
PIRKKALAN entisen pitkäaikaisen kirkkoherran ja papin Juhani Husan sukujuuret ovat Tornionjokilaakson Karungissa.
Paikka ei ehkä heti soita kelloja, mutta kun mainitaan Kukkolankoski, historiallinen siian lippoamispaikka ja turistinähtävyys, useimmat Lapissa käyneet ovat hyvin kartalla.
”Meidän tilalla oli lippoamisoikeudet koskessa. Sain nuorena kuulla isän kalajuttuja Kukkolankosken ja Tornionjoen kalastuksesta”, Husa kertoo.
Siian lippoaja kuljettaa pitkävartista haaviaan joessa ja aina silloin tällöin siinä sätkii hopeakylkinen siika, joskus ehkä lohikin. Pyyntiä on harjoitettu pohjoisen jokivarressa satoja, ellei tuhansia vuosia.
Ennen perheen muuttoa ensin Ouluun ja lopulta Tampereelle isän työn perässä Juhani Husa asui Karungissa ja Torniossa varhaiset lapsuusvuotensa.
”Se on kotiseutu, josta nousee ensimmäiset lapsuusmuistot. Siksi olen pyytänyt Pentti Hietasta laulamaan Kotiseutu Pohjolassa -kappaleen kirkossa pidettävässä konsertissa. Juonnan tilaisuuden ja mukana on myös kanttori Liisa Aaltola”, Husa kertoo.
”Kun tulin Pirkkalaan 1979, aloitin nuorisopappina. Tein silloin seurakuntanuorten kanssa musiikkikasetin, jossa nuoret laulavat gospelia. Se jaettiin kaikille seurakuntanuorille. Mukana esittämässä oli myös nuori Pentti Hietanen. Myöhemmin sitten kastoin hänen ja Heini Hietasen molemmat lapset”, Husa muistelee papin sukupolvien yli ulottuvaa työsarkaa.
Ensi viikolla 19. toukokuuta Juhani Husa täyttää 80 vuotta. Sitä ennen tulevana pyhänä hän kutsuu ystävät kanssaan kirkkoon kuuntelemaan ja muistelemaan. Kirkon ovet ovat avoinna.
Juhani Husan Hietaselta toivoma laulu alkaa tutuin sanoin: ”On kotiseutu mulla tuolla Perä-Pohjolassa…”
HUSAN ura pappina ja kirkkoherrana Pirkkalassa oli 30 vuoden pituinen.
”Isä olisi halunnut minut kaupalliselle alalle. Suvussa oli kauppiaita monessa polvessa. Rippikoulussa Tampereella sain kipinän lähteä seurakunnan toimintaan mukaan.”
”Olin nuorena myös innokas ornitologi. Siihenkin liittyvä ammatti oli joskus mielessä”, Husa tuumaa.
Varhaisin muisto Pirkkalasta ovat lapsena isän kanssa tehdyt vierailut Heikkiläntielle kuvataiteilija Armas Raunion luo. Juhani Husan isä omisti Tampereella taidesalongin. Nuorukaisena Juhani Husa kävi linturetkillä Sikojoella ja Pihlajaniemessä.
Pirkkalaan tulo 1979 ei kuitenkaan ollut nuorelle papille tietoinen valinta.
”Olin Jokioisilla ensimmäisessä papin työssäni, kun piispa soitti ja kertoi, että nyt Pirkkalassa kirkkoherra Erkki Pennanen kaipaa avukseen kokeneen papin.”
URAN suurin ponnistus Pirkkalassa oli uuden kirkon rakentaminen 1990-luvun alussa.
”Elettiin laman aikoja. Tuomiokapituli meinasi torpata hankkeemme, koska muutama seurakunta oli jo talousahdingossa. Minulla oli kirkkohallituksessa ystävä, jonka kautta lobaten ja minua tukeneiden pirkkalalaisten voimin saimme kirkon rakentumaan. Vanha kirkko oli auttamattomasti liian pieni ja syrjässä”, Husa muistelee.
Paineita kuitenkin oli.
”Eräs henkilö sanoi minut nähdessään, että ai, sinähän olet se pappi, joka vie Pirkkalan seurakunnan konkurssiin.”
Kaikki meni loppujen lopuksi hyvin. Alkuperäistä suunnitelmaa tontille tulevista rakennuksista karsittiin. Seurakuntatoimisto sijoittui kerrostaloon Suupankujalle. Budjetti pieneni ja lama laski rakentamiskustannuksia.

”TÄRKEÄÄ papin työssä on, että pystyy kohtaamaan ihmiset”, Husa sanoo ja lisää, että hänen on ollut hyvä tehdä töitä ja olla Pirkkalassa.
Erityisellä lämmöllä hän muistelee vuosiaan nuorisopappina. ”Pudasjärven Lotjasta tehtiin paikka, jossa pidetään rippikouluja. Osallistuin leireille ihan loppuun asti kirkkoherranakin.”
Moni rippikoululainen, isonen ja vuosikymmenten varsien kasteperhe muistaa yhä pappinsa. Husaa saatetaan pyytää tekemään toimitus seuraavalle sukupolvelle.
Elämän kirjo näkyy siinä, että pyyntöjä tulee myös siunaustilaisuuksiin.
”Elämän aikana on tavannut niin monta merkityksellistä ihmistä monissa tilaisuuksissa kasteista siunauksiin. Saa kantaa niin monien ihmisten muistoa”, Husa tiivistää papin uransa tärkeimmän annin.
Merkityksellisiä ihmisiä Husa on kohdannut myös Pirkkalan sotaveteraaneissa, joiden yhdistyksen puheenjohtajaksi hän lupautui kirkkoherran töiden jälkeen 2009.
Veteraanitoiminta jatkaa viikoittaisen kahvilatapaamisen ja perinteiden vaalinnan merkeissä nyt, kun yhdistys on lopetettu. Pirkkalan ainut sodassa ollut veteraani Yrjö Kaltti täyttää syksyllä sata vuotta.
”Edeltäjiltäni olen oppinut tavaksi käydä itsekin joka pyhä kirkossa. Se on hetki viikossa ja elämässä, jolloin on aikaa pohtia”, Juhani Husa sanoo.
ELÄMÄ laittoi Juhani Husan pohtimaan myös pääsiäisen alla. Sydän ilmoitteli itsestään siihen malliin, että tuloksena oli ambulanssikyyti ja tahdistimen asennus.
”Nyt on olo kunnossa ja odottelen kesää ja mökkielämää Raiskion torpalla Luopioisissa, missä lapsilla on mökit samassa rannassa.”
Pirkkalan entinen kirkkoherra Juhani Husa 80 vuotta. Konsertti su 18.5. klo 18 Pirkkalan kirkossa, Pentti Hietanen laulu, Liisa Aaltola urut.