LASTENSUOJELUN ja vammaispalvelujen ongelmakohdat korostuivat sosiaaliasiamiehelle tulleissa yhteydenotoissa Tampereen seudun kunnissa viime vuonna.
Tampereen kaupungin sosiaaliasiamieheen oltiin vuoden aikana yhteydessä yhteensä 702 koetusta sosiaalipalvelujen ongelmakohdasta. Näistä 40 asiaa koski Pirkkalaa.
Sosiaaliasiamies toimii kymmenen kunnan tai kaupungin alueella. Hänen tehtävänsä on neuvoa sosiaalihuollon asiakkaita, potilaita, omaisia ja henkilöstöä näiden oikeuksiin liittyvissä asioissa sekä välittää tietoa palveluiden toimivuudesta ja kehityskohteista hallinnolle.
YLIVOIMAISESTI eniten tapauksia, 191 kappaletta, sosiaaliasiamiehelle tuli käsittelyyn lastensuojelun alueelta. Tieto ilmenee asiamiehen kunnanhallituksille toimittamasta vuosiselvityksestä.
Lastensuojelun yhteydenotot liittyivät varsinkin asiakkaan epätietoisuuteen jälkihuollon suunnitelmallisuudesta sekä itsenäistymisvarojen määrästä ja niiden käyttöä koskevan suunnitelman puuttumisesta. Sosiaaliasiamiehen mukaan jälkihuollolle pitäisikin taata riittävät resurssit.
Vuosien varrella sosiaaliasiamies on saanut paljon yhteydenottoja myös pitkittyneistä huoltoriidoista, joihin puuttuminen koetaan kunnissa haasteelliseksi. Sosiaaliasiamies pitää huoltoriitojen katkaisemisessa tärkeänä, että eroa tukevia palveluja tarjottaisiin kattavasti myös eron akuuteimman vaiheen jälkeen.
TOISEKSI eniten sosiaaliasiamiestä työllistivät vammaispalveluihin liittyvät asiat. Asiamies toteaa, että asiakkaiden palveluja koskevia päätöksiä ei aina saada tehtyä lakisääteisessä määräajassa. Asiakkaat ovat joutuneet vaikeisiin tilanteisiin joutuessaan odottamaan päätöksiä kohtuuttoman pitkään ja olemaan ilman välttämättömiksi katsomiaan palveluja.
Sosiaaliasiamiehen arvion mukaan ongelma ei ole korjaantunut, vaikka asiakkaat ovat tehneet asiasta muistutuksia.
Sosiaaliasiamiehinä toimivat Taija Mehtonen sekä Laura Helovuo elokuulle 2022 saakka ja syyskuusta 2022 alkaen Sanna Juurakko.