Haluamme nostaa yleisesti esiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä. Ajattelemme, että kaikki tehty yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyö palvelee ihan kaikkia ihmisryhmiä: erilaisia enemmistöjä ja erilaisia vähemmistöjä. Haluamme painottaa sanaa erilainen. Erilaisuus ei ole terminä negatiivinen, eikä erilaisuus ole itsessään huono asia. Meistä jokainen on omalla, ainutlaatuisella tavallaan erilainen suhteessa muihin. Suunnitelmallinen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyö mahdollistaa jokaisen osallistumisen, näkymisen ja elämisen juuri sellaisena kuin on.
Yhdenvertaisuuslain mukaan muiden muassa viranomaisten, työnantajien ja koulutuksen järjestäjien tulee arvioida ja edistää yhdenvertaisuutta. Velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta koskee kaikkia työpaikkoja, mutta viranomaisilla, koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjillä sekä yli 30 henkeä työllistävillä työnantajilla on velvollisuus laatia yhdenvertaisuussuunnitelma.
Tasa-arvosuunnitelma on lain mukaan laadittava työpaikoissa, joissa on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää. Suunnitelma on laadittava joka toinen vuosi yhteistoiminnassa ja siinä on tuotava esiin myös tasa-arvoa edistävät toimet.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyö on kaikkien asia, ja sen on läpäistävä organisaatioissa ja yhteisöissä kaikki tasot ylhäältä alas. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyö lisää yhteisön jäsenten tosiasiallisia mahdollisuuksia osallistua, korostaaa toimijuutta ja kasvattaa osallisuuden kokemuksia. Se on viesti kaikille henkilöille siitä, että he tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi.
Jari Kuisma
Pirkanmaan SETA – Sinuiksi ry:n hallituksen puheenjohtaja