Asukas soitti Pirkkalaiseen tonttiliittymän raskaasta aurausvallista – sitten tapahtui yllätys: ”Pirkkala voisi poistaa lumivallit yli 75-vuotiaiden asukkaiden pihoilta Jyväskylän tapaan”

Jyväskylä kokeilee vallien poistoa yli 75-vuotiaiden pihojen edestä - kyseessä on jokatalvinen puheenaihe pientaloalueilla.

PERKIÖNTIELLÄ asuva Markku Hakala yllättyi, kun pihaliittymän valli oli putsattu torstaina viimeisen päälle. Siitä iso kiitos auraajalle. ”Yleensä näin ei ole. Pirkkala voisi hoitaa vallien poiston yli 75-vuotiaiden pientaloissa asuvien kuntalaisten liittymistä”, hän ehdottaa.

PERKIÖNTIELLÄ asuva Markku Hakala otti keskiviikkona yhteyttä Pirkkalaisen toimitukseen ja halusi juttua aurausvalleista, joiden lapiointi pois tonttiliittymistä on ikäihmisille raskasta paitsi fyysisesti myös henkisesti.

”Taloni edessä on usein tällainen valli. Kun aikanaan lähdin viemään äitiäni lääkärin vastaanotolle, vallin eteen oli parkkeerattu auto enkä päässyt pihasta mihinkään. Vallin takia ihmiset eivät huomaa pihaliittymää ja voivat pysäköidä sen kohdalle”, Hakala kertoo.

”Valli on ikäihmisille ongelma. Se rasittaa jo henkisesti, kun tietää, että yöllä voi olla valli ilmestynyt pihatien eteen.

Kunnossapitolain mukaan vallin poisto kuuluu kiinteistön omistajalle eli asukkaalle, vaikka lumiaura tuuppaisi millaisen yöllä jäätyvän kökkökasan vanhuksen talon eteen.

”Jyväskylässä on tänä vuonna kokeilu, missä poistetaan tonttiliittymien lumivallit yli 75-vuotiaiden asukkaiden pihoilta. Vaasassa aloitettiin pari vuotta sitten aurausvallien poisto aurauksien yhteydessä”, Hakala kertoo.

Osassa kuntia on sovittu, että raskaan tiehöylillä tehtävien polanteenpoistojen jälkeen liittymät avataan kunnan toimesta niin, että tontille kulku mahdollistuu.

AUTOTIEN ja pihan reunaan tuleva valli voi olla joskus tekemätön paikka vanhukselle.

PIRKKALAINEN lupasi tulla tekemään juttua aiheesta. Seuraavana päivänä puhelin pirisi uudelleen ja Hakala kertoi, että ei nyt kannata tulla juttua tekemään, koska valli on juuri poistettu viimeisen päälle hyvin.

Toimittaja lähti kuitenkin todistamaan onnellista tapausta.

”Todella harvinaista. Liiittymä on oikein hyvässä kunnossa”, Hakala kummasteli.

Hakala on aiemmin jättänyt yhdessä toisen kuntalaisen kanssa kuntalaisaloitteen, jossa Pirkkalaan vaaditaan aurauskalustoa, jolla vallien synty saadaan estetyksi. Työhön on olemassa erityinen kääntyväpäinen aura.

”Pirkkalassa on yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä 18 prosenttia. Pientaloissa asuu 55 prosenttia väestä. Jos yli 75-vuotiaiden tonttiliittymät puhdistettaisiin isojen vallien synnyttyä se voisi tietää 3-5 kierrosta talven aikaan. Tällaista pilottia voisi kokeilla Pirkkalassa 65 tai 75 vuotta täyttäneiden pihoilla”, Hakala ehdottaa.