KESÄN lämmetessä ja iltojen valostuessa nuoret ryhtyvät ulkoilemaan uudella innolla. Niinpä olen koonnut Positiivinen Pirkkala -Facebook-ryhmästä nuoria koskevia valituksen aiheita ja niihin tarjottuja ratkaisuja.
Liikenne on tuottanut eniten huolta. Kokoelmassani on siitä viisi esimerkkiä:
1) Joku on havainnut, että nuoret eivät tunne tasa-arvoisia risteyksiä. Ratkaisu: vanhempien täytyisi opettaa nuorille liikennesääntöjä.
2) Pirkkalan tuotantokeittiön edessä olevalla suojatiellä oli ajeltu eestaas ja poukkoiltu päin punaisia. Ratkaisu: kotona on keskusteltava ennen kuin käy huonosti.
3) Joku oli kaatunut polkupyörällä, jonka etupyörä oli irronnut. Ratkaisu: ohjeistakaa jälkikasvunne tarkistamaan ennen satulaan istumista, etteivät pultit ole löysällä tai pikalukot auki.
4) Mopolla oli ajettu kolme päällä ilman kypärää, yksi oli sarvilla ja kaksi penkillä. Tapahtumapaikkana oli Suupantie, ja mopon merkki oli Suzuki PV. Ratkaisu: valistakaa vanhemmat lapsianne.
5) Joku on havahtunut mopoilevien nuorten yleiseen holtittomuuteen. Ratkaisu: vanhempien on kerrattava ajoreittejä, liikennelakia ja rikosoikeudellista vastuuta.
LISÄKSI on neljä muuta tapausta, joista yksi vaikuttaa ilkivallalta:
1) Pappilantiellä oli hajotettu auton kaikki sivulasit. Ratkaisu: jälkikasvulle on teroitettava, ettei toisen omaisuutta saa vahingoittaa.
2) Koulunkävijää oli kiusattu. Ratkaisu: sanokaa isät ja äidit ettei saa.
3) Nuoret olivat soudelleet sup-laudalla ja kumiveneellä liikuntatalolta kohti Kurikkaa ilman pelastusliivejä. Huomautukseen he olivat vastanneet, etteivät he huku. Ratkaisu: pitäiskö vanhempien viimeistään nyt kysellä, jos teinit soutelee Vähäjärvellä.
4) Nuoret olivat ottaneet uimarannalta pelastusveneen ja soudelleet sillä. Ratkaisu: kertokaa vanhemmat nuorisolle, että hupisoutelut tehdään muilla värkeillä kuin pelastusveneellä.
NUORET vasta opiskelevat elämää, ja tehokkaimmin se onnistuu testaa ja erehdy -menetelmällä. Monenlaista tapahtuu, eikä kaikki mene aina kohdalleen, kun on intoa, elämänkokemuksen puutetta ja mielikuvitusta.
Kirjoittajien ratkaisuehdotuksissa ei näy vastaavaa mielikuvituksen runsautta. Voihan tietysti kokeilla, miten maailma paranee, jos yhdeksänä peräkkäisenä alkukesän ehtoona ottaa puheeksi mainitut yhdeksän tapausta, keskustelee niistä kotona ja varoittaa. Yksi tapaus per ilta.
Syksyllä sitten katsotaan, tuliko parempi kesä.