KOTISEUTUYHDISTYS Pirkkala-seura palkkasi vuodenvaihteessa Arto Järvisen ensimmäiseksi toiminnanjohtajakseen.
”Nyt on joku, joka panee käytäntöön seuran hankkeita”, Pirkkalassa vauvasta asti asunut Järvinen tiivistää uuden toimensa.
Järvinen, 43, tunnustaa olevansa ihan oikeasti kotiseutuylpeä Pirkkalasta. Järjellä hän ei asennetta perustele, se on enempi tunnejuttu.
”Harmittaa, kun papereissa on syntymäpaikkana Kangasala. Muutimme sieltä tänne pian syntymäni jälkeen”, mies toteaa.
Kotiseutuylpeys näkyy muun muassa siinä, että mies on jalkapalloseura PJK:n fani.
”Pelaavat ihan hyvällä tasolla ja nyt kun on tuota sarjatason vaihtoa, niin siinä on seurattavaa. No, katsoin ehkä kourallisen kotipelejä viime kesänä, yhden vierasottelunkin Pyynikillä.”
Arto Järvinen on asunut koko ikänsä Loukonlahden ja Nuolialan alueella.
”Nostalgisin paikka lapsuudesta? Voisi olla sammakkokivi ensimmäisen lapsuudenkodin läheltä. Vein molemmat lapseni sitä katsomaan. Puu oli halkaissut kiven keskeltä.”
Tuore toiminnanjohtaja ei kuitenkaan kieriskele maassa nostalgian tuskasta tietäessään Loukonlahden peltojen pian täyttyvän muodikkaista pientaloista.
”Uutta tulee vanhan tilalle. Saadaanhan sinne mahtavia palloiluareenoita”, hän hymyilee. Kaavassa on tilaa halleille, kentille ja yleisurheilupyhätölle.
”Vähän haikeana tietysti kehitystä seuraan. Ne ovat maisemia, joissa olen lapsesta leikkinyt.”
ALUSSA mainittuja Pirkkala-seuran hankkeita Järvinen vasta virittelee, ja osa on jo koeteltuja.
Seura julkaisee keväällä ”Sata tarinaa Pirkkalasta” -teoksen, joka ideoitiin kunnan satavuotisuuden tiimoilla.
”Siihen pyydettiin kirjoituksia ihmisiltä. Ei se mikään historiikki ole, siitä tulee kokoelma tarinoita Pirkkalasta ja pirkkalalaisista.”
Osa on Järvisen mukaan ”ihan hillittömiä”. Kuten entisen kulttuurisihteerin ja musiikkimiehen Jussi Alangon muistelma Pirkkalan kansainvälisen kuvanveistofestivaalin tiimoilta, niin sanotusti patsaiden taustoja pöyhien.
SAMMAKKOKIVELTÄ alas kavuttuaan Arto Järvinen on tehnyt kaikenlaista. Muun muassa soittanut Teräsbetoni-yhtyeessä, jonka kanssa koki jopa Euroviisu-estradit.
”Syksyllä viimeistään seura aloittaa nettiradion. Idea on, että teemme siihen ohjelmia yhteistyössä monien paikallisten tahojen kanssa. Musiikkitaustaani liittyen pitkäaikaisena projektinani on ollut Pirkkalan rock-historiikki. Ehkä se konkretisoituu nyt ainakin nettiradion kautta.”
Pirkkala-seurassa on 419 jäsentä. Muita seuran tekemisiä on lasten karnevaali, joka meni Järvisen mukaan nappiin viime kesänä. Seura myös pitää yllä kotiseutuarkistoa ja antaa lausuntoja kunnan kaavahankkeisiin. Kesäretki bussilla on pitkä perinne jäsenille.
Miten lähes paljasjalkaisena asukkaana näet Pirkkalan olemuksen?
”Naurettavan hyvin on asiat. Pirkkalalla on yhteiskunnallisessa mielessä hyvä sijainti. Samasta syystä muutokset ovat rajuja”, hän summaa.