Killo on ollut vuosia rakennuskiellossa ja se on asukkaille hankala juttu – kaavakiista puhutti valtuutettuja, uutta ratkaisua pohditaan

"Alueen kaatunut kaava avataan todennäköisesti uudestaan jossain vaiheessa," sanoo pormestari Marko Jarva.

KILLON pientaloalueen kaava on vanhentunut ja alue on siksi asetettu rakennuskieltoon. Alueelle suunniteltu uusi kaava kaatui viime vuonna. Kuva: Sanni Harmanen

PÄÄASIASSA vanhemmista 1940-50-lukujen rintamamiestaloista koostuvan Killon alueen kaavoituskiistaa koetetaan ratkaista uudelta pohjalta.

Alue on ollut rakennuskiellossa vuodesta 2019, koska sen kaava on todettu vanhentuneeksi.

Tilalle valmisteltu uusi kaava ei ottanut tulta, ja kunnanhallituksen enemmistö päätti keskeyttää kaavahankkeen.

Tämä on johtanut tilanteeseen, että pitkittynyt rakennuskielto jatkuu yhä.

Pirkkalan valtuutetut ottivat kantaa tilanteeseen, kun Pirkkalan kaavoituskatsaus oli käsittelyssä viime viikon maanantaina valtuuston kokouksessa.

”Missä tämä on päätetty, että koko alue on rakennuskiellossa”, tiedusteli Raili Naskali (kesk.) ja sai kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläiseltä vastauksen, että päätös tehtiin kunnanhallituksessa.

Aki Hepokorpea (kok.) ihmetytti, miksi Killo määrättiin uudelleen rakennuskieltoon.

Yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen selvensi, että koska kaava on vanhentunut, ei rakennuskieltoa oikeastaan määrätty uudelleen, vaan se on yhä voimassa vuodesta 2019.

Pormestari Marko Jarva (kok.) totesi, että Killon kaavoitus on ”aika haastava keissi”.

”Päätöksestä on tehty myös hallintovalitus. Kunnanhallitus harkitsee pitäisikö Killon kaavoitus ottaa uudelleen käsittelyyn”, Jarva kertoi valtuutetuille.

Mika Hakkarainen (kok.) totesi, että tilanne Killossa on nyt hankala muun muassa rakennusten purkamisten osalta. Rakennuskielto on tuonut alueelle vaatimuksen, että purkulupa on haettava erikseen ennen rakennuslupaa.

”Se on kuitenkin selvä, että uusi kaava ei voi olla se kaava, joka kaatui kunnanhallituksessa ylivoimaisella poliittisella enemmistöllä. Millainen sen tulisi olla, en sano, vaan kunnanhallitus vain potkii kaavan liikkeelle ja viranhaltijat tekevät työt”, Hakkarainen mietti.

Jarvan mukaan asia nyt pohdinnassa.

”Kaavoitusta voi tehdä vähän uudesta näkökulmasta”, Jarva totesi valtuustossa.

Myöhemmin Jarva totesi Pirkkalaiselle uskovansa, että kaava avataan todennäköisesti uudelleen ”jossain vaiheessa”.

”Lähestymistapa voisi olla yksityiskohtaisempi, tonttikohtainen tarkastelu alueelle. Tämä on oma näkemykseni”, Jarva sanoi.

Pirkkalainen avasi Killon arkkitehtuurin juuria ja ilmettä artikkelissaan tammikuussa.