ISILLE tukea arkeen – hanke tarjoaa maksutonta tukea isäomaisille nyt myös Pirkkalassa. Hanke tarjoaa tietoa ja apua isille, joita huolettaa tai kuormittaa puolison tai alle 30-vuotiaan lapsen mielenterveys ja/tai päihdeongelmat.
Miehille on tarjolla monenlaista apua. Keskustelutuki eli omaisneuvonta tarjoaa paikan keskustella omista kokemuksista, huolista ja tunteista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen kanssa. Diagnoosia ei tarvita, pelkkä huoli läheisen voinnista riittää yhteydenottoon. Tukea on saatavana sekä kasvotusten että etäyhteydellä. Lähetettä ei tarvita, vaan isä voi itse olla yhteydessä hanketyöntekijöihin.
Vertaistapaaminen on kahdenkeskinen keskustelu kokemusasiantuntijan kanssa.
Kokemusasiantuntijalla itsellään on kokemusta vastaavasta elämäntilanteesta, ja koulutuksen myötä hän on saanut valmiudet toimia vertaistapaajana toisille isäomaisille.
Isä-ryhmät tarjoavat paikan päästä keskustelemaan kokemuksistaan ja ajatuksistaan vertaisten kanssa. Ryhmässä huomaa, ettei ole yksin haasteiden kanssa ja että asioista voi puhua avoimesti niin, että jokainen ymmärtää. Ryhmiä kokoontuu Pirkanmaalla kuudella eri paikkakunnalla. Näihin ryhmiin ovat tervetulleita myös Pirkkalassa asuvat isäomaiset. Asiakaskunnan kasvaessa voidaan uusi Isä-ryhmä perustaa myös Pirkkalaan.
Toiminnallinen Nakki-ryhmä keskittyy keskustelun sijasta yhdessä tekemiseen. Ryhmä tarjoaa paikan irtautua haastavasta perhearjesta ja saada omaa aikaa. Ryhmä kokoontuu eri puolilla Pirkanmaata. Ryhmäkerroille tarvitsee ilmoittautua ennakkoon.
OMAISTILANTEESSA elävät isät sinnittelevät usein jaksamisensa äärirajoille, ennen kuin lähtevät hakemaan apua. Avun hakemista estävät muun muassa pärjäämisen kulttuuri sekä mielenterveys- ja päihdeasioihin liittyvä stigma.
Stigma näyttäytyy erityisesti pienissä kunnissa, joissa palvelutarjonta on rajallista ja apua on vaikea hakea anonyymisti.
Julkisissa palveluissa isiä ei monesti nähdä hoivaajan roolissa, jolloin isäomaiset jäävät helposti palveluissa syrjään eikä heidän jaksamiseensa kiinnitetä huomiota siitäkin huolimatta, että omaistilanne tuo isien elämään muun muassa stressiä, syyllisyyttä, avuttomuutta, surua sekä tiedon tarvetta.
Esimerkiksi puolison oireilu tai sairastuminen tuo usein muutoksia parisuhteen vuorovaikutukseen, tunneilmapiiriin, luottamukseen, seksuaalisuuteen sekä perheessä vallitseviin rooleihin. Arjen pyörittäminen saattaa jäädä enenevässä määrin isien vastuulle, mitä aiheuttaa isissä lisäkuormaa.
Myös lasten tilanne aiheuttaa lisähuolta eikä isillä aina ole tietoa siitä, kuinka äidin sairaudesta voisi lasten kanssa keskustella.
Kun perheessä on oireileva tai sairastunut lapsi, ottavat äidit useimmiten enemmän vastuuta lapsen asioiden hoidosta. Isät saattavat jäädä sivuun ja vaille riittävää tietoa ja tukea. Myös neuvoloissa isien oma hyvinvointi jää helposti sivurooliin, kun tapaamisissa keskitytään lähinnä vanhemmuuteen ja sen tukemiseen.
Erityisesti lasten pulmat, parisuhteen ristiriidat, avioeron uhka, ero sekä puolison mielenterveys- tai päihdeongelma ovat tilanteita, joissa miehet kokevat tiedon ja tuen tarvetta.
ITUA-hanke tiedottaa, että se on toiminut 11 pirkanmaalaisessa kunnassa vuosina 2020-2022. Nyt hankkeen tukimuodot ovat laajentuneet koko Pirkanmaalle hankkeen saatua vuoden jatkorahoituksen. Hanketta rahoittaa STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus).
Ennen hanketta vastaavaa kohderyhmän isille suunnattua matalan kynnyksen palvelua pirkanmaalaisissa kunnissa ei ole ollut tarjolla.