”On mukavaa saada rahaa mopon korjaamiseen”, sanoo pirkkalalainen Markus Kuningas ensimmäisestä kesätyöstään – Hän ja kaksi muuta kunnan kesätyöläistä kertovat kokemuksistaan

Kunnalla on ollut tänä kesänä töissä 128 nuorta noin kolmen viikon työsuhteissa.

Markus Kuningas käynnistää ruohonleikkuria Kipinä-valmennuskeskuksen pihalla.

RUOHONLEIKKURIN pörinä katkeaa äkisti. Markus Kuningas vetää leikkurin takaisin tasaiselle maalle, kääntää painavan laitteen kyljelleen ja tutkii sen pohjaa. Onko terien väliin päässyt kivi tai jotain?

Vikaa ei löydy, joten Kuningas kiskaisee leikkurin uudestaan käyntiin ja jatkaa työtään. Ollaan Pirkkalan kunnan työllisyyspalveluiden Kipinä-valmennuskeskuksen takapihalla Lehtimäentiellä.

Pirkkalalainen Kuningas, 16, on yksi 128:stä nuoresta, jotka ovat olleet tänä kesänä kunnalla kesätöissä. Vuosina 2001-2006 syntyneille nuorille tarjottavat kesätyöt ovat kestäneet lähtökohtaisesti kolme viikkoa. Kuninkaan työjakso kunnan työllisyyspalveluiden palveluksessa oli lyhennettyä sorttia ja kesti pari viikkoa heinäkuun lopulla. Tämän viikon lopussa päättyvät viimeisetkin nuorten kesätyöt kunnalla.

KUNINKAALLE kyseessä oli ensimmäinen varsinainen kesätyö. Hän kertoo hakeneensa juuri kunnan työpaikkoja siksi, että se on nuorelle helppo tapa saada kesätyö.

Paljoa uutta opeteltavaa työssä ei ole ollut, sillä Kuningas kokee olevansa kätevä käsistään. Ensimmäisen työpäivän tehtäviin kuului ruuvien ostamista kaupasta, ja muina päivinä hän on päässyt esimerkiksi leikkaamaan ruohoa ja maalaamaan aitaa.

”Täällä on ollut rauhallisempaa kuin mitä ajattelin etukäteen”, Kuningas kertoo.

Palkkarahoja hän suunnittelee laittavansa mahdollisesti säästöön. Toisaalta tuloille saattaa tulla käyttöä pikaisestikin.

”On mukavaa saada rahaa mopon korjaamiseen ja tälleen”, Kuningas sanoo.

Haastattelun hetkellä Kuninkaan mopo oli rikki, joten hän joutui pyöräilemään työmatkat Suupalta. Hän kertoo mopon kunnossapidon ja ulkonäön parantelun nielevän paljon rahaa.

TOISAALLA Pirkkalassa ei ruohonleikkurin ääni kaiu. Ikääntyneiden asuinyksikön Kanervakodin asukkaat istuvat kuuntelemassa hipihiljaa, kun vakavailmeinen mies puhuu tv:ssä. Pienessä keittiössä piiras on juuri otettu uunista.

Pyykkihuoneessa Ritaj Hasan, 15, viikkaa asukkaiden puhtaita vaatteita. Hakiessaan kunnan kesätyöpaikkoja Hasan toivoi ensisijaisesti pääsevänsä työskentelemään nuorten parissa. Kanervakodissa vietetyt päivät ovat kuitenkin osoittautuneet antoisiksi.

”Tykkään tosi paljon ihmisten auttamisesta”, Hasan sanoo.

Ritaj Hasan viikkaa pyykkejä Kanervakodin väistötiloissa senioritalossa Perkiöntiellä.
Ritaj Hasan ei ole vielä täysin päättänyt, mitä aikoo tehdä palkallaan.

Hasanin työpäivät täyttyvät ruoka-annosten ja tiskien kuljettamisesta, tiskikoneen täyttämisestä ja asukkaiden kanssa ulkoilusta. Työssä on rankat puolensa: kello 7.30 alkaviin työvuoroihin pitää herätä aikaisin, ja Hasan kertoo jalkojensa olevan välillä kipeät jatkuvasta jaloillaan olemisesta.

Mieluisinta työssä on ollut Kanervakodin asukkaiden kanssa jutteleminen esimerkiksi ulkoilun yhteydessä.

”En itse harrasta kävelyillä käymistä, mutta asukkaiden kanssa käveleminen on kivaa”, Hasan kertoo.

Palkallaan Hasan pohtii ostavansa ehkä uusia vaatteita ja kenkiä.

SOLJAN lastentalossa ollaan keskellä pirkkalalaisen elämänkaaren alkutaivalta. Ja se alkutaival on täynnä hälinää, itkua ja liikennematolle levitettyjä leluja.

Lastentalossa hoidossa olevat 1-5-vuotiaat ovat tulleet tutuiksi kesätyöntekijä Ella Länkelälle, 17. Parasta työssä on saapua aamulla töihin lasten luokse.

”Kun tulee aamulla ovista sisään ja lapset ovat innoissaan, kun he näkevät minut. Se on aika mukavaa”, Länkelä sanoo.

Ella Länkelän kesätyöhön Soljan lastentalossa kuuluu paljon piirtämistä ja lautapelaamista. Länkelä esittelee erään lapsen piirustusta.

Työhön kuuluu sekä sisällä puuhaamista että ulkoilua.

”Joka päivä ulkoillaan, ja pihalla annan lapsille vauhtia keinuissa. Sisällä pelataan lautapelejä ja piirretään yhdessä”, Länkelä kuvailee.

Kunnan kesätyöpaikoista hän kuuli koulussa opinto-ohjaajalta.

”Tänne oli tosi helppo hakea, kun ei tarvinnut olla ollenkaan aiempaa kokemusta kesätöistä.”

Kuten Kuninkaalle ja Hasanillekin, myös Länkelälle kesätyöpaikka oli ensimmäinen laatuaan. Palkastaan Länkelä suunnittelee laittavansa puolet säästöön ja käyttävänsä loput johonkin mukavaan.

Mikä tuli? Markus Kuningas tutkii ruohonleikkurin vikaa.

PIRKKALAN kunnan palvelusihteeri Sari Ketonen kertoo, että kunnan kolmen viikon kesätyöt on suunnattu nuorille, jotka eivät aiemmin ole olleet kunnalla töissä. Heidän lisäkseen kunnalla on toki myös kokeneempia kesätyöläisiä pidemmissä työjaksoissa.

Pieni osa nuorista, 15 kesätyöntekijää, valittiin työhön sosiaalisin perustein sosiaalipalvelujen kautta. Loput paikat arvottiin.

Kesätyöpaikkoja on ollut paitsi varhaiskasvatuksessa, ikääntyneiden palveluissa ja valmennuskeskus Kipinässä, myös ruoka- ja puhtauspalveluissa, virkistysaluepalveluissa, tilapalveluissa, nuorisopalveluissa, kulttuuripalveluissa ja pääkirjastossa. Kaikissa kohteissa nuoret ovat toimineet avustavissa työtehtävissä.

”Kesätöissä nuorille annetaan mahdollisuus tutustua kunnallisen alan työtehtäviin. Tietysti kunta saa siinä samalla apukäsiä”, Ketonen sanoo.

VAAN kumpi on nuorille mieluisampaa, rennosti lomaillen vietetty kesä vai kokemusten ja tienestien kerryttäminen työn parissa? Hasanin vastaus tiivistää hyvin kaikkien kolmen mietteet:

”Kesä on pari kuukautta pitkä. Jos yksi kuukausi olisi vapaata ja toinen työtä, se olisi parempi kuin olla koko kesä vain töissä”, Hasan toteaa.