Tällaisia seuraamuksia tuli Pirkanmaan viikonlopun mopomiittiläisille: rikosilmoituksia, sakkoja, lastensuojeluilmoituksia…

Pirkkalassa ja muualla Pirkanmaalla liikkui lauantaina yhteensä kolme kokoontumisajoa.

VIIKONLOPUN mopomiiteissä liikuttiin mopojen lisäksi esimerkiksi mopoautoilla ja henkilöautoilla. Arkistokuvan mopo ei liity tapaukseen. Kuva: Maija-Riitta Merikanto

POLIISI puuttui useisiin epäiltyihin rikoksiin viikonlopun mopomiiteissä, jotka liikkuivat Pirkkalassa ja muualla Pirkanmaalla.

Sisä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan, että miittien osallistujista tehtiin esimerkiksi kolme rikosilmoitusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja neljä rikosilmoitusta kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Lisäksi poliisi jakoi useita liikennevirhemaksuja, määräsi ajokieltoja ja teki lastensuojeluilmoituksia. Yksi henkilö otettiin kiinni rikosperusteisesti.

PIRKANMAALLA kohtasi viikonloppuna kolme eri miittiä eli kokoontumisajoa. Niiden osallistujat aiheuttivat runsaasti vaaratilanteita, ja poliisi puuttui satojen osallistujien toimintaan.

Miittien osallistujat liikkuivat Pirkkalan, Nokian, Tampereen ja Lempäälän alueilla lauantai-illan ja yön aikana. Yhteensä osallistujia kulkuneuvoineen oli poliisin arvion mukaan ainakin tuhat. Väkeä oli liikkeellä niin mopoilla, kevytmoottoripyörillä, moottoripyörillä, mopoautoilla, perävaunullisilla henkilöautoilla kuin mönkijöilläkin.

Valvonnalla ehdittiin puuttumaan vain osaan rikoksista.

Tomi Koponen

POLIISIN mukaan meno yltyi välillä varsin vaaralliseksi, kun osallistujat muun muassa keulivat ja kiihdyttelivät.

Pirkkalassa vaaraa aiheutti esimerkiksi poliisia pakoon ajanut kevytmoottoripyöräilijä, joka kiihdytteli ylinopeutta autoteiden lisäksi kevyen liikenteen väyliä pitkin. Takaa-ajo alkoi Nokialta, eteni läpi Pirkkalan ja päättyi Tampereen Hallilaan, kun ajaja suistui ojaan.

MIITIT työllistivät useita poliisipartioita tuntien ajan. Poliisi käytti tehtävässä apunaan myös drooneja.

”Valvonnalla ehdittiin puuttumaan vain osaan rikoksista. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että väkeä ja ajoneuvoja oli valtava määrä. Riskit vakaville henkilövahingoille kasvavat merkittävästi tämän kaltaisissa luvattomissa tapahtumissa”, toteaa komisario Tomi Koponen tiedotteessa.

Koponen vetoaa vanhempiin, jotta he keskustelisivat nuortensa kanssa miiteistä ja niissä käyttäytymisestä.

”Poliisi ei pysty valvomaan näiden luvattomien miittien turvallisuutta, eikä esimerkiksi lauantaina olisi ollut mitään takeita, että hätätilanteessa paikalle olisi päässyt palo- tai pelastuskalustoa nuorten keskelle.”

Lauantain miittien osallistujille tulleita seurauksia

TÖRKEÄ liikenneturvallisuuden vaarantaminen, 3 rikosilmoitusta
KULKUNEUVON kuljettaminen oikeudetta, 4 rikosilmoitusta
LIIKENNEVIRHEMAKSUJA 3 kpl
AJOKIELTOJA 6 kpl
SATOJA suullisia huomautuksia
SAKKOMÄÄRÄYKSIÄ ja vaatimuksia eriasteisista rikoksista 7 kpl
USEITA lastensuojeluilmoituksia
VALVONTAILMOITUKSIA 1 kpl
NOIN 300 poistettua henkilöä
KYMMENIÄ poistettuja autokuntia
RIKOSPERUSTEISIA kiinniottoja 1 kpl

Lähde: Sisä-Suomen poliisi