Muinaismarkkinat ammentaa tänäkin kesänä ammoisista ajoista – Pirkkalan rautakautinen tapahtuma pitäytyy tiukasti teemassaan

Heinäkuussa pidettävä Muinaismarkkinat järjestää monenlaista oheisohjelmaa kesän mittaan.

PEIK Erhola on aloittanut maaliskuussa Pirkkalan kulttuurituottajana. Hänet ja muut Muinaismarkkinoiden järjestäjät tunnistaa heinäkuussa markkinaviikonloppuna teemaan sopivasta asusta.

PIRKKALAN Muinaismarkkinat järjestetään Reipin alueella ja Tursiannotkon muinaisjäännösalueella tänäkin kesänä. Kulttuurituottaja Peik Erhola luonnehtii, että markkinoiden ohjelmassa on sekä tuttua että uutta tarjontaa, joka ammentaa viikinkiajasta ja alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä.

Ohjelman asiantuntijasisältö painottuu monialaisiin luentoihin. Arkeologi Sami Raninen kertoo viikinkiajasta uusimman tutkimuksen valossa. Väitöskirjatutkija Jenni Sahramaa luennoi lasten hautaanpukemisesta viimeaikaisten hautalöydösten perusteella.

Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry:n kylänvanhin Osmo Ikitiera esittelee Reipin alueelle rakennettavaa muinaiskylää. Muinaiskylällä kuullaan myös luennot rautakautisen kasvimaan antimista sekä rautakauden villiyrteistä. Saunakulttuurin historiastakin kerrotaan.

JA mitäpä olisi markkinat ilman musiikkia? Pirkkalan seurakunnan Laulavat munkit (Jouni Kivimaa ja Samuli Seppälä) kulkevat alueella esiintymässä markkinaväelle. He esittävät latinankielisiä lauluja myöhäisrautakautiselta ajalta, jolloin kristinusko oli vasta rantautumassa Suomeen.

REIPIN museoalue ehostuu ennen Muinaismarkkinoita. Harmaa parilato on paraikaa kunnostettavana. Ladon vanhat lattiarakenteet on purettu. Lato myös oikaistaan. Muitakin museorakennuksia korjataan kesän aikana vaiheittain, minkä seurauksena osa rakennuksista on suljettuna kävijöiltä. Näyttelyt pyritään avaamaan uudestaan heti korjausten valmistuttua. Museo on avoinna yleisölle kesäkaudella 3.6.-13.8. lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-17. Museolle on vapaa pääsy ja museoassistentti opastaa kävijöitä museon aukioloaikoina.

Hanna Ryynäsen kantelekonsertilta Erhola lupaa voivan odottaa paljon. Tapahtuman konsertillaan päättävä Ryynänen on tuore kansanmusiikin maisteri ja hän on julkaissut debyyttilevynsä hiljattain. Hän on keikkaillut vuosia ja nyt julkaissut ensimmäisen kokopitkänsä.  Duo Mysticus esittää muinaismusiikkia.

Erhola pitää musiikin esiintyjävalintoja onnistuneina. Teemaan sopivan musiikin löytäminen ei kuitenkaan ollut helppoa.

”Nyt meillä on nimenomaan muinaismusiikkia. Kansanmusiikkiahan löytyy Suomesta paljon, mutta suurin osa on tuoreempaa materiaalia uudemmilla instrumenteilla soitettuna. Kantele on vanha soitin, jota on täälläpäin soitettu tuhansia vuosia sitten. Haitarit ja viulut ovat tulleet myöhemmin pohjoismaiseen musiikkiin mukaan.”

REIPISSÄ näkee markkina-aikaan myös taisteluesityksiä ja historian elävöitystä. Lasten alueella etsitään muinaisjäännöksiä lasten arkeologisissa kaivauksissa ja valmistetaan viikinkimiekkoja ja -kilpiä. Koko perheelle soveltuvilla lasten viikinkikierroksilla kuljetaan muinaisen tietäjän jäljillä. 

Markkinamyyjien viikinkiteltoilla voi seurata myyjien työnäytöksiä ja ostaa käsintehtyjä tuotteita sekä rautakauden ruoka-annoksia. Myynnissä on perinteisiä, luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita, koruja sekä käyttö- ja koriste-esineitä. Työnäytöksissä seurataan muun muassa rautakautisen silmäkirveen ja muinaisten perinnesoitinten valmistusta.

MUINAISMARKKINOIDEN ohjelmistoa alettiin koota keväällä, jolloin kunta piti avoimen ohjelmahaun. Haun kautta Muinaismarkkinat sai jonkin verran esiintyjäehdokkaita. Osallistujia löytyi myös heitä kyselemällä.

”Historian ja erityisesti rautakauden tutkijat ovat aika pieni ja tiivis yhteisö ja heidän kauttaan olen saanut vinkkejä esiintyjistä”, Erhola sanoo.

Kaikkia tapahtumaan halukkaista osallistujista ei voinut ottaa mukaan aikataulullisin perustein ja budjettisyistä. Jotkut ehdokkaat tarjosivat ohjelmaa, joka olisi sopiva pikemminkin keskiaikateemaiseen tilaisuuteen.

”Meidän tapahtumamme keskittyy nimenomaan muinaisaikaan.”

PIRKKALAN kunta järjestää Muinaismarkkinat lauantaina ja sunnuntaina 8.–9. heinäkuuta. Mukana Muinaismarkkinoita toteuttamassa on suuri joukko historian harrastajia ja asiantuntijoita, yhdistyksiä ja vapaaehtoisia. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

Muinaismarkkinat järjestää kesän aikana oheisohjelmaa, johon kuuluu opastettuja kierroksia aikuisille ja lapsille, perinne- ja vaistojousiammunnan peruskurssi, vanhan viikinkilajin Varpan harjoittelua sekä vapaaehtoisten talkoita Reipin alueella. 

Lisätietoa: muinaismarkkinat.fi