin tapaamaan ystäviä. Tällaisella paikalla on sosiaalinen merkityksensä.”

Yritys myös sponsoroi paikallista jalkapalloseuraa, ja tämän jäsenet osaltaan tukevat kulutuskäyttäytymisellään pubia.

Mika Järvinen sanoo Pirkkalan keskustan olevan heidän tyyppiselleen ravintolatoiminnalle silti yhä elinvoimainen paikka sen takia, että Suupalla on kanta-asiakaskuntaa.

”Se on ainut syy, että tämäkin kuppila on pystyssä. Illalla hiljenee, kun väki lähtee Tampereelle”, 18 vuotta Pirkkalassa asunut Järvinen tietää.