Raimo keräsi onkimatoja Haikan kartanolla työskennelleille venäläisille sotavangeille, ja lähellä keskustaa oli 160 asukkaan alkeellinen hökkelikylä – Pirkkalan tarinat koottiin kirjaksi

Pirkkala-Seuran julkaisemaan kirjaan on taltioitu noin sata värikästä tarinaa paikallisista ihmisistä, paikoista ja tapahtumista.

TARINOIDEN Pirkkala -kirjan toimituskunnassa olivat Leena Hulkkonen (vas.), Hannu Vallas, Pirjo Jukarainen ja Maija-Riitta Merikanto.

TIESITKÖ, että Haikan kartanolla oli sota-aikana venäläisiä sotavankeja pelto- ja puutöissä? Heille kartanoalueen hirsisessä mökissä perheensä kanssa asunut Raimo Autonen keräsi pikkupoikana kastematoja myytäväksi.

Entä oletko kuullut nykyisen Lentäjänkadun Suupan puoleisessa päässä 1900-luvun alussa sijainneesta Savijärven hökkelikaupungista?

Ahtaista ja sokkeloisista rakennuksista koostuneella alueella asui enimmillään jopa 160 ihmistä. Ensin Pirkkalan kunta määräsi Savijärven kaupungin asukkaat siistittäviksi, ja lopulta alueen asumiskäyttö kiellettiin kokonaan.

EEVA Viljanen kirjoitti kirjaan tarinan huonokuntoisesta mökistä mutkaisen tien takana Pirkkalankylässä.

NÄMÄ ja monta muuta värikästä kertomusta on koottu Tarinoiden Pirkkala -kirjaksi, jonka julkaisua juhlistettiin keskiviikkona Pirkkala-Seuran tiloissa Suupantiellä.

Kirjassa keskitytään paikallisiin tapahtumiin, sattumuksiin ja ilmiöihin. Elämänmakuisissa tarinoissa muistellaan niin paikallisia legendoja kuin arkisia sattumuksiakin.

”Arjessa kaikki tapahtumat voivat olla mielenkiintoisia”, kirjan päätoimittaja Pirjo Jukarainen sanoo.

Nykyisten ja entisten pirkkalalaisten tarinoiden keruu Pirkkalan 100-vuotisjuhlan kunniaksi alkoi viime vuonna. Tavoitteena oli kerätä kirjaa varten sata tarinaa, mutta muisteloita kertyi lopulta kirjaa varten yli tämän määrän.

Tarinakirjan kohderyhmää ovat jo vannoutuneiden kotiseutuihmisten lisäksi uudet pirkkalalaiset. Hiljattain Pirkkalaan muuttaneet voivat teoksen avulla eläytyä siihen, miten Pirkkalassa aikoinaan elettiin ja miten kotikorttelit ovat saaneet alkunsa.

VAIKKA tarinakirjan tekeminen osoittautui toimituskunnalle tiukaksi ponnistukseksi, myös jatkoa on luvassa.

Jukaraisen mukaan tarinoita toimitettiin niin paljon, että tavallisten pirkkalalaisten tarinoita ja kokemuksia aiotaan vielä koota kahteen myöhemmin ilmestyvään teokseen.

Nyt ilmestyneessä Tarinoiden Pirkkala -kirjassa on 144 sivua. Kirja on myös runsaasti kuvitettu.

Tarinakirjan hinta on 28 euroa. Sen saa tilattua Pirkkala-Seuran verkkosivuilta tai ostettua suoraan yhdistyksen toimitiloista keskiviikkoisin kello 13-18.