Järjestöjen yleisavustuksilla on nyt uusi myöntäjä Pirkkalassa – avustusten haku alkanee ensi kuussa

Järjestöyhteistyön illassa kerrotaan tarkemmin muun muassa uusista avustusperiaatteeista.

JÄRJESTÖAGENTIT Arja Rinneaho (vas.) ja Sari Sarkola kannustavat kaikkia pirkkalalaisia yhdistyksiä, seuroja ja järjestöjä tiiviimpään yhteistoimintaan.

KUNNANHALLITUS päättää jatkossa pirkkalalaisyhdistysten yleisavustuksista. Koska sote-muutoksen myötä vain yksi elin myöntää yleishyödyllisten järjestöjen yleisavustukset eri lautakuntien sijaan, on periaatteet päivitettävä yhtenäisiksi.

”Mitään suurempia muutosta ei ole tulossa, mutta sekä ohjeita että hakulomakkeita pyritään yhtenäistämään ja selkeyttämään. Aiemmin Pirkkalassa on ollut toimielinkohtaiset avustustoiminnan yksityiskohtaiset periaatteet”, Pirkkalan kunnan osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori Elina Torro taustoittaa.

Pelisääntöjen on määrä olla selvillä lähiaikoina. Avustusten haku on tarkoitus saada käyntiin helmikuun alkupuolella.

”Kun haku käynnistyy, siitä tulee tieto kunnan verkkosivuille”, Torro sanoo.

Avustusta voidaan myöntää rekisteröidyille yleishyödyllisille yhteisöille, joiden kotipaikka on Pirkkalassa tai jonka säännöllinen toiminta kohdistuu Pirkkalan kunnan asukkaisiin.

KOSKA avustustoiminnan periaatteita päivitetään, niistä on Torron mukaan tärkeä keskustella niiden tahojen kanssa, joita muutos koskee. Tilaisuus keskusteluun tarjoutuu 24. tammikuuta, jolloin pidetään Järjestöyhteistyön ilta.

Illassa järjestöt voivat esittää ideoitaan myös siitä, miten yhteistyö järjestöjen kesken ja kunnan kanssa onnistuisi paremmin.

”Yhdistyksillä ja kunnilla on yhteinen tavoite, ihmisten hyvinvointi. Yhteistyö kunnan ja järjestöjen välillä on tärkeää, jotta pitkälti vapaaehtoisuuteen perustuva tärkeä toiminta tulisi entistä näkyvämmäksi ja saisi ansaitsemansa huomion”, järjestöagentti Arja Rinneaho sanoo.

Tapahtuma on myös hyvä mahdollisuus järjestöjen verkostoitumiseen. Järjestöagentti Sari Sarkola arvioi, että Pirkkalassa on useita kymmeniä järjestöjä, jotka hyötyisivät osallistumisesta iltaan.

”Yhteistyö yhdistysten kesken saisi olla entistä laajempaa ja siihen päämäärään tähtää myös järjestöyhteistyön ilta. Illan aikana voidaan tutustua, vaihtaa ajatuksia ja pohtia, millaista yhteistyötä olisi hyvä järjestää. Me järjestöagentit voimme ottaa ideoista koppia ja viedä niitä eteenpäin”, Rinneaho toteaa.

Iltaan osallistuvat voivat esittää myös toiveitaan toimista, jotka tukevat järjestöjä. Agentit arvelevat, että järjestöillä voisi olla tarvetta koulutuksille.

”Monille järjestöille esimerkiksi tapahtumien turvallisuussuunnitelman tekeminen on hankalaa, koska se on monipolvinen prosessi”, Sarkola sanoo.

Järjestöyhteistyön ilta järjestetään ensimmäistä kertaa. Sarkolan ja Rinneahon mukaan tarkoitus on, että illan kaltaiset kokoontumiset jatkuisivat kerran tai pari vuodessa sen mukaan, mikä on järjestöjen tarve.

PIRKKALAN kunnan osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori Elina Torron mukaan on tärkeä keskustella järjestöjen kanssa uusista avustusperiaatteista. Torro kuvattuna tammikuussa vuonna 2020. Kuva: Antti Jokinen.

JÄRJESTÖAGENTIT innostavat omalla toiminnallaan paikallisia yhdistyksiä verkostoitumaan keskenään. Yhteistyötä edistääkseen ja välittääkseen järjestöagentit toivovat järjestöiltä ajantasaisia yhteystietoja osoitteeseen jarjestoagenttipirkkala@gmail.com

”Osoitteeseen voi lähettää kysymyksiäkin, joiden ratkaisemisessa voimme yrittää auttaa”, Sarkola sanoo.

Järjestöjen työ on pitkälti vapaaehtoistyötä, jonka tekijöiksi riittää kysyntää. Siksi Pirkkalan nykyiset agentit Sarkola ja Rinneaho toivovat kolmattakin henkilöä mukaan vapaaehtoistoimintaansa.

Pirkkalan kunta ja järjestöagentit järjestävät 24.1. klo 17.30 alkaen Järjestöyhteistyön illan Nuoliala-keskuksella. Ennakkoilmoittautuminen 20. tammikuuta mennessä tästä linkistä.