Pirkanmaan maakuntakaavan täytyy tunnustaa LemPi-metsän merkitys virkistys- ja luontoalueena

Vaihemaakuntakaavan luonnokseen voi jättää mielipiteitä 30.6. saakka, muistuttaa LemPi-metsän puolesta -kansanliikkeen Teemu Hiltunen.

MOOTTORITIE ja sen varaan suunniteltu kaavoitus tuhoaisivat Lempäälän ja Pirkkalan välisen metsäalueen luonto- ja virkistysarvot, toteaa kirjoittaja. Kuva: Teemu Hiltunen

PIRKANMAAN maakuntakaavaa päivitetään tänä vuonna vaihemaakuntakaavalla, jossa aiheina ovat elonkirjo ja energia. Energian osalta olemmekin saaneet lukea uutisia muun muassa lukuisten uusien tuulivoimapuistojen kaavailuista. Vähemmälle huomiolle on jäänyt elonkirjon teema.

Nyt on korkea aika maakuntakaavatasolla tunnistaa ja tunnustaa Lempäälän ja Pirkkalan välisen metsäalueen merkitys tuhansien Tampereen kaupunkiseudun asukkaiden rakkaana ja tärkeänä lähiluonto- ja virkistysalueena sekä tuhansien – osin erittäin uhanalaistenkin – eliölajien kotina.

Vaihemaakuntakaavassa tulee lisätä LemPi-metsäalue tärkeänä ekologisen verkoston ja virkistyskäytön alueena ja poistaa kaavassa nyt olevat maankäyttövaraukset kuten niin sanottu Puskiaisten moottoritie. Moottoritie ja sen varaan suunniteltu massiivinen kaavoitus tuhoaisivat alueen luonto- ja virkistysarvot peruuttamattomasti.

Meillä ei ole varaa tuhota tätä metsäaluetta.

PERUSTELUNA kaavamuutokselle on kyselyin (muun muassa vaihemaakuntakaavan Suositut luontokohteet -kysely) ja adressein toteen näytetty LemPi-metsän merkitys seudun asukkaiden virkistysalueena. Lisäksi tulevat alueen luontoarvot: lukuisat pienet, herkät ja vaihemaakuntakaava-aineistossakin luonnonsuojelullisesti arvokkaiksi katsotut pintavesistöt sekä uhanalaisuuskeskittymät, joita on kartoittanut myös Luontoliiton metsäryhmä syksyllä 2022.

Kartoituksessa metsäalueelta löytyi useita uhanalaisia ja vanhan metsän indikaattorilajeja. Lisäksi tunnistettiin useita METSO-suojelukriteerit täyttäviä alueita. Pienten pirstaleisten viheralueiden ja -käytävien jättäminen moottoritien ja pitkälti autoiluun perustuvan kaavoituksen puristuksiin ei millään pystyisi turvaamaan alueen luontoarvoja. Virkistysarvoista puhumattakaan. Pirkanmaan hiilineutraalisuustavoitteella ja Lempäälän Luontoviisas kunta -hakemuksella voisi heittää kuvainnollista vesilintua.

LISÄÄ perusteluja löytyy moottoritiehankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta, jossa toistuu huoli siitä, että ”mikäli maantieratkaisuun liittyvä maankäyttö ja muut infrastruktuurihankkeet toteutuvat esitetysti, luonnonympäristöä häviää ja/tai heikentyy laajoilta alueilta. Ekologisella maisematasolla ympäristö pirstoutuu ja ekologiset yhteydet heikentyvät” tai ”mikäli maankäyttö ja muut infrastruktuurihankkeet toteutuvat maakuntakaavan osoittamassa laajuudessa, luonnonympäristöä muuttuu laajoilta alueilta ja vaikutus saattaa olla pahimmillaan merkittävän haitallinen”.

Koska väylähankkeessa ei ole voitu näihin huoliin vastata, täytyy se tehdä maakuntakaavassa. Meillä ei ole varaa tuhota tätä metsäaluetta.

Vaihemaakuntakaavaluonnokseen voi jättää mielipiteitä 30.6.2023 saakka osoitteessa kaava.pirkanmaa.fi.

Teemu Hiltunen
LemPi-metsän puolesta! -kansanliike
Lempäälä