Pirkkalaan ehdotetaan vastuuhenkilöä kehittämään päihdetyötä lasten ja nuorten parissa

Kunnan hyvinvointikertomuksen mukaan päihteiden käyttö on Pirkkalassa kasvanut hälyttävästi lasten ja nuorten keskuudessa.

VALTUUSTOALOITTEEN tekijät ovat huolissaan pirkkalalaisten lasten ja nuorten päihteiden käytön lisääntymisestä. Kuvituskuva. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKKALAAN ehdotetaan nimettäväksi vastuuhenkilöä koordinoimaan ja kehittämään ennaltaehkäisevää päihdetyötä etenkin lasten ja nuorten parissa. Myös nopealla aikataululla tehtävälle konkreettiselle toimenpideohjelmalle nähdään tarve valtuustoaloitteessa, joka on jätetty 12. kesäkuuta kristillisdemokraattien Riitta Kuismasen ja Markus Katajiston nimissä.

Kuismanen ja Katajisto perustelevat aloitetta sillä, että uusimman hyvinvointikertomuksen mukaan päihteiden käyttö on Pirkkalassa kasvanut hälyttävästi, mistä osoituksena on lapsia ja nuoria koskevat luvut.

Hyvinvointikertomuksen mukaan tosi humalassa olevien yläkoululaisen ja lukiolaisten määrä on Pirkkalassa noussut hälyttävästi ja prosentuaalinen osuus on selkeästi koko maan keskiarvoa suurempi. Tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa vuonna 2021 oli 19,5 prosenttia lukion 1. ja 2. luokan opiskelijoista ja vuonna 2022 jo 27 prosenttia kun se oli koko maan tasolla vain 14,9 prosenttia.

Yläkouluikäisten kannabiksen kokeilu/käyttö on vähentynyt edelliseen mittauskertaan verrattuna. Lukiolaisten kokeilut/käyttö puolestaan on lisääntynyt huolestuttavissa määrin. Kannabista lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista oli kokeillut vähintään 2 kertaa vuonna 2021 9,7 prosenttia kun se vuonna 2022 oli jo 16,9 prosenttia. Koko maassa vastaava prosentti oli 7,9.

Aloite oli esillä viime maanantaina kunnanhallituksessa, joka päätti lähettää valtuustoaloitteen sivistyslautakunnan valmisteluun.