Sota ei ole pysäyttänyt Pirkkalan asuntokauppaa, ja varsinkin kalliimmat talot menevät kuin kuumille kiville – ”Täällä on helpompaa myydä arvokkaampi kuin vanhempi peruskuntoinen talo”

Ostajat pohtivat asuntokaupoilla esimerkiksi sähkölämmitteisten talojen muuttamista energiatehokkaammiksi.

KIINTEISTÖTOIMISTO Talomaalla on myyntikohteita esimerkiksi Pirkkalan keskustassa sijaitsevassa Afrodite-rakennuksessa. Yrittäjä Tuukka Salomaa kertoo, että Pirkkalassa käyvät kaupaksi etenkin arvokkaammat asunnot.

UKRAINAN sotaan ja elinkustannusten nousuun liittyvät huolet jyskyttävät takaraivossa myös asuntonäytöissä. Maailmantilanne ei kuitenkaan ole riittänyt riistämään Pirkkalalta mainetta miellyttävänä asuinpaikkana ja haluttuna muuttokohteena.

Näin voisi tiivistää Pirkkalassa työskentelevien asunnonvälittäjien mielipiteet Pirkkalaisen kyselykierroksen perusteella.

Esimerkiksi kiinteistönvälitystoimisto Leuku LKV:n yrittäjä Kari Leuku kertoo, että Pirkkalassa saadaan asuntoja myydyksi jatkuvasti, vaikka kauppa ei käykään aivan yhtä vilkkaasti kuin ennen.

”Selvää on, että aina kun on tällainen tilanne, mitä moni ei ole elämässään nähnyt, eli että korot ja hinnat nousevat rajusti, niin se vaikuttaa. Mutta jotain kauppaa tehdään koko ajan”, Leuku sanoo.

KIINTEISTÖTOIMISTO Talomaan yrittäjä Tuukka Salomaa kertoo Ukrainan sodan aiheuttaneen toimiston asuntokauppaan noin viiden viikon mittaisen notkahduksen. Tilanne kuitenkin helpottui osittain jo keväällä.

”Tämä ei missään tapauksessa ole huono vuosi”, Salomaa summaa.

Vaikka sota on edelleen ihmisten mielessä, se ei Salomaan mielestä vaikuta juuri nyt asuntokauppaan. Varsinkin hintavampia taloja myydään entiseen tahtiin.

”Pirkkalassa on arvokkaille taloille vankka ostajaryhmä. Täällä on helpompaa myydä arvokkaampi kuin vanhempi peruskuntoinen talo. Näin on taloustilanteesta riippumatta”, Salomaa kuvailee.

Korkojen nousu tuntuu kuitenkin pelästyttäneen nuorimpia asunnonostajia.

”Moni on tottunut luonnottomaan nollakorkojen aikaan.”

LUJATALON myyntipäällikkö Mari Lampinen esittelee Pirkkalan Laamannin mallisisustettua asuntoa.

SÄHKÖN hinnan nousu ei ole pysäyttänyt sähkölämmitteisten talojen kauppaa.

Kiinteistömaailma Pirkkalan kiinteistönvälittäjä Tapio Anttila kertoo, että sähkölämmitteisten omakotitalojen näytöissä käydään asiakkaiden kanssa keskusteluja mahdollisista toimista, joilla taloa voitaisiin muuttaa energiatehokkaammaksi. Niitä voivat olla esimerkiksi ilmalämpöpumpun asentaminen tai vesikiertoisen lämmityksen hyödyntäminen.

”Aiheet, joita asiakkaiden kanssa keskustellessa lähes aina sivutaan, ovat energian kustannukset ja asuntolainojen korot. Ne ovat kaksi aihetta, joista asuntokaupan yhteydessä keskustellaan eniten”, Anttila sanoo.

”He, jotka käyvät katsomassa asuntoja, ovat aika realistisen tietoisia tilanteesta ja selvittäneet asioita. Totta kai ne asiat vaikuttavat.”

KIINTEISTÖMAAILMA on tehnyt Pirkkalassa kauppoja tänä vuonna suunnilleen viime vuoden tahtiin. Toisaalta asunnon saaminen kaupaksi tuntuu vaativan useampia näyttöjä ja ostajaehdokkaita kuin viime vuonna.

Anttila korostaa, että Pirkkala on yksi Pirkanmaan parhaimpia alueita asuntokaupan suhteen – ja ”Pirkanmaa tässä valtakunnassa vähintään toiseksi paras alue”.

Toimisto välittää Pirkkalassa esimerkiksi tänä vuonna keskustaan valmistuneen Laamanni-kerrostalon asuntoja. Niistä on myyty kaikki viittä lukuun ottamatta. Puolen vuoden päästä keskustakortteliin valmistuvan Kirjurin asunnoista on myyty yli puolet.

”Tavoite on, että kaikki asunnot olisi myyty siihen mennessä, kun talo valmistuu. Mutta yleensä menee vielä muutama kuukausi valmistumisesta, että loputkin on saatu myytyä. Yleisen tilanteen huomioiden tämä on hyvä myyntitilanne”, toteaa urakoitsija Lujatalon myyntipäällikkö Mari Lampinen.

Lampinen kertoo, että Laamannin myymättä olevissa asunnoissa ei ole selviä yhdistäviä tekijöitä, kuten tiettyä kokoa tai sijaintia talossa.

OSA Laamanni-rakennuksen asuntojen ikkunoista ja parvekkeista osoittaa kohti Pirkkalan uuden kunnantalon punaista seinää, jossa ei vielä ollut asukkaita. Kuva on otettu mallisisustetusta asunnosta.

KYLILLÄ on pohdittu, voiko muuttohaluja Laamanniin vähentää se, että osasta asunnoista on suora ja läheinen näkymä Pirkkalan uuden kunnantalon kirkkaanpunaiseen seinään.

Tähän Lampinen toteaa, että kunnantalon puoleiset myymättömät asunnot ovat isoja ja siten kalliimpia, ja kalliimpien asuntojen myyntiaika on yleensä pidempi.